VIDEO LIVE TEXT Alegeri SUA 2024: Donald Trump revine la Casa Albă

Sursă foto: Elon Musk

UPDATE 21:26

Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrat, transmit France Presse conform Agerpres.

Vicepreşedinta, care prin acest apel îşi recunoaşte înfrângerea, i-a vorbit viitorului preşedinte despre importanţa unui transfer paşnic al puterii şi a faptului de a fi un preşedinte pentru toţi americanii, a adăugat acest consilier, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

UPDATE 18:40

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale şi i-a reamintit acestuia că cooperarea dintre ONU şi SUA „este un pilon esenţial în relaţiile internaţionale”.

UPDATE 17:02 

Acțiunile grupului media al lui Trump au deschis în creștere cu 25% pe Wall Street

Acțiunile grupului media al lui Donald Trump au urcat miercuri cu peste 25% la deschiderea Bursei de la New York, impulsionate de victoria candidatului republican în alegerile prezidențiale din SUA, transmite AFP.

UPDATE 17:00

Partenerul politic al lui Donald Trump, JD Vance, i-a mulțumit acestuia pentru că „i-a oferit o asemenea oportunitate de a servi țara la acest nivel”, scrie The Guardian.

„ÎȚI MULȚUMESC!” Vance a scris pe X în această dimineață, în timp ce îi mulțumea soției sale „frumoase” Usha „pentru că a făcut posibil să facă acest lucru”.

„Și poporului american, pentru încrederea lor. Nu voi înceta niciodată să lupt pentru voi TOȚI”, a adăugat el.

UPDATE 17.20 

Trump câştigă şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani

Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani, consemnează agenţia EFE.

Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska. Conform proiecţiilor date de mass-media americane, Trump are deja asiguraţi cel puţin 277 de electori, peste pragul minim de 270.

Dar el a câştigat şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru democrata Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.

UPDATE 15:55 

Bitcoin, dolarul și acțiunile companiilor americane au crescut vertiginos după victoria lui Trump

UPDATE 15:51

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, transmite BBC. El a scris pe X:

”Prietenia dintre Canada și SUA este invidiată de întreaga lume. Știu că președintele Trump și cu mine vom lucra împreună pentru a crea mai multe oportunități, prosperitate și securitate pentru ambele noastre națiuni”.

UPDATE 14:47 

China speră la „respect reciproc, coexistență pașnică” cu administrația SUA

China a declarat că speră la o „coexistență pașnică” cu Statele Unite, cu puțin timp înainte ca Donald Trump să-și asigure realegerea ca președinte al SUA, potrivit CNN.

„Politica Chinei față de SUA este consecventă și clară. Noi privim și gestionăm relațiile noastre cu SUA în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproc avantajoase”, a declarat miercuri dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Oficial, guvernul chinez a prezentat o poziție neutră cu privire la alegeri, numindu-le „o problemă internă a Statelor Unite”.

Între timp, mass-media chineză de stat a încercat să prezinte votul ca o reflectare a diviziunilor sociale profunde și a disfuncțiilor politice din Statele Unite, pe fondul sentimentului larg în China că, indiferent cine câștigă, este puțin probabil ca relațiile bilaterale tensionate să se îmbunătățească.

UPDATE 14:01
Scorurile de la acest moment în cele trei scrutine care au avut loc în SUA (estimări CNN):

Președinție: Donald Trump 277 voturi în Colegiul Electoral, Kamala Harris – 223
Senat: Republicanii – 52 de locuri (și majoritatea), democrații – 42 de locuri
Camera Reprezentanților: Republicanii – 204 locuri, democrații – 182. Pentru majoritate este nevoie de 218 mandate.

UPDATE 13:38 

„Ne este mai bine împreună”, îi transmite cancelarul Scholz câștigătorului votului din SUA, Trump

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis miercuri câștigătorului alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, că „ne este mai bine împreună”, îndemnând la continuarea legăturilor strânse între Uniunea Europeană și Statele Unite, potrivit AFP.

„Ambele părți beneficiază de pe urma parteneriatului transatlantic”, a afirmat Scholz într-o declarație pentru presă. „UE și SUA sunt două zone economice la fel de mari, legate de cele mai strânse relații economice din lume”.

UPDATE, ORA 12.30

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga votul popular în statul-cheie Wisconsin, potrivit proiecţiilor CNN. În Wisconsin sunt în joc 10 voturi reprezentative, astfel că în acest moment Donald Trump are asigurată majoritatea necesară în Colegiul Electoral pentru a deveni cel de-al 47-lea preşedinte al SUA, într-o revenire politică la Casa Albă pe care CNN o declară „istorică”.

Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024. Cu victoria din Wisconsin, al patrulea stat-cheie câştigat de Trump din cele şapte, fostul preşedinte are asigurate 276 de voturi în Colegiul Electoral.

Donald Trump şi-a revendicat deja victoria după ce predicţiile arătau că are asigurate 266 de voturi electorale prin victoriile obţinute în Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania.

UPDATE, ORA 10.30

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea sa la Casa Albă şi le urează succes lui şi Statelor Unite ale Americii, dând asigurări că i fa face tot ce îi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul Strategic România – SUA.

”Îl felicit pe preşedintele Donald Trump pentru realegerea sa şi îi urez succes lui şi Statelor Unite ale Americii. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru Strategic. Mă voi asigura că puternica noastră cooperare cu SUA se va dezvolta, mai ales acum, în vremuri de criză, când România şi întreaga lume liberă se confruntă cu multiple ameninţări. Siguranţa şi securitatea României sunt prioritatea mea!”, transmite Ciucă.

Și  premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, felicitări lui Donald Trump pentru realegerea în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. ”Sub noua dumneavoastră conducere, sperăm la pace şi prosperitate pentru toţi cetăţenii noştri”, a traqnsmis Ciolacu.

”Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru această victorie istorică! România este pregătită să lucreze împreună pentru a consolida  Parteneriatul nostru strategic”, a scris, miercuri, pe X, premierul Marcel Ciolacu.

Acesta şi-a exprimat speranţa într-o colaborare fructuoasă.

”Sub noua dumneavoastră conducere, sperăm la pace şi prosperitate pentru toţi cetăţenii noştri! Aşteptăm cu nerăbdare o colaborare fructuoasă!”, a mai transmis Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis îi transmite felicitări pe Donald Trump pentru victorie și subliniază că „România este un aliat strategic puternic și angajat al SUA”.

„Felicitări, președinte ales Donald Trump, pentru victoria dumneavoastră! România este un aliat strategic puternic și angajat al SUA. Prin eforturile noastre comune, vom aduce pace și prosperitate pentru ambele noastre țări și dincolo de acestea, apărând interesele noastre comune”, a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj pe X.

UPDATE, ORA 10.19

Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit, miercuri, unul dintre primii lideri europeni care îl felicită pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale, deşi aceasta nu este confirmată de rezultate finale, ci doar a fost revendicată de fostul preşedinte american pe baza unor predicţii media încă incomplete.

„Felicitări preşedintelui Donald Trump. Gata să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate”, a scris pe X preşedintele francez Emmanuel Macron, care, în timpul primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă nu a fost întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă cu liderul american.

Înaintea lui, premierul maghiar Viktor Orban se grăbise să îl felicite pe X pe Donald Trump. „Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA!  Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie foarte necesară pentru lume!” – a scris Viktor Oban, a cărui admiraţie pentru Donald Trump este însă binecunoscută.

UPDATE, ORA 09.34

Donald Trump susține primul discurs privind rezultatele voturilor din alegerile prezidențiale din SUA. La această oră, Fox News estimează că Donald Trump a câștigat Pennsylvania și Wisconsin și este noul președinte al SUA.

„Este cea mai mare mișcarea politică din istoria țării și acum va ajunge la un nou nivel de importanță pentru că ne vom ajuta țara să se vindece. Avem o țară care are nevoie de ajutor. Vom reclădi granița, vom repara totul. Voi lucra în fiecare zi pentru voi. Este o victorie majoră pentru poporul american. Am câștigat, de asemenea, votul popular. Este un lucru foarte plăcut, o senzația plăcută de dragoste. America ne-a dat un mandat puternic și fără precedent. Am reluat controlul asupra Senatului. Numărul de victorii în Senat este incredibil. Se pare că vom păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților. Vreau să îi mulțumesc lui Mike Johnson pentru munca lui fantastică.Vrea să-l felicit pe noul vicepreședinte ales al Statelor Unite, JD Vance. Este cea mai măreață țară din lume de departe și vom munci puternic pentru a face totul pentru ea. Vom proteja granițele. Vom lăsa oamenii să vină, dar să vină legal. S-a născut o nouă stea – Elon (nr. Musk). Am petrecut două săptămâni împreună în campanie”, a declarat Trump.

„Vreau să mulţumesc poporului american pentru onoarea extraordinară de a fi ales al 47-lea preşedinte – şi al 45-lea – preşedinte al vostru şi fiecărui cetăţean, voi lupta pentru voi, pentru familia voastră şi viitorul vostru. În fiecare zi, voi lupta pentru voi şi cu fiecare suflare din corpul meu, nu mă voi odihni până când nu vom avea America puternică, sigură şi prosperă pe care o merită copiii noştri şi pe care o meritaţi voi. Aceasta va fi cu adevărat epoca de aur a Americii”, a spus Trump.


UPDATE, ORA 09.20

Fostul preşedinte Donald Trump în Pennsylvania, al treilea stat-cheie, de unde vin cele mai multe voturi electorale – 19 – din rândul celor şapte state care decid anul acesta cursa pentru Casa Albă, conform previziunilor CNN.

În Pennsylvania sunt în joc 19 voturi electorale. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, or Donald Trump are asigurate în acest moment, potrivit CNN, 266 de voturi.

Este o victorie majoră pentru fostul preşedinte, care îi reduce simţitor şansele Kamalei Harris de a recupera diferenţa de voturi în Colegiul Electoral.

UPDATE, ORA 08.47

Vicepreşedintele Kamala Harris nu se va adresa susţinătorilor în această seară (marţi seara, ora locală – n.r.), dar este de aşteptat să vorbească mâine (miercuri – n.r.), a declarat copreşedintele campaniei sale, în timp ce rezultatele alegerilor din întreaga ţară continuă să apară şi nu par, deocamdată, favorabile candidatei democrate.

„Încă mai avem voturi de numărat. Mai avem state care nu au fost încă numite”, a declarat Cedric Richmond. Campania Harris va continua să lupte „pentru a se asigura că fiecare vot este numărat, că fiecare voce este exprimată”, a spus Richmond.

În schimb, echipa fostului preşedinte Donald Trump îşi mută invitaţii de la petrecerea de vizionare a rezultatelor la Mar-a-Lago către centrul de convenţii republican. Aceştia sunt transportaţi cu autobuze, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu această problemă. Ei urmează să ajungă la centrul de convenţii pentru a asista la discursul prin care Trump îşi va revendica probabil victoria în alegerile prezidenţiale.

UPDATE, ORA 08.31

Donald Trump va câştiga şi în Georgia, al doilea stat-cheie din cele şapte care pot decide cursa prezidenţială americană, potrivit proiecţiilor CNN. Anterior, atât CNN, cât şi Associated Press au prognozat că fostul preşedinte a ieşit victorios în Carolina de Nord.

Sunt 16 voturi electorale în joc în Georgia, care îi vor reveni lui Trump, alături de alte 16 din Carolina de Nord.

Este nevoie de cel puţin 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024.

UPDATE, ORA 07.40

Republicanii au recâştigat majoritatea în Senatul SUA, după ce au câştigat, în detrimentul contracandidaţilor democraţi, cursele electorale din Ohio şi Virginia de Vest, relatează Associated Press,

Republicanii vor controla camera superioară a Congresului pentru prima dată în ultimii patru ani. Ei au acum 51 dintre cele 100 de locuri în Senat.

Cum mai sunt câteva competiţii care încă nu au rezultatul clar, republicanii ar putea avea ocazia de a-şi mări şi mai mult majoritatea.

UPDATE, ORA 06.58

Donald Trump a câştigat marţi în statele Ohio, Kansas, Montana şi Utah, în timp ce rivala sa Kamala Harris este dată victorioasă în Colorado, potrivit proiecţiilor media americane, relatează AFP.

Statul Ohio, unde republicanul a câştigat şi în 2016 şi 2020, îi aduce lui Donald Trump încă 17 mari electori.

Kamala Harris a câştigat în New York, Illinois şi Rhode Island în cursa prezidenţială americană, în timp ce Donald Trump a obţinut victorii în Mississippi şi Louisiana, potrivit proiecţiilor de marţi ale media americane, relatează AF

UPDATE, ORA 06.46

Fostul preşedinte Donald Trump a câştigat marţi votul în Carolina de Nord, unul dintre cele şapte state-cheie care decid rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie, potrivit predicţiilor Associated Press.

Trump primeşte astfel cele 16 voturi ale statului în Colegiul Electoral. Pentru a fi declarat câştigător, un candidat are nevoie de 270 de voturi în Colegiul Electoral. În acest moment, el are 230 de voturi asigurate.

Trump a câştigat în acest stat şi în 2016 şi în 2020, dar democraţii erau optimişti că ar putea inversa rezultatele anterioare prin cheltuieli mai mari de campanie, sondaje şi mitinguri. Ei au încercat, de asemenea, să îl asocieze pe Trump cu candidatul republican controversat pentru postul de guvernator, Mark Robinson.

Însă Trump şi coechipierul său JD Vance au venit şi ei de multe ori în campanie în Carolina de Nord, mai ales în această toamnă, promovând un program economic mai protecţionist şi promisiuni de a lua măsuri drastice împotriva imigraţiei ilegale şi a frontierei de sud.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Kamala Harris și Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale din cele 50 de state pentru a câștiga președinția. Este cea mai strânsă cursă electorală din istoria Statelor Unite, candidatul republican și cel democrat fiind umăr la umăr în competiția pentru Casa Albă.

Aproximativ 244 de milioane de americani sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. Dintre aceştia, 80 de milioane şi-au exercitat deja dreptul de a vota în avans, atât la urne, cât şi prin corespondenţă.

Primele centre de vot din Statele Unite s-au deschis marţi, la ora locală 05:00 (12:00 ora României). Primii care au putut merge la vot au fost locuitorii din Vermont (nord-estul țării).

La ora locală 6:00 a.m. (13:00 ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte şase state (Connecticut, Kentucky, Maine, New Jersey, New York şi Virginia), urmate o jumătate de oră mai târziu de Ohio, Virginia de Vest şi Carolina de Nord, ultimul fiind considerat un stat decisiv în cursa pentru Casa Albă.

Orele de deschidere a centrelor de vot variază considerabil, deoarece cele 50 de state americane şi Districtul Columbia se întind pe şase fusuri orare diferite, iar fiecare stat are propria lege electorală cu ore specifice de deschidere şi închidere, aminteşte EFE.

Ultimele centre s-au deschis în California şi Idaho, (la 17:00 ora României), urmate de Washington şi Alaska (la 18:00 ora României) şi în cele din urmă Hawaii (la 19:00 ora României).

Oficiali din două state-cheie spun că rezultatele vor veni mai repede decât în 2020

Oficiali din Michigan şi Pennsylvania, două state competitive-cheie, spun că se aşteaptă că rezultatele alegerilor în aceste două state să vină mai repede decât în 2020.

Guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, a prezis că numărarea voturilor nu va dura „sub nicio formă” la fel de mult ca la ultimele alegeri, când numărătoarea şi anunţarea ultimelor rezultate s-a întins până în ziua de sâmbătă, la patru zile de la închiderea urnelor.

Shapiro a mai declarat că în 2024 au fost cu un milion mai puţine voturi prin corespondenţă. În noiembrie 2020, SUA încă se afla în mijlocul restricţiilor anti-Covid.

În acelaşi timp, secretara de stat din Michigan, Jocelyn Benson, a declarat că în statul ei se va înregistra, foate probabil un record de prezenţă la vot. Întrebată dacă există şanse ca rezultatul votului din stat să fie ştiut pe parcursul nopţii de marţi, ea a spus că asta depinde de cât de strânsă e cursa.

Oraşul Detroit, de exemplu, a transmis că va încheia procesul de numărare a voturilor până la miezul nopţii, marţi, ora locală, şi că oficialii din stat vor transmite informaţii începând cu ora locală 21:00.

Putem să ne aşteptăm la rezultate mai rapide decât în 2020, atunci, noi am avut rezultatele la mijlocul zilei de miercuri”, a mai spus Benson.

Echipa de campanie a lui Trump refuză acreditările unor jurnalişti pentru noaptea alegerilor

Jurnalişti de la mai multe organizaţii de ştiri nu au primit sau au rămas fără acreditare la evenimentul de urmărire a alegerilor din West Palm Beach, în Florida, ca represalii pentru acoperirea mediatică a campaniei lui Donald Trump, relatează CNN pe site-ul său.

Reporteri de la Politico, Axios, Puck, Voice of America şi Mother Jones s-au numărat printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unii, cum ar fi Politico, au primit anterior acces la evenimentul de marţi noapte, dar decizia a fost anulată.

Echipa de reporteri şi un fotograf de la Politico a primit iniţial aprobarea să participe la eveniment, dar marţi dimineaţă au fost surprinşi să afle că li s-au refuzat acreditările, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu acest subiect. Persoana citată a sugerat că decizia a fost luată ca răspuns la un articol din revista Politico, în care s-a relatat că un director de campanie al lui Trump a fost concediat pentru că era naţionalist alb.

Purtătorul de cuvânt al Politico a refuzat să comenteze.

Corespondenta politică a Puck, Tara Palmeri, era, de asemenea, programată să transmită de la eveniment ca parte a emisiunii speciale a Amazon din noaptea alegerilor. Dar, după ce jurnalista a publicat un articol despre „anxietatea” din rândul echipei de campanie a lui Trump, acreditarea i-a fost refuzată.

Elon Musk a acordat controversatul premiu electoral de 1 milion de dolari

Super PAC-ul pro-Trump al lui Elon Musk a acordat premiul final de 1 milion de dolari unui alegător înregistrat în Michigan, punând capăt unei tombole zilnice care a atras un control juridic atât la nivel federal, cât și la nivel de stat, transmite CNN.

Grupul politic, numit America PAC, și-a anunțat ultimul câștigător marți după-amiază, la o zi după ce un judecător din Pennsylvania a refuzat să închidă programul. Procurorul districtului Philadelphia intentase un proces civil prin care urmărea să oprească tombolele, susținând că acestea încălcau legile de stat privind jocurile de noroc.

„Mulțumesc tuturor celor care au semnat în sprijinul drepturilor de a vorbi liber și de a purta arme”, a declarat super PAC într-o postare pe X, referindu-se la petiția pe care alegătorii înregistrați o puteau semna pentru a deveni eligibili pentru tombole.

În total, grupul pro-Trump a acordat 18 milioane de dolari unui număr de 18 alegători înregistrați în state aflate în bătălie, în ciuda procesului intentat de Philadelphia și a unui avertisment separat din partea Departamentului de Justiție conform căruia programul ar putea încălca legile federale privind cumpărarea de voturi.

15 state au mobilizat Garda Naţională

15 state au mobilizat Garda Naţională pentru a oferi sprijin în orice eventualitate la secţiile de vot, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al organizaţiei, pentru CNN.

Conform purtătorului de cuvânt, militari au fost mobilizaţi în Alabama, Arizona, Delaware, Hawaii, Illinoi, Iowa, New Mexico, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin şi Virginia de Vest.

Mai puţin de jumătate dintre militari oferă asistenţă în probleme legate de securitate cibernetice, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Ceilalţi militari desfăşuraţi sunt angrenaţi în misiuni de sprijin locale.

În plus, Garda Naţională a mai transmis şi că în jur de 85 de membri ai săi sunt în aşteptare în statul Colorado, în capitala federală, în Florida şi în Nevada.

Un bărbat a fost arestat la Capitoliu având asupra sa un pistol de semnalizare şi mirosind a combustibil

Poliţia a arestat marţi un bărbat care „mirosea a combustibil” şi avea asupra sa un pistol de semnalizare la centrul de vizitatori al Capitoliului SUA din Washington, relatează DPA şi CNN.

Poliţia a precizat într-o postare pe reţeaua X că bărbatul a fost oprit în timpul verificărilor de securitate de la centru.

„Bărbatul mirosea a combustibil, avea o lanternă şi un pistol de semnalizare”, a transmis poliţia Capitoliului, fără a oferi alte detalii.

Centrul pentru vizitatori a fost închis în urma incidentului şi toate tururile au fost anulate.

Securitatea a fost întărită semnificativ în Washington, în contextul în care oraşul se pregăteşte pentru posibilitatea unor violenţe post-electorale.

Ameninţări cu bombă false legate de Rusia la secţii de votare din mai multe state (FBI)

Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI – relatează Reuters.

„Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a declarat FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale biroului.

„Cel puţin două secţii de votare vizate de ameninţările false cu bombă în statul Georgia, aflat în plină bătălie electorală, au fost evacuate pentru scurt timp marţi.

Cele două locaţii din comitatul Fulton au fost redeschise după aproximativ 30 de minute, au declarat oficialii, iar comitatul solicită un ordin judecătoresc pentru a prelungi programul de votare al locaţiei după ora limită 19:00 din acest stat.

Secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, a dat vina pe intervenţia Rusiei pentru farsele cu bombe din ziua alegerilor. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

FBI nu a dat detalii cu privire la statele care au primit ameninţările, deşi un oficial a declarat pentru Reuters că numai Georgia a primit peste două duzini de ameninţări, dintre care majoritatea au avut loc în comitatul Fulton.

Un oficial de rang înalt din biroul lui Raffensperger, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că farsele cu bombă din Georgia au fost trimise de la adrese de email care au fost folosite de ruşi pentru a interveni în alegerile anterioare din SUA.

Ameninţările au fost trimise către mass-media americane şi către cele două secţii de votare, a declarat oficialul. „Este foarte probabil să fie vorba de Rusia”, a declarat oficialul.

Trump anunţă că-şi va recunoaşte înfrângerea dacă ”alegerile sunt corecte” şi agită spectrul fraudelor electorale

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat marţi că este pregătit să-şi recunoască înfrângerea de către Kamala Harris dacă ”alegerile sunt corecte”, însă agită spectrul fraudelor electorale. Donald Trump, care a votat la Palm Beach, în Florida, a refuzat să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat. Contracandidata sa Kamala Harris ţinteşte marţi, în ziua alegerilor, în interviuri la radio, anumite grupuri de alegători-cheie, relatează The Associated Press.

”Dacă pierd nişte alegeri, dacă alegerile au fost corecte, eu voi fi primul care să o recunoască. Până acum, cred că a fost echitabil”, a declarat, după ce a votat la Palm Beach, în Florida, candidatul la fotoliul de la Casa Albă.

Programul birourilor electorale a fost prelungit într-un comitat din statul Pennsylvania

Un tribunal din Pennsylvania a aprobat marţi o cerere de extindere a programului birourilor electorale într-un comitat foarte pro-Donald Trump din acest stat swing ca urmare a unei defecţiuni tehnice a aparatelor de vot, transmite AFP.

Secţiile de votare vor fi astfel deschise încă două ore, până la ora locală 22:00 (03:00 GMT), în comitatul Cambria, care în 2020 a votat în proporţie de aproape 70% pentru candidatul republican la preşedinţia SUA.

Pennsylvania este unul dintre cele şapte state cheie care se aşteaptă să decidă soarta alegerilor prezidenţiale în care se confruntă Donald Trump şi Kamala Harris.

Un tribunal din acest comitat a fost contactat de comisia electorală locală după ce aceasta a constatat o „defecţiune a software-ului” la aparatele electronice de vot care „a împiedicat alegătorii să îşi scaneze buletinele de vot completate”, potrivit documentelor depuse marţi la instanţă.

„Problemele de procesare a buletinelor de vot în această dimineaţă (marţi) în Cambria au dus la întârzieri. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a reacţionat, într-un comunicat, preşedintele Comitetului naţional republican, Michael Whatley.

„Echipa noastră juridică a acţionat imediat pentru a obţine o prelungire a programului cu scopul de a oferi alegătorilor posibilitatea de a vota. Avem nevoie ca alegătorii să rămână la rând!”, a adăugat el.

FBI avertizează cu privire la videoclipuri false privind alegerile din SUA

Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a emis un avertisment în ziua alegerilor cu privire la videoclipuri care pretind în mod fals că provin de la oficiali federali de aplicare a legii.

Unul dintre acestea este despre presupuse ameninţări teroriste la secţiile de votare, în timp ce altul este despre presupuse fraude electorale comise de deţinuţi din cinci închisori. Ambele videoclipuri nu sunt autentice şi răspândesc dezinformări, a explicat agenţia într-un comunicat publicat marţi.

„Integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale noastre, iar FBI colaborează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii la nivel local şi de stat pentru a răspunde ameninţărilor electorale şi pentru a ne proteja comunităţile în timp ce americanii îşi exercită dreptul la vot”, a precizat FBI.

„Încercările de a înşela publicul cu conţinuturi false despre evaluările ameninţărilor şi activităţile FBI au ca scop subminarea procesului nostru democratic şi erodarea încrederii în sistemul electoral”, a adăugat acesta.

„FBI încurajează pe toată lumea să caute informaţii despre alegeri şi vot din surse de încredere, cum ar fi biroul electoral local”.

Alegeri SUA 2024. Cum s-a votat la miezul nopții într-un cătun izolat din New Hampshire. Tradiția, veche de zeci de ani

Primele voturi din ziua alegerilor prezidențiale din SUA au fost exprimate într-un oraș mic și îndepărtat din statul New Hampshire, conform unei tradiții vechi de zeci de ani.

Într-o reflectare fidelă a sondajelor de opinie, cei şase electori din Dixville Notch, un cătun pierdut în pădurile din New Hampshire de la graniţa de nord-est a Statelor Unite cu Canada, nu au reuşit să departajeze candidaţii la alegerile prezidenţiale americane, informează marţi AFP.
Potrivit CNN, la vot au participat patru republicani şi doi alegători care nu şi-au declarat apartenenţa politică.

Securitate maximă în SUA: Drone, geamuri antiglonţ şi un buton de panică

După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă şi că este astfel protejată integritatea fizică a oficialilor electorali şi a alegătorilor în eventualitatea în care se produc episoade violente, scrie EFE.

Sute de echipamente de securitate, drone, lunetişti, geamuri şi veste antiglonţ şi chiar un buton de panică conectat la numărul de urgenţă vor asigura buna desfăşurare a zilei electorale şi vor permite tuturor să-şi exercite dreptul de vot.

Departamentul de Justiţie urma să trimită observatori electorali în 86 de jurisdicţii din 27 de state, inclusiv în cele considerate cheie. De altfel, la aceste alegeri se va înregistra cel mai mare număr de observatori federali din istorie.

Aproape 80 de milioane de americani au votat anticipat

Aproape 80 de milioane de americani – inclusiv Kamala harris şi Joe Biden – au votat anticipat, dintre cei 244 de milioane de alegători. Rivalul său urmează să voteze marţi, în apropierea reşedinţei sale, Mar-a-Lago, în Florida.

Alegerile generează mult suspans în privinţa rezultatului, aşteptat posibil în noaptea de marţi spre miercuri sau după scrutin.

Cum este ales preşedintele Statelor Unite ale Americii

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. Șapte state cunoscute drept „swing states” vor decide soarta alegerilor prezidențiale. Acestea sunt: Pennsylvania, Michigan, Nevada, Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Wisconsin.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: