S-a încheiat recalcularea pensiilor. Conferință de presă susținută de ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu și directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, cu privire la procesul de recalculare și distribuire a pensiilor.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, anunţă că, în urma recalculării pensiilor, creşterea medie este de 622 de lei, existând pensii care şi-au dublat valoarea după aplicarea noii legi. Creşteri ”substanţiale” ale pensiilor au cei care au stagii lungi de cotizare, în urma introducerii în calcul a punctelor de stabilitate. La finalul acestei săptămâni va începe tipărirea taloanelor de pensie cu noul cuantum al pensiilor rezultat în urma recalculării.
„Avem astăzi un procent de peste 95% deja transmise către Compania Naţională Poşta Română, astăzi finalizăm, la sfârşitul acestei zile, acest proces de transmitere a acestor decizi către Poştă. Începând de vineri, practic pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare la domiciliu, unde vor afla care este noul cuantum al pensiei rezultat în urma recalculării conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023. Este cea mai amplă reformă a pensiilor din sistemul public de la înfiinţarea acestui sistem, de peste 50 de ani”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
Acesta a subliniat că, înainte de digitalizarea aferentă recalculării, existau, la nivelul Casei de Pensii, dosare în plată vechi de peste 35 de ani în format letric.
Creşterea medie a pensiilor după recalculare este de 622 de lei
În urma recalculării, peste 3,8 milioane de pensii cresc, fiind vorba de 83% din sistemul public.
„Creşterea medie în lei este de 622 de lei, iar în procent vorbim de aproape 27% ca creştere medie a pensiilor din sistemul public aplicată de la 1 septembrie. Dacă mai adăugăm şi creşterea care am avut-o de la 1 ianuarie, veţi observa că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%”, a precizat Daniel Baciu.
Acesta a subliniat că sumele aferente majorărilor sunt deja prevăzute în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.
„Avem creşteri ale pensiilor de la 1% până la sută la sută, practic avem şi dublări ale pensiilor. Această nouă lege a pensiilor este profund liberală, pentru că încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung”, mai afirmă preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Creşteri ”substanţiale” ale pensiilor au cei care au stagii lungi de cotizare, în urma introducerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor, a menţionat Daniel Baciu.
La finalul acestei săptămâni va începe tipărirea taloanelor de pensie cu noul cuantum al pensiilor rezultat în urma recalculării.
Daniel Baciu precizează că se aşteaptă ca de săptămâna viitoare să primească numeroase întrebări pe tema recalculării şi a rezultatelor acesteia, iar în acest context Casa de Pensii a luat ”măsuri organizatorice excepţionale” pentru a da pensionarilor informaţiile de care aceştia au nevoie.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: Au fost și încercări eșuate de recalculare a pensiilor
„Este o perioadă istorică legată de reforma sistemului de pensii românesc. Să ne amintim că reforma a fost inclusă în PNRR în 2021”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul a enumerat principalele obiective ale reformei pensiilor, asumată încă din 2021 prin PNRR.
„Vorbim despre înlăturarea inechităților, despre asigurarea sustenabilității în acest sistem de cheltuieli în PIB. Legea în ansamblul său și-a atins obiectivul de avea un sistem sustenabil de pensii. Am văzut cum a evoluat în timp sistemul: dacă în 2020 aveam un buget de pensii de 81,4 miliarde de lei, în 2024 bugetul urcă la 136,3 miliarde de lei, o creștere cu aproape 50% a bugetului”, a afirmat ministrul.
Ministrul de Finanțe a afirmat însă că, de-a lungul timpului, au existat și încercări eșuate de recalculare a pensiilor.
„De-a lungul timpului au fost și încercări eșuate de recalculare a pensiilor. Acum este un efort comun al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a Ministerului de Finanțe și a Poștei Române ca acești cei 3,8 milioane de pensionari să beneficieze de majorări”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul de Finanțe a adăugat că a fost evaluat un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei, aproape 10 miliarde de lei până la finalul anului, care cuprinde sumele rezultate din recalcularea pensiilor.
„Acești bani există atât în bugetul de stat, cât și în vistieria noastră. Banii vor fi virați la timp românilor care beneficiază de creșterea pensiilor
Începând cu 2021 prin jaloanele 214 și 215 au fost puși pilonii pentru reformarea sistemului de pensii. Ministrul de-atunci Raluca Turcan a început digitalizarea dosarelor de pensii.”, a adăugat ministrul.
Și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că peste 82% din pensii au fost majorate, adică aproape 4 milioane de seniori vor primi pensii mai mari, mai mulţi decât estimau iniţial oficialii. Alţi peste 800.000 vor rămâne însă cu acelaşi venit. Deciziile vor ajunge la pensionari de vineri.
„Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.
Astăzi am aprobat în Guvern Memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024. Este doar o operaţiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranşe de pensii aferente lunii septembrie recalculate în conformitate cu prevederile legii 360/2023 privind sistemul public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.
Ea a afirmat că, pe 26 august, începe virarea tranşelor către Poşta Română, iar din 2 septembrie va începe livrarea banilor către pensionari.
„Pe 26 august încep să fie virate primele tranşe către Poşta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poştari către pensionari. Pe data de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc banii pe card.
În iulie 2024, pensia medie era de 2250 de lei, iar în septembrie 2024, aceasta va creşte la 2761 de lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 şi 500 de lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 şi 1.000 de lei, un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei şi 2.000 de lei, un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei şi 3.000 de lei şi un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 de lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creştere ale pensiilor”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News