Skip to content
Politică

Liste comune sau separate? Continuă tensiunile şi tatonările în UNPR şi PSD / EXCLUSIV

" "

Liste comune sau separate în alegerile din 2016 (locale şi parlamentare)? Continuă tensiunile expectative şi tatonările atât în interiorul UNPR şi PSD, cât şi între cele două formaţiuni politice.

CITIŢI ŞI: Se taie nodul gordian. PSD şi UNPR: liste comune sau separate? Când se va lua decizia /EXCLUSIV SURSE

" "
" "

Amintim că, luni, surse politice au declarat, pentru PSNews.ro, că pe 29 ianuarie va fi luată o hotărâre în legătură cu acest subiect. Astfel, am încercat să luăm legătura cu cât mai mulţi oameni din conducerile celor două partide, însă, momentan, doar Gheorghe Emacu (vicepreşedinte UNPR) şi Codrin Ştefănescu (secretar general adjunct PSD) ne-au răspuns.

Astfel, Emacu (vicepreşedinte UNPR pentru regiunea Nord-Est) a declarat, luni, pentru PSnews.ro, că, indiferent de caracterul listelor electorale, importantă este consolidarea organizaţiilor UNPR-iste.

„Nu ştiu ce informaţii aveţi dumneavoastră. Eu ştiu că pe 29 ianuarie vom avea noi o activitate cu preşedinţii de organizaţii. Nu atunci se hotărăşte în vreun fel sau altul legat de liste. Eu sper să se hotărască mai repede, înainte de 29. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este să avem organizaţii consolidate, dezvoltate în toate unităţile administrativ-teritoriale. Asta creează posibilitatea ca, indiferent dacă mergem pe cont propriu sau într-o alianţă, să fim partenerii de care ceilalţi cu siguranţă să ia act şi să constate că suntem nişte parteneri nu numai serioşi, dar existăm şi avem o forţă. Deci trebuie să demonstrăm forţa prin ceea ce înseamnă organizaţiile noastre. Asta mi se pare fundamental. După aceea, sigur că pot fi variante de lucru în echipă cu PSD-ul, aşa cum s-a lucrat până acum, dar pot fi şi variante de a merge independent, în raport de hotărârea care se va lua, probabil, zilele următoare, de către conducerea celor două formaţiuni politice.

Cred că – aşa cum am spus – cel mai important este să existăm în oraşele, în comunele şi în satele ţării şi sigur că avem astfel de judeţe, astfel de zone foarte bine aşezate. Sunt unele în care organizaţiile noastre sunt mai puţin reprezentate şi e încă de muncă la capitolul ăsta. Mai departe, însă, vom vedea cum vom aborda alegerile locale şi parlamentare. Pentru mine, la fel ca în sport, primul meci este cel mai important – în cazul nostru, localele. Eu răspund de Iaşi şi coordonez Regiunea UNPR Nord-Est. Avem câteva judeţe, în opinia mea, foarte bune, mai e de lucru în vreo câteva, dar, până la urmă, trebuie să avem organizaţiile puse la punct, ca membri şi ca simpatizanţi”, a afirmat Emacu.

El, personal, pentru ce ar opta? La această întrebare, Gheorghe Emacu a răspuns că va merge pe linia stabilită de la centru.

„Eu optez pentru varianta care se va decide la Bucureşti, aşa încât nu exclud niciuna dintre cele două variante. Probabil că, în vreo două săptămâni (cel mult), vom şti exact, pentru că, deşi sunt voci (şi în zona Moldovei, şi în altele) care spun că vor să mergem singuri, eu nu voi încălca un protocol pe care îl semnează conducerea noastră centrală, de la Bucureşti. Pentru că, în general, noi credem că suntem o formaţiune mai disciplinată. Eu, chiar zilele astea, o să am discuţii cu colegii mei, o să merg şi în teritoriu, fiindcă vreau să-mi consolidez organizaţiile. În rest, sunt lucruri care ţin de strategie superioară, naţională, căreia îi voi da ascultare – fără doar şi poate”, a detaliat vicepreşedintele UNPR.

În concluzie, situaţia este în coadă de peşte.

„Sunt opinii şi aşa, şi aşa. Acolo unde sunt stăpâni pe situaţie şi au organizaţii solide, există opţiunea de a merge separat. N-am făcut sondaje, să ştiu care este opinia predominantă. Sincer, nici nu mă interesează să fac sondaje sau statistici. Pe mine mă interesează – repet: eu, dacă am două-trei sute de oameni într-o comună (şi, sigur, am multiplicat la nivel de municipiu, în regiunile pe care le coordonez), atunci eu am o speranţă şi sunt un partener de dialog. Dacă nu sunt pe nicăieri, pot să vehiculez orice variante. Este ca la schi: dacă mă duc la un concurs, trebuie să mă asigur că fac rost de echipament, că scot un timp rezonabil, şi dup-aia văd eu dacă pot face ştafeta într-un fel sau altul”, a mai spus Emacu.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Emacu a negat că UNPR s-ar confrunta cu o prăbuşire în sondaje.

„Nu ştiu ce sondaje aveţi dumneavoastră. Eu nu consider nicio prăbuşire. Este o etapă cumva pe care şi preşedintele a marcat-o, spunând că e o perioadă în care partidele trebuie să se reorganizeze, să-şi revadă poziţiile şi aşa mai departe. În cel mai rău pentru mine, cred că este o perioadă de – hai să zic – stagnare; în niciun caz, nu vorbim de prăbuşire. În ultimele zile ale anului, am primit aici, la Iaşi, am numărat peste 1.500 de adeziuni. Deci cum pot să spun eu la colegi că ne-am prăbuşit de trei luni? Nu ştiu – poate suntem 1%, poate suntem 8%. Nu ştiu şi nici nu dau prea mult credit la tot felul de astfel de informaţii care ele – sigur – fac deliciul presei. Dar eu cred că nu poate fi vorba de o prăbuşire, ci dimpotrivă: eu cred că poate fi vorba de o stagnare. De ce prăbuşire, dacă au mai venit oameni? Am depăşit 20.000 de adeziuni, cu cele pe care le-am primit zilele trecute. Mă rog – asta e!” a încheiat deputatul UNPR de Iaşi.

În cealaltă tabără, a PSD, atmosfera este asemănătoare. În declaraţia oferită pentru PSnews.ro, secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu a vorbit despre criteriile ce trebuie avute în vedere înainte de hotărârea privind listele comune sau separate.

„Nu pot să optez eu pentru o variantă sau alta – trebuie să vorbim toţi colegii. Avem întâlniri la jumătatea lunii ianuarie (15-17 ianuarie), să facem analize la nivelul judeţelor. Iar aici sunt mai multe criterii de evaluare – ca de exemplu relaţia de colaborare la nivel teritorial între UNPR şi PSD; în alte zone, am fost informaţi că UNPR intenţionează să candideze singur pe liste, pentru că au candidaţi foarte buni la alegerile locale şi vor obţine scoruri destul de importante. Trebuie ţinut cont de noua tipologie de vot la alegerile locale, să vedem ce este mai avantajos pentru coaliţie: liste comune sau separate, când vorbim despre alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin votul consilierilor şi a primarilor dintr-un singur tur. Deci trebuie ţinut cont de foarte multe lucruri, nu numai de amiciţiile dintre cele două partide”, ne-a spus Ştefănescu.

La insistenţele noastre, privind pulsul din partid în momentul actual, Codrin Ştefănescu a dat un răspuns evaziv.

„Toată lumea îşi face nişte calcule pur strategice la nivel teritorial. Şi la ei, şi la noi, sunt unele judeţe în care vor să candideze singuri şi ai noştri, şi ai lor, la fel cum există judeţe în care vor să candideze în echipă. Adică nu poţi să iei o decizie după primele raportări; trebuie vorbit cu toată lumea, o să ne iasă şi analizele pe care le-am făcut vizavi de candidaţii noştri, să vedem cum ne poziţionăm, cum sunt ai lor şi aşa mai departe”, a punctat secretarul general adjunct.

Confruntat cu aceeaşi situaţie (aparent sau nu) dezastruoasă a UNPR din sondaje, Codrin Ştefănescu a subliniat că există nuanţe.

„Nu ştiu dacă să mă iau neapărat după sondaje. A fost şi o problemă de imagine pentru Oprea după tragedia de la Colectiv – n-a fost o comunicare foarte bună din partea lor, a UNPR-ului, după chestiunea asta şi probabil că de-aici… Dar chiar în sondaje acum să cred – asta nu… Pentru că numai în decembrie am văzut trei sondaje care erau total diferite – deci n-ai cum să crezi. Cred că se va realiza primul lot de sondaje la mijlocul lui februarie, privind candidaţii ambelor partide şi atunci vedem exact cum stăm – că nu poate nimeni să spună că UNPR-ul are 2%, că într-un judeţ candidatul lor ar lua 15% şi poate ia 12%. Deci nu ştiu dacă se aplică la nivel naţional toată chestia asta”, a conchis liderul PSD.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *