Skip to content
Economie

Litoralul românesc: doar 70% din suprafaţa totală închiriată va fi folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix

psnews

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) a transmis un comunicat prin care atrage atenţia administratorilor de plaje că trebuie să respecte legea care asigură 30% din plajă pentru turiştii care folosesc cearşafuri.

Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajä. Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilitä în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă„, se arată în documentul care a fost transmis şi către administratorii de plaje.

Utilizatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu A.B.A.D.L. au obligaţia să întreţină şi să igienizeze zilnic şi ori de câte ori este nevoie suprafaţa de plajă utilizată, să nu realizeze pe plajă construcţii şi dotări cu alte destinaţii decât cele prevăzute în lege, să permită accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă, să monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere, să se asigure pemanent o suprafaţă de plajă liberă pe toată lungime sectorului de plajă, corespunzătoare unei lăţimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată. Pe această suprafaţă de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.

Operatorii de plajă au termen de 5 zile de la primirea notificărilor să dezafecteze construcţiile sau extinderile ilegale pe sectorul de plajă ce face obiectul contractului de închiriere, neprevăzute în P.U.Z. – Amenajare plajă. În caz contrar se vor aplica prevederile art. 14 Cap. Răspunderea contractuală din contractul de închiriere, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea contractului. Ca în fiecare an inspectorii A.B.A.D.L. vor monitoriza pe parcusul sezonului estival plajele litoralului românesc pentru a se asigura că legea este respectată”, a declarat directorul A.B.A.D.L. Bogdan Bola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *