UPDATE 12:00

BEC afirmă că legislaţia nu prevede posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot

Biroul Electoral Central (BEC) afirmă că dispoziţiile legale în vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot”, întrucât acreditările în acest sens sunt pentru operaţiune desfăşurate de birourile electorale ale secţiilor de votare, în timp ce renumărarea se face de către birourile superioare ierarhic acestora.

BEC adaugă că nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia nu prevede posibilitatea ca aceste categorii să participe la operaţiunele derulate de birourile electorale superioare.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că ”dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispoziţiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”.

Astfel, reprezentanţii BEC afirmă că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, birourile electorale ale secţiilor de votare şi-au încetat activitatea, operaţiunile de renumărare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt aduse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior.

Noapte albă la Timișoara pentru renumărarea buletinelor de vot

Reprezentanti ai Biroului Electoral Judetean, angajati de la Prefectura Timis, dar si de la Directia Judeteana de Statistica au început operațiunea de numărare a voturilor joi de la ora 23.30.

Sacii cu buletine de la toate sectiile de votare din Timis au fost adunati si depozitati sub paza in sala de sport a Liceului Nikolaus Lenau (fost Mincu), de pe strada Gh. Lazar nr. 22 din Timisoara, in apropiere de Piata 700.

tion.ro

Din cauza conditiilor improprii de lucru din sala de sport de la Lenau, la miezul noptii, sacii cu buletine de vot au fost mutati in cladirea Palatului Administrativ, iar comisia de renumarare isi continua munca acolo.

Renumararea voturilor se face in prezenta reprezentantilor tuturor partidelor politice.

In Timis sunt de numarat 315.562 voturi exprimate in procesul electoral de duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale. Dintre acestea, 308.869 sunt voturi valabile si 6.639 anulate.

La Constanța voturile sunt numărate de 71 de angajați ai prefecturii și ai BEJ

Cele două mașini încărcate cu sacii cu buletine de vot au ajuns la Consiliul Județean Constanța. Buletinele de vot au fost duse în Sala Remus Opreanu acolo unde vor fi renumărate de către personalul auxiliar din Prefectură, membrii BEJ, și încă 15 persoane care vor sosi în cursul zilei de astăzi. În total sunt aproximativ 305.000 de buletine de vot. În Constanța sunt 562 de secții de votare.

În total vor fi 60 de angajați ai prefecturii plus AEP și 11 de la BEJ.

Cuget Liber

Adrian Picoiu, prefectul județului Constanța: S-a dispus renumărarea voturilor. Buletinele au fost aduse din incinta Port de la Judecătorie la Prefectură în Consiliul Județean în sala Remus Opreanu. BEJ-UL va dispune renumărarea voturilor împreună cu personalul tehnic personal al Prefecturii Constanța, în jur de 50 de persoane.

George Popescu, locțiitorul purtătorului de cuvânt al BEJ Constanța pentru alegerea președintelui României: Din punct de vedere organizatoric, logistica este pusă la punct din punct de vedere al oamenilor, materialele necesare pentru a începe operațiunea de verificare și renumărare a buletinelor de vot. Lumea este pregătită și așteptăm să dăm startul. Nu putem aprecia la momentul acesta cât ar putea dura. Nu vrem să facem pronosticuri. Poate dura mai puțin, poate dura mai mult.

La operațiunea de renumărare din Iași participă inclusiv angajați ai prefecturii

Sacii cu voturile exprimate în Iași au fost aduși cu autobuzele dintr-un un depozit al Apelor Române la sediul Biroului Electoral Județean, care se află la prefectură, iar la operațiunea de renumărare dispusă de Curtea Constituțională participă inclusiv angajați ai prefecturii, o instituție care se află în subordinea Guvernului condus de premierul Ciolacu, au declarat pentru G4Media surse politice.

La operațiunea de renumărare a voturilor participă membrii Biroului Electoral Județean, ai în calitate de personal tehnic auxiliar, au precizat sursele citate. Potrivit surselor,  la operațiunea de renumărare participă 20 de angajați ai prefecturii, 20 de la statistică, 5 de la AEP plus membrii Biroului Electoral Județean.

Înainte de a fi aduse la sediul BEJ din prefectură, sacii cu buletinele de vot erau depozitați într-o hala a Apelor Române, pe strada Manta Roșie din Iași.