Skip to content
Comisia Europeană Europa Politică

LIVE TEXT de la Ateneul Român. Marele absent: Liviu Dragnea

Mediafax

21:15 – Viorica Dăncilă: ”Nu ne-am schimbat concepţia europeană şi nu dorim să ne-o schimbăm pe viitor. Astăzi, România se aşează la masă la care se discută viitorul UE. Ne dorim că România să se bucure de aceleaşi beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei europe puternice şi unite şi astăzi preşedinţia României începe prin întărirea coeziunii dintre statele membre. Coeziunea şi unitatea reprezintă obiectivul principal. Suntem conştienţi de provocări. NU le minimalizăm, nu le exagerăm, le vom trata cu seriozitate şi le vom răspunde cu realism şi determinare.Mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit. Nu trebuie să uităm de unde am plecat. ” a spus premierul în discursul susținut, fără greșeli, de această dată.

 

21;10 – Jean Claude Junker, președintele Comisiei Europene: „Europa nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de drepturile omului, statul de drept, lupta împotriva corupţiei, nu există niciun compromis. Uniunea Europeană nu este completă fără România. Locul natural al României este şi în centrul zonei Schengen. Din 2014 am pledat că România să facă parte din Zona Schengen. România trebuie să fie parte din Zona Schengen”  

Acesta și-a încheiat discursul cu ”Vive la Romanie! Vive l Europe!”

Inquam Photos / Octav Ganea

 

21:00 – Donald Tusk, președintele Consiliului European, își începe discursul în limba română:

„Sunt sigur că preşedinţia dvs vă fi la fel de energică, românească şi europeană că muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistenţă şi creativă e naţiunea romană. După cum spunea poetul român Nichita Stănescu se-apropie viitorul, se aude, se vede. Cei care cred că e un semn de putere pentru încălcarea regulilor europene, se înşeală. E un semn de slăbiciune. Cei care lupta pentru apărarea valorilor europene le spun: continuaţi lupta. Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric(Eliade).Toate obstacolele ne par ziduri(A Pleşu). 

În familia mea, prima maşină a fost dacia 1300, de  la socrului meu. Mircea Eliade, Emil Cioran, Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii precum Simona Halep şi Nadia Comăneci, dar episodul cel mai bine întipărit în memorie a fost Finală de la Sevillia din 1986 când Steaua Bucureşti a învins Barcelona şi fac un apel la toţi romanii: s-o apere! În România şi UE, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penaltiuri la rând. Vă asigur de tot sprijinul meu.” și-a încheiat Donald Tusk discursul într-o română perfectă.

20:46 – Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, în discursul său, cere țărilor care blochează aderarea României la Spațiul Schengen și e de părere care ”ar trebui să-și schimbe atitudinea de îndată”.  

20:30 Călin Popescu Tăriceanu își începe discursul, în limba engleză. Acesta a atacat din nou ”anumite instituții cu iz comunist”:

”Câteva instituţii păstrează metehne trecute, îşi păstrează obiceiurile şi nu doresc să îşi respecte obligaţiile, de aceea, noi vom arăta şi mai mult care sunt aceste aspecte care deranjează, care sunt instituţiile care s-au transformat în spirit european şi altele care nu sunt încă transformate. Aceste clarificări trebuie lămurite şi cu oficialii europeni pentru a îndepărta înţelegerea greşită asupra situaţiei în ROmânia. Le cer partidelor să îşi amintească de ce au zis părinţii fondatori: să fim o uniune care trebuie să fie o comunitate bazată pe solidaritate, încredere şi respect reciproc. Fondatorii noştri au avut un vis: ca europa să nu fie sub o dictatură politică.” 

20:20 – Klaus Iohannis își începe discursul de deschidere a ceremoniei, subliniind importanța colaborării mai strânse între țările Uniunii:

” Avem nevoie de mai multă coeziune. În toate acţiunile noastre la nivelul UE, indiferent că vorbim dce o europă a convergentei, mai sigură sau de valorile noastre comune. Coeziunea este un aspect esenţial pentru a avansa proiectul european.”  

Urmează discursul lui Călin Popescu Tăriceanu.

20:10 – Câteva sute de protestatari s-au adunat în fața Ateneului strigând slogane pro-europene, ”Justiție, nu corupție” și afișând mesaje pe clădirea Ateneului, locul în care se ține ceremonia predării oficiale a președinției Consiliului European de către România

 

Articol în curs de actualizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *