Skip to content
Europa

Lituania intră în lockdown până pe 31 ianuarie 2021. Ce restricții se impun

baltictimes.com

Guvernul lituanian a decis intrarea într-un nou lockdown la nivelul ţării, începând de miercuri şi până la 31 ianuarie 2021, pe fondul creşterii incidenţei infectărilor cu COVID-19 şi a deceselor asociate virusului.

Lituania intră în lockdown până pe 31 ianuarie 2021

Astfel, începând de miercuri, vor rămâne deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar învăţământul se va desfăşura doar în mediul online.

În plus, libertatea de mişcare va fi restricţionată. Cetățenii nu vor putea călători în afara localităţii. Chiar ieşirile din casă vor fi interzise, cu excepţia celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare.

Totodată, lituanienilor li se cere să-şi limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie.

Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidenţă a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. De la debutul pandemiei, Lituania a raportat 93.000 de cazuri pozitive la coronavirus şi 815 decese.

Lituania a mai încercat un lockdown pentru trei săptămâni

Această măsură a mai fost adoptată pe 7 noiembrie, timp de trei săptămâni, pentru a încetini răspândirea COVID-19, fără prea mari șanse de reușită însă.

”Totul este în mâinile noastre, succesul va depinde de cât de temeinic urmăm ordinele şi recomandările”, a declarat premierul lituanian Saulius Skvernelis, citat de Reuters.

Grupurile mai mari de 5 persoane au fost  interzise, iar la evenimente private precum nunţi şi înmormântări au putut participa cel mult 10 persoane.

Şcolile gimnaziale, liceele, universităţile şi sălile de fitness au fost închise, iar magazinele au limitat numărul clienţilor. Restaurantele au putut vinde exclusiv produse la pachet.

Italia ar putea introduce restricții de lockdown pentru Crăciun și Anul Nou

Și autoritățile din Italia iau în calcul posibilitatea de a introduce restricții anti-coronavirus mai stringente la nivel național pentru perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, pe fondul temerilor legate de o eventuală creștere a numărului de infectări, transmite Reuters.

Amintim, Italia devenise încă de sâmbătă țara europeană cu cel mai mare număr de decese în rândul cazurilor de infecție cu SARS-CoV2.

Astfel, Guvernul de la Roma ar putea decide să introducă reguli de tip „lockdown” de la 24 decembrie și până la cel puțin 2 ianuarie, inițiativă ce ar presupune extinderea restricțiilor de circulație, interzicerea mobilității non-esențiale și închiderea magazinelor, barurilor și restaurantelor pe perioada sărbătorilor, măsură ce nu s-ar aplica totuși celor care vând bunuri esențiale, potrivit prese italiene.

Mișcarea ar fi una similiară cu cea întreprinsă de Germania, care a anunțat, duminică, că va închide majoritatea magazinelor, începând de miercuri și până la cel puțin 10 ianuarie, după ce a raportat 321 de decese legate de COVID-19 și 20.200 de cazuri nou confirmate.

Școlile vor fi, de asemenea, închise în timpul perioadei, iar angajatorilor li se va cere să închidă operațiunile sau să le ceară angajaților să lucreze de acasă. Vânzarea de artificii va fi interzisă înainte de Revelion. Grădiniţele şi creşele se vor închide, iar părinţii îşi vor putea lua concediu plătit, astfel încât să se poată ocupa de copiii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *