Skip to content
Politică

LIVE TEXT Băsescu, tranşant privind refugiaţii. Cum ar fi procedat dacă ar fi fost preşedinte

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul din seara aceasta al jurnalistului de investigaţii Silviu Mănăstire.

În cadrul emisiunii „Dosar de politician”, fostul şef de stat a făcut precizări privind criza refugiaţilor şi a dezvăluit cum ar fi procedat dacă s-ar fi întâmplat în mandatul său de preşedinte.

LIVE TEXT

Traian Băsescu: Problema este, adica ce as reprosa eu. Era anticipabil ce se va intampla. Si atunci de ce ne-a gasit nepregatiti acest val de regugiati? Frontierele mele sunt securizate, eu am o absorbtie de refugiati pe care o tin sub control si din cateva mii care vin la frontiere, uite am 600 pe care i-am selectat, pe ceilalti i-am urcat in avioane. N-am fost bun pentru spatiul Schengen. Si uite, ce e bun pentru spatiunu reusesc sa protejeze frontierele Europei. Eu ma duc la fondul problemei care e ciocnirea a doua culturi. Niciodata cei crescuti in cultura islamica nu vor putea absorbi cultura noastra europeana. Ce cautati fratilor in Europa? Oare de ce nu se indreapta catre Arabia Saudita si aceste tari care are resurse uriase? Doamna Mogherini nu a intrat inca de la inceputul anului intr-un proces de negociere. De ce?

Silviu Mănăstire: Spuneti ca ar fi alte resorturi decat cele economice sau umanitare?

Traian Băsescu: Cred ca pe fond motivele sunt de securitate, economice, si dorinta de a vedea un viitor in tari pasnice. Dar nu ma poate convinge nimeni ca odata cu acest flux nu sunt plasati in UE.

Silviu Mănăstire: Sa spunem ca vom fi obligati sa luam 7000.

Traian Băsescu: Cum obligati? Prin ce act legislativ al UE Romania poate fi obligata?

Silviu Mănăstire: Se poate suna la nivelul presedintelui? Ati primit astfel de telefoane?

Traian Băsescu: Nu. Exista consultari inainte de Consiliul European. Nu stiu daca il consulta pe domnul Iohannis. Romania are un pilon extraordinar in propria Constitutie Pe teritoriul statului nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine. Constitutia imi interzice sa stramut aceste populatii pe teritoriul Romaniei.

Silviu Mănăstire: Vor veni altii si vor spune ca populatie e un termen generic.

Traian Băsescu: Principatul Monaco e o tara? Nu discutam daca am o populatie de 7000 de oameni sau de un milion. Discutam de o mutare in masa.

Silviu Mănăstire: Putem sa ii aducem si sa ii trimitem inapoi?

Traian Băsescu: Nu, cand i-am primit inseamna ca ne-am asumat.

Silviu Mănăstire: Ce ati fi facut daca ati fi fost presedinte?

Traian Basescu: As fi spus: am articolul 3 din Constitutie, dragi colegi nu suntem in Schengen, nici nu va mai cer sa intru foarte repede, asa ca pe mine lasati-ma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *