Skip to content
Politică

Ședință de Guvern în a treia zi de Crăciun. Orban, despre desființarea Secției Speciale: Mi se pare o propunere corectă

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20.45

Premierul Ludovic Orban a mai declarat vineri seara, la începutul şedinţei de guvern, că în data de luni, 30 decembrie, va avea loc o nouă şedinţă a Guvernului, el solicitând miniştrilor ca până atunci să fie pregătite toate hotărârile de organizare şi funcţionare ale ministerelor pentru a putea fi adoptate, potrivit agerpres.

„O să şi lămuresc pentru că m-au întrebat din mass-media de ce mai facem şedinţă pe 30 (decembrie n.red.). Vă spun de acum: pe 30 toate hotărârile de organizare şi funcţionare ale ministerelor vreau să aibă toate avizele şi să le adoptăm. Repet, toate hotărârile de guvern de organizare şi funcţionare, acesta e principalul obiectiv al şedinţei din data de 30 pentru că trebuie să intrăm în anul nou cu noile organigrame ale ministerelor în funcţie de viziunea voastră ca şi miniştri şi în funcţie, evident, de elementele care există în ordonanţa de urgenţă de organizare şi funcţionare a Guvernului”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Totodată, el a subliniat că organizarea şedinţei de vineri seara i se pare ”normală” chiar dacă Guvernul a decis ca în această zi bugetarii să aibă o zi în plus de vacanţă. Premierul a adăugat că, din punctul său de vedere, miniştrii şi funcţionarii nu ar trebui să aibă zile libere.

„Mie mi se pare o zi normală şi o oră normală. Acum chiar dacă am dat liber pe data de 27 (decembrie n.red.) şi pe data de 3 (ianuarie n.red.), nu ne priveşte pe noi lucrul acesta pentru că, din punctul meu de vedere, miniştrii şi cei care servesc interesul public nu ar trebui să aibă zile libere”, a mai afirmat şeful Guvernului.

 

UPDATE 20.30

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu,  a vorbit despre Secția Specială, explicând că a fost criticată de mulți magistrați și de partenerii europeni, inclusiv de GRECO, MCV și Comisia de la Veneția. Propunerea Ministerului Justiției este, astfel, de eliminare a SIIJ. ”Mi se pare o propunere corectă”, i-a răspuns Orban lui Predoiu.

”De principiu (propunerea de desființare a SIIJ – n.r.) mi se pare o propunere corectă, care e, de altfel, și în programul de guvernare. Practic, angajamentul nostru legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este de transpunere a recomandărilor. Obiectivul nostru este ca, la un moment dat, să punem punct acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a declarat Ludovic Orban.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat mai multe argumente în favoarea desființării SIIJ.

”Această secție a fost înființată prin legea 207/2018 care a modificat legea 304/2004 și care a creat o structură fără persoanlitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Contextul în care au fost promovate aceste modificări a fost unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu reacții foarte virulente din partea multor magistrați care s-au opus modificărilor – e adevărat că au fost și alții care au avut alte opinii – dar cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni, începând cu Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția”, a declarat Cătălin Predoiu.

—————————————————————————————————————————————–

Guvernul s-a reunit vineri, în a treia zi de Crăciun, pentru a discuta trei proiecte de Ordonanţă de Urgenţă:

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea art.6 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A prin reorganizarea Regiei Autonome ”Administraţia Naţională a Drumurilor din România”

2.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr.352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier

3.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare

De asemenea, se discută mai multe proiecte de Hotărâri de Guvern, între care acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Albania, reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Lucrări de consolidare şi reabilitare la Sanatoriul Medical Militar ”Regele Ferdinand I-Hotel” din cazarma 3465 Herculane” şi rectificări bugetare pentru diferite instituţii.

Ultimul proiect pe odinea de zi este Memorandum cu tema: ”Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri”.

Potrivit documentului, ”poziţia Ministerului Justiţiei în raporturile cu autorităţile şi instituţiile publice, respectiv cu instituţiile Uniunii Europene sau internaţionale pe această temă să fie în sensul susţinerii soluţiei desfiinţării SIIJ”.

Anterior, Memorandumul, care a fost discutat şi în şedinţa de Guvern din 6 decembrie, prevedea şi posibilitatea regândirii modului în care funcţionează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În 10 decembrie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu mai poate rămâne în forma actuală, atât din cauza vulnerabilităţilor de construcţie, cât şi din cauza contraperformanţei înregistrare de la înfiinţarea ei.

În 18 decembrie, premierul Ludovic Orban a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată, atunci când se va găsi cea mai bună soluţie constituţională.

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 27 decembrie 2019

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *