VIDEO LIVE TEXT Dezbatere electorală. Cum arată bătălia pentru Cotroceni: principalele declarații

O dezbatere electorală între primii candidați clasați în sondaje la alegerile prezidențiale din 4 mai, organizată de Digi24, are loc luni seară, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 20.00.

Ora 23:03 Elena Lasconi: Dacă e să mă deranjeze ceva sau să accept greu este minciuna sau lipsa de respect. Văd că continuăm cu o lipsă de respect crasă față de oamenii care ne urmăresc, 40% din ei sunt indeciși. Nu îi mai subestimați pe români, nu vă faceți voi procente pentru că matematica electorală e altfel decât matematica clasică. Oamenii iau decizii emoțional, se decid înainte de vot. Oamenii se uită la noi și așteaptă soluții, noi ne dăm drepturi la replică.


Ora 23:00 Continuă o discuție de câteva minute între Nicușor Dan și Crin Antonescu despre legitimitatea viitorului președinte în funcție de procentele pe care le va obține.


Ora 22:58 Nicușor Dan: Trebuie o discuție între cele patru partide pro-europene (…) Una este un președinte care are votul popular în afara coaliției și alta este un președinte care obține 20% tras de o coaliție de 50%, acela nu va putea impune nimic, niciodată.


Ora 22:56 Elena Lasconi îi atrage atenția lui Crin Antonescu să își ceară scuze jurnalistei Anca Suciu pentru că în răspunsul la întrebarea acesteia i-a spus că este ”prea tânără”: ”Nu i-ați pus dumneavoastră meseria în brațe”, a spus Lasconi. Antonescu îi cere scuze jurnalistei după ce subliniază că nu i-a spus că este tânără în sens depreciativ. și afirmă: „Vă rog, să nu ne încăierăm”.

Ora 22:51 Anca Suciu, către Crin Antonescu:Care dintre scenariile următoare sunt reale dacă ajungeți președinte: 1. PNL condus de Bolojan și dacă e susținut premier sau 2. Lia Olguța Vasilescu premier după o perioadă de sacrificiu în care Ciolacu va fi premier. Și în situația în care Olguța Vasilescu va fi premier, la PNL va ajunge Hellvig?

Crin Antonescu: Eu sunt un admirator al Olguței Vasilescu, nu exclud varianta să fie prim-ministru și cred că ar fi un prim-ministru bun. Nu am avut o asemenea discuție. Să spun câteva teorie despre această iluzie a schimbării: Da, în România trebuie schimbare, alegerile trebuie să marcheze schimbare, numai că stabilitatea este o condiție a schimbării. Dacă eu voi fi președintele României, va fi stabilitate. Nu voi face schimbări cu intrigi, DNA etc. Eu vorbesc despre schimbare și voi face schimbări, dar le voi face în termeni realiști. Nici unul dintre scenarii nu este apropiat de realitate, nu cu știința mea. Sunt străin de aceste scenarii, dar sunt frumoase, admit.

Ora 22:49 Cristi Citre, către Elena Lasconi: Ați insistat că dacă veți ajunge președinte îl veți schimba pe Marcel Ciolacu din funcția de premier. Cum veți face asta? Președintele nu poate să dea jos un premier fără majoritate parlamentară.

Elena Lasconi: Eu nu m-am sucit. Era absurd să te apuci să schimbi înainte de alegerile prezidențiale pentru că ar fi însemnat o instabilitate parlamentară. Când a plecat Klaus Iohannis știa, dar nu era o instabilitate. Eu întotdeauna am fost pe linia asta, că mi-aș dori ca domnul Ilie Bolojan… eu îmi doresc un profesionist. Eu n-o să mă duc să mă cert toată ziua, așa cum s-a întâmplat 35 de ani, eu vreau să negociez. Dacă nu, moțiune de cenzură.


22:41 Carla Tănasie, către Nicușor Dan:România are o rană deschisă, sistemul de sănătate. Candidați la funcția de președinte. Ce prerogative legislative și constituționale să rezolvați aceste probleme și să nu rămână o campanie goală?

Nicușor Dan: Din nou și din nou, în campaniile electorale candidații promit și trebuie să vezi ce au făcut. Din păcate, în țară nu sunt investițiile pe care noi le-am făcut în spitale la București. Ceea ce lipsește în România în acest moment este viziune și direcții strategice pe mai multe domenii și asta e ce poate face președintele. Continuând ca în momentul de față nu vom putea găsi o soluție.

Nicușor Dan, despre spitalul CC Iliescu: Din păcate era trecută prin multe, multe alte măgării din PUZ Sector 2, instanțele s-au pronunțat că era flagrant ilegal. Nimic nu a împiedicat institutul să facă un PUZ separat pe care nu l-au făcut.

Nicușor Dan, despre situația de la Grigore Alexandrescu: La spitalul Grigore Alexandrescu au venit în urmă cu patru ani la mine și mi-au spus vă rog dați-ne autorizația de construire că pierdem finanțarea. Și le-am zis că au o căsuță cu valoare arhitecturală. După 4 ani acea căsuță s-a demolat deși au promis că nu și construcția după 4 ani nu e gata.

22:34 Andreea Orheian, către Elena Lasconi:Ați vorbit despre candidați ai sistemului. Sunteți de acord că dezbaterea nu e ușoară și nu oricine ar face față. Care sunt candidații sistemului? Și ce înseamnă sistem?

Elena Lasconi: Când zic candidații sistemului, se află aici (arată cu mâinile stânga, dreapta, n.red.) Sistemul a apelat la nucleara CCR (anul trecut, n.red.). E trist că sistemul, ei, doresc să își guverneze stupul lor și să aibă liniște la Cotroceni și au nevoie la Cotroceni de un trântor, de cineva care să nu facă nimic, să nu-i încurce, nu cineva care să se lupte pentru toți românii din țara asta. Pentru oamenii de bună credință din țara asta.

Q: Nume din spatele sistemului?

A: Da, o să vă spun și asta, dar nu acum.

Crin Antonescu: Dacă prin sistem înțelegem sistemul constituțional de partide, instituții, campanii electorale, suntem toți în interiorul statului și acolo vreau să rămân, într-un stat democratic. Dacă prin sistem înțelegem deep-state, din punctul meu de vedere n-am elemente decât despre un singur candidat, care nu e aici și care e Victor Ponta. Dacă doamna Lasconi a avut în vedere o altă accepțiune pentru mine ca cea pentru domnul Ponta, îi spun că se înșală.

Nicușor Dan: Marcel Ciolacu este sistemul, AEP, ASF, ANCOM și alte instituții unde ajung nurori, soți, soții, top modele este sistemul. Instituțiile care tolerează, CNA care nu oprește campaniile de dezinformare sunt sistemul.

Elena Lasconi, către Crin Antonescu: Am votat toată viața mea PNL până a apărut USR. M-aș bucura dacă ați admite că ați făcut și greșeli în politică. Atât.

Crin Antonescu: Nu sunt stupid! Dacă nu greșeam, câștigam tot timpul. Dumneavoastră care v-ați concentrat pe 2012 nu-mi puteți spune că sistemul nu a fost în favoarea lui Traian Băsescu atunci.

Ora 22:29 Andreea Georgescu, către toți candidații: Nu știu cum ați perceput momentul 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Șeful Armatei a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să testeze în următorii ani operativitatea Articolul 5 al NATO și să atace și nu a exclus România. Ce ați face într-o astfel de ipoteză și dacă dumneavoastră considerați că e nevoie de o pregătire a populației?

Crin Antonescu: Aș nota că la scurtă vreme, în paralel cu emoția, solidaritatea, a început o campanie pe rețele care a mers clar în favoarea Rusiei, anti-Zelenski, care s-a desfășurat bine mersi. Și noi am ajuns în toamna trecută la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște. Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Aș convoca CSAT, Guvern, aș ieși public, aș informa opinia publică și aș lua toate măsurile pe care le ia un stat membru NATO.

Nicușor Dan: Trebuie să preîntâmpinăm acest moment. Și o putem face consolidând relația cu NATO, contribuind la parteneriatul UE. Să aducem unități de producție în România, trebuie de asemenea să ne preocupe războiul hibrid, care exact asta înseamnă: niște site-uri care propagă propagandă și instituțiile nu le văd la timp. Dacă instituțiile statului român nu au reușit să facă asta, înseamnă că e nevoie de o schimbare.

Ora 22:18 Nicușor Dan, către Crin Antonescu:În 2012 coaliția USL a scos o lege prin care evita ca demnitarii să fie anchetați pentru abuz în serviciu, nefiind considerați funcționari publici. Care a fost motivația legii și de ce a fost declarată neconstituțională?

Crin Antonescu: Demnitarii nu sunt funcționari publici, nu au fost distinși ca să zic așa de funcționarii publici ca să nu mai facă obiectul acuzării de abuz în serviciu. După 2013 foarte mulți demnitari au fost inculpați, acuzați, alții ținuți 6-7 ani și la urmă ”fapta nu există”. De ce a fost respins de CCR trebuie să întrebați CCR, nu pe mine.

(Crin Antonescu și Nicușor Dan continuă o discuție despre importanța justiției)


Ora 22:17 Nicușor Dan, către Elena Lasconi: În interiorul sistemului de Justiție există Inspecția Judiciară. Care sunt problemele acestei instituții și care sunt soluțiile?

Elena Lasconi: Nu funcționează și ar trebui să funcționeze. Sper să vedem că își face treaba în cazul acelui judecător care a spus că decizia CCR poate fi răsturnată în orice instantă din România, a fost o schemă.


Ora 22:16 Încep interpelările candidaților.


Ora 22:10 Moderator: România riscă să intre în recesiune. Guvernul vă cere părerea: Taxe mai mari pentru toți sau reduceri masive în sistemul bugetar.

Crin Antonescu: Eu nu cred că se reduce la această dilemă dar cred că trebuie evitată creșterea taxelor, deci cred că trebuie reduceri masive în sistemul bugetar. Noi vorbim și se vorbește de ani de zile despre salariile mari ale demnitarilor. Unele salarii ale miniștrilor sunt de multe ori mai mici decât ale unor oameni din consilii de administrații ale unor companii care n-au nicio profitabilitate. Primul proiect, al eficientizării, nu reduceri de taxe. Și reduceri de salarii, și concedieri, dar nu concedieri de jos ci de personal birocratic, la nivel superior, supraplătit și supranumeric. Vorbim despre prea multe instituții care se calcă pe picioare. Propun un pact al eficienței și un raport anual al eficienței instituțiilor de stat.

Nicușor Dan: Deficit înseamnă inflație, înseamnă facturi mai mari. Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard o vor scoate. Am reușit asta la Primăria Capitalei, am luat o primărie în faliment și acum are 4 trepte peste ratingul României. Sunt 4 lucruri care să echilibreze deficitul: Combaterea marii evaziuni fiscale, absorbția fondurilor europene care este jalnică, reducerea drastică a cheltuielilor statului și reducerea cheltuielilor în companii unde sunt relații de partid.

Elena Lasconi: Da, e simplu și sună populist să nu creștem taxe și să eficientizăm statul dar asta durează. Sunt miliarde care nu au fost recuperate de la datornici. Eu pot să sper că nu cresc taxele dar ce magie ar trebui să facă premierul ca să nu crească taxele măcar un an până vezi ce faci. Există soluții dar cheltuilele cele mai mari nu sunt de personal, gaura cea mai mare este în economia de stat, noi de-aia am pierdut 1 miliard de euro anul trecut, pentru că nu am avut oameni competenți, am avut tot felul de oameni de partid.


Ora 22:05 Susținătorii fiecărui candidat iau cuvântul pentru a le adresa întrebări sau pentru a vorbi despre candidați.

Ora 22:02 Elena Lasconi, către Nicușor Dan: Ați spus că nu există alți politicieni în afară de Ponta, Antonescu și Simion. De ce nu mi-ați pronunțat numele deși am intrat în turul 2?

Nicușor Dan: Realitatea este că ați intrat în turul doi pentru că domnul Orban s-a retras și domnul Ciolacu a dat câteva sute de mii de voturi domnului Simion. Concluzia este că trebuie să revenim cu picioarele pe pământ: în niciuna din variante nu intrați în turul doi.

Elena Lasconi: Și dumneavoastră nu câștigați în turul doi.


Ora 21:55 Adrian Cioroianu, către Nicușor Dan:Ca președinte veți avea de-a face cu rechini geopolitici. Care va fi tactica, trebuie să reacționați rapid. / Către Lasconi și Antonescu: Vi se pare posibil sau probabil ca în anturajul sau finanțatorii dumneavoastră să aveți oameni care să servească agende străine, eventual rusești?

Nicușor Dan: Există un singur răspuns: Ești politician, te evaluează oamenii. În activitatea managerială pe care oamenii au evaluat-o sunt lucruri pe care trebuie să le faci repede și lucruri care necesită analiză. Același lucru (și în politica externă, n.red.).

Cioroianu: Țara e ceva mai mare decât București. Reacțiile trebuie să fie rapide.

Nicușor Dan: Nu înțeleg care este legătura între viteză și București.

Elena Lasconi: Niciodată n-aș avea în echipa mea pe cineva care să aibă legătură cu Rusia. Când am avut acces la bani am avut o echipă care să verifice donațiile. Toată viața mea am spus adevărul, nu vreau nicio combinație, niciun dubios în jurul meu.

Crin Antonescu: Nu, domnule profesor, exclud fie și posibilitatea ca în anturajul meu să existe un pro-rus, eu însumi am avut constant o poziție pro-occidentală. Categoric nu.

Ora 21:52 Andreea Gheorghe, către Elena Lasconi: De mai bine de o oră și jumătate vedem doar candidați care se atacă. Nu cred că oamenii își doresc acest lucru. Sunteți președintă iar în prima zi de mandat primiți legea prin care TVA crește peste 20%, dar și alte taxe. Ce veți face?

Elena Lasconi: Nu voi promulga o asemenea lege. Doi, nu va veni așa repede. Nu o să promulg legea, mă interesează să stau la masa discuțiilor cu oamenii care sunt criticați din Guvern, cu miniștri, să vedem de ce asta este soluția. Aud de mulți ani că o să se reducă numărul de angajați la stat.


Ora 21:48 Elena Crângașu, către Nicușor Dan:Ați început să fiți mai vizbil în al doilea mandat, să intrați în joc. Ați învățat să treceți de la activist la politician?

Nicușor Dan: Am considerat că clasa politică nu poate să genereze mai mult decât Antonescu, Ponta, Simion. Consider că de la Palatul Cotroceni o să pot să ajut bucureștenii mai mult decât de la Primăria Capitalei. Consider că este un moment de responsabilitate, România nu poate fi lăsată pe mâna lui Simion, Ponta, Antonescu. Trăiesc în București, bucureștenii vor găsi în Nicușor Dan un partener.

Ora 21:29 Claudiu Pândaru, către Crin Antonescu: Sunt foarte curios dacă veți pierde alegerile prezidențiale vă veți retrage din nou 10 ani? / Către Lasconi: Dacă pierdeți vă întoarceți la primărie? Că la partid nu vă mai dorește / Către Nicușor Dan: Dacă pierdeți vă întoarceți tot singur la primărie? Și la Cotroceni, tot singur?

Crin Antonescu: Am intrat în politică în 1990 și am ieșit în 2014, toate funcțiile au fost în urma unui vot al cetățenilor, am avut reușită, câștiguri, pierderi, nu mi-am trădat valorile, principiile și prietenii. În 2014 pentru că a eșuat cel mai mare proiect, prin trădarea unui partener, mi-am asumat și n-am rămas într-o sinecură ca să atârn pe-acolo. Mi-am văzut de viața privată. 10 ani? Da, o cifră frumoasă, mi-am ajutat soția, copilul, sunt mândru de asta. Am venit chemat, am făcut un proces de conștiință politică. Voi lua o decizie în deplină libertate pentru că nu am niciun fel de obligație. Dar președinte sau cetățean undeva unde mă privește pe mine, voi fi un președinte care își iubește țara și care în măsura în care poate vorbi de soluții o va face.

Elena Lasconi: Eu o să ajung în turul doi și o să ajung președintele României. Da, plec din USR, dar mi-aș dori cineva să reformeze acest partid, pentru că dacă nu cad niște capete USR se duce în cap. USR trebuie să fie reformat. Dacă vreți să dau și varianta negativă la care eu nu mă gândesc niciodată, da, mă întorc la primărie pentru că vreau să lucrez pentru oameni. Eu rămân președintele USR pentru că am fost aleasă cu 70% prin vot universal.

Nicușor Dan: Nu mă regăsesc în ce-ați spus, eu n-am fost niciodată singur. În 2012 mulți oameni au fost alături de mine, în 2016, în 2020 de asemenea, în 2024 au fost oameni care au donat pentru candidatura mea independentă, acum sunt 10.000 de oameni care au donat pentru mine. După, voi face același lucru la Palatul Cotroceni în ipoteza în care oamenii mă votează și voi face asta cu intenție reformistă.

Ora 21:20 Crin Antonescu, către Lasconi: De ce credeți că domnul Dan a avut drept preocupare principală să înlăture alți candidați?

(Crin Antonescu se aliază în dezbatere cu Elena Lasconi, împotriva lui Nicușor Dan referitor la intrarea acestuia în cursă, n.red.)

Elena Lasconi: Vreau să mă uit în ochii lui. Nicușor, viclean copil de casă. Sunt absolut convinsă că a vrut să mă scoată din joc pentru că încurcam foarte mult sistemul anul trecut. El știe că dacă intră în turul doi pierde cu oricine. Renunț la drepturile mele la replică, să spună el mai multe.


Ora 21:16 Crin Antonescu îi reproșează și enumeră lui Nicușor Dan blocarea investițiilor în mai multe spitale din București și îl întreabă cât ”mai are de gând să le blocheze”.

Nicușor Dan: Domnul Antonescu continuă să spună că albul e negru și negrul e alb. Vă rog pentru fiecare dintre ele (spitale, n.red.) să-mi spuneți pentru ce mă acuzați? Noi am avut niște alegeri locale în București anul trecut (…) îi invit pe bucureșteni să vorbească cu oamenii din provincie să spună cum li se pare și oamenilor din țară să își sune rudele din București să le spună cum e.

(Continuă o discuție Antonescu-Dan despre traficul din București, cu acuzații și explicații continue. Crin Antonescu îi reproșează că nu se ține de treabă la București și de ce vrea la Cotroceni, n.red)


Ora 21:13 Nicușor Dan răspunde la mai multe întrebări, Crin Antonescu la fel. Dezbaterea s-a transformat într-o discuție cu acuzații reciproce între cei trei candidați.

Ora 21:10 Elena Lasconi: Această dezbatere nu mai este plictisitoare, îi atrag atenția domnului Antonescu că știu ce este statul de drept. Vreau să vă anunț că toți ceilalți, inclusiv dumneavoastră, sunteți ca și „Panasoanic” și „Pumac”, ca firmele care încearcă să copieze. Eu am vorbit prima de Ilie Bolojan și nu a fost bine nici la mine în partid, să știți.

Crin Antonescu: Nu vă copiez cu nimic, nu eu l-am propus pe Ilie Bolojan.

Elena Lasconi: Vă e bine cu Marcel Ciolacu, știu.

Elena Lasconi, către Nicușor Dan: Aveți sponsorizări de la dezvoltatori?


Ora 21:08 Crin Antonescu și Nicușor Dan continuă de câteva minute atacuri în rafală.

Ora 20:53 Moderator: Aveți un guvern ostil și sunteți izolat la Cotroceni. Cu ce majoritate și premier lucrați?

Elena Lasconi: Cu Ilie Bolojan, apoi am fost plagiată, toată lumea vrea cu Ilie Bolojan. Pentru că e profesionist. S-ar putea ca după alegerile prezidențiale să aflăm că e și mai rău. În discuțiile din decembrie la pseudo-întâlnirile pentru guvernul pro-european nu am vrut să intrăm pentru că nu eram bineveniți, nu ne arătau bugetul. Eu n-am să mint, n-am mințit și n-o să mint niciodată românii. Cred că există dialog și la PNL, PSD, UDMR. Nu am de gând să fac mai multe scenarii.

Crin Antonescu: Constat un fenomen aproape de hărțuire, a domnului Bolojan. Sunt candidați care îl aleargă pe domnul Bolojan, problema e că domnul Bolojan mă preferă pe mine. Problema e că președintele interimar al României explică de ce o asemenea soluție nu doar că nu e serioasă, ci explică pur și simplu de ce nu a candidat. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să candideze sau să fie premier dar se va lăsa sedus de doamna Lasconi sau forțat de domnul Nicușor Dan e fantasmagoric. România va avea cu mine stabilitate cu acest premier sau cu altul.

Nicușor Dan: Stabilitate, stabilitate dar cu deficit 9% și cu inflație, asta nu e stabilitate. Ca să răspund la întrebare: Eu sunt o persoană care poate să lucreze cu oricine și am dovedit-o la Primăria Capitalei: 8 partide în consiliul general. Chestiunea cu premierul și domnul Bolojan și PNL: De ani de zile PNL este ca în povestea cu broasca pe care dacă o arunci în apă fierbinte sare înapoi, dar dacă dai focul și mai mic, și mai mic fierbe… Soluția pentru PNL este să se apropie de USR pentru a echilibra relația care este toxică (cu PSD, n.red)

Crin Antonescu: E o mare problemă cu conceptul de dreapta la dumneavoastră, domnule Nicușor Dan. Dacă ați dat târcoale la uși mai mici, USR, nu dați târcoale la uși mai mari, lăsați-le. Prietenul dumneavoastră, Marcel Ciolacu, că e mai prieten cu dumneavoastră decât cu mine.

Nicușor Dan: Nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Cred că o să ajungem la problemele dumneavoastră imobiliare. A existat un ministru al Tineretului și Sportului (aluzie la Crin Antonescu, n.red.) care a dat terenuri domnului Popovici, Dragomir etc

(Continuă un schimb de replici cu acuzații din partea lui Nicușor Dan referitor la terenuri pe care Crin Antonescu le-ar fi dat unor oameni de afaceri, n.red. Antonescu îi răspunde și îl numește pe Dan ”procesoman calificat” și cere să îi spună ce terenuri și cui a dat, n.red.)

Ora 20:47 Andreea Dumitrescu, către Crin Antonescu: Dacă ați fi fost președinte în ultimii ani, Liviu Dragnea ar fi avut dosar?

Crin Antonescu: Dacă aș fi fost președinte nu am fi fost în situația asta și dacă Dragnea ar fi avut dosar nu aș putea să vă spun pentru că nu i le fac eu. Dosarele tuturor cetățenilor trebuie făcute de organisme conform Constituției.

Q: Ați spus că a avut dosare politice.

A: Eu am spus ce-am spus și țin minte ce-am spus, cred că trebuie să cităm exact, că tot nu e domnul plagiator aici. Eu nu am spus că nu ar trebui să i se facă dosare, că era vinovat sau nevinovat Dragnea, eu am spus doar în legătură cu primul proces în care a fost condamnat că sunt dosare suspecte de conținut politic. Pentru că la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac 90% din oameni în campanie, iar în al doilea pentru angajarea a două persoane, nu pentru jefuirea cuiva.

(Crin Antonescu, atac la Elena Lasconi: Ca să nu mai ieșiți în stradă, fără să știți de ce)

Q: Concret, cum vă asigurați că nu există dosare politice?

A: O cale destul de simplă pentru un succesor al lui Băsescu este să nu generez.

Q: Deci nu le-ar fi avut?

A: Eu nu le-am generat și nu le generez, nu știu ce ar fi făcut domnul Dragnea.

Elena Lasconi: E foarte ciudat că după ce s-au călcat pe picioare în horă, au făcut USL, au atât de mulți penali în jurul lor, jignesc oamenii care au ieșit în stradă, dumneavoastră nu i-ați fi făcut niciun dosar.

Crin Antonescu: Constat că doamna Lasconi iese foarte des în stradă.

Elena Lasconi: Da, sunt printre oameni!

Ora 20:45 Sabin Orcan, către Nicușor Dan: Știu că mă urăsc mulți dintre susținătorii dumneavoastră. Dacă ajungeți la Cotroceni veți ști toate secretele României. Referitor la relația cu Matei Păun: Mai vorbiți vreodată cu el în următorii 5 ani?

Nicușor Dan: Apreciez tenacitatea, repetiția pe subiectul acesta. Așa cum am spus, domnul Matei Păun nu este șeful meu de campanie, nu este finanțatorul campaniei, nu va avea o poziție la Cotroceni, nu are la primărie, a avut 3 opinii acum 10 ani, nu sunt opiniile mele. Evident că îi răspund la telefon unui om cu care am colaborat.

Ora 20:43 Cristina Cileacu: Dacă ajungeți președinte o să aveți o mare problemă să alcătuiți un guvern. Cu ce echipă ați lucra și pe cine ați numi ambasador în SUA?

Elena Lasconi: Partidul nu m-a abandonat pentru că nu este format din 16 puciști, e din 20.000 de oameni și e o jignire la adresa membrilor de partid. Îmi doresc o reformă a diplomației și mi-aș dori să recrutăm diplomați de valoare. Pot să negociez și să vorbesc cu oricine pentru că am acest talent de comunicare o fac din suflet pentru că-mi iubesc țara. Nu am un nume în vedere și vreau să fac exact cum voi face și audierile pentru CCR și servicii, să nu fi avut nicio legătură cu partidele, carnet de partid.

Ora 20:34 Jurnaliștii adresează întrebări. Primul este Florin Negruțiu, care amintește candidații din trecut care nu au participat la dezbateri, de data aceasta fiind vorba de George Simion și Victor Ponta.

Florin Negruțiu: Îl veți mai păstra pe Marcel Ciolacu premier sau îi veți cere demisia după alegeri?

Crin Antonescu: Suntem într-o situație economică grea, complicată. Cu o inflație mare, deficit cel mai mare din Europa. Problema strict pe care o puneți dumneavoastră este următoarea: Cine vă spune că dacă devine președinte îl demite sau îl păstrează pe premierul în exercițiu ori nu știe Constituția. În ce mă privește, având forța pe care poporul mi-o dă, mă voi așeza la masă cu guvernul în funcție și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize.

Nicușor Dan: În prima zi la Primăria Capitalei avea trei sferturi din bugetul anual datoria pe care trebuia să o plătească pe loc. Asta a fost prima discuție. Primul lucru pe care îl voi face ca președinte va fi situația financiară a României.

Dacă românii mă vor vota înseamnă că ei nu mai au încredere într-un sistem politic cu Marcel Ciolacu. Și atunci e obligatorie o discuție cu Marcel Ciolacu și partidele pro-europene și îmi doresc ca domnul Ciolacu să facă gestul de onoare.

Elena Lasconi: Nu-mi plac politicienii care nu răspund la întrebări. Marcel Ciolacu nu va fi premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard. E o telenovelă electorală.

Ora 20:30 Elena Lasconi către Nicușor Dan:Când te-ai milogit de PSD și PNL să fii candidatul unic erai anti-sistem?

Nicușor Dan: Stimată doamnă Lasconi, încep prin a vă aduce aminte că la 4 dimineața am trimis un mesaj către susținătorii mei și i-am rugat pe români să vă voteze pentru a evita o finală între domnul Ciolacu și Simion. Dincolo de toate umorile, sentimentele pe care fiecare dintre noi le trăiește trebuie să ne uităm la poporul român să vedem de ce a dat un uriaș vot de blam și care sunt opțiunile reale. Și mă adresez susținătorilor Elenei Lasconi acum: Opțiunile reale sunt: Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion sau Nicușor Dan și votați în consecință.

Elena Lasconi: Nicușor, tu ai trece de orice detector de minciuni.


Ora 20:26 Elena Lasconi: Domnule Antonescu, revin la 2012, dumneavoastră, Ponta, Dragnea sunteți cei cărora ar trebui să le ”mulțumesc” pentrru că sunt astăzi în politică. Ați călcat statul de drept, ați oripilat liderii europeni. Cum garantați că veți lupta pentru România?

Crin Antonescu: Cum anume am încălcat valorile statului de drept? Reamintesc pentru cei mai tineri și pentru cei care înțeleg noțiunea de stat de drept: În anul 2012 s-a întâmplat următorul lucru. S-a produs o suspendare a președintelui Traian Băsescu, conform Constituției, a fost validată de CCR, s-a procedat la referendum, Traian Băsescu și-a reluat locul în fruntea statului român. Nu s-a produs absolut nicio încălcare a statului de drept.

Elena Lasconi: Soția domnului Antonescu, îmi cer scuze doamnă, chiar vă apreciez, ați fi fost un candidat bun.

Crin Antonescu: Dar ce treabă are doamna?

Elena Lasconi: Îmi cer scuze că v-am spus asta.


Ora 20:25 Începe confruntarea candidaților, aceștia își adresează întrebări.

Ora 20:22 Crin Antonescu: Interesul României: 1. Granița Rusiei cât mai departe de granița României; 2. Să existe o conservare și o păstrare a legislației și dreptului internațional; 3. Un moment în care se verifică opțiuni, iar opțiunea României în UE înseamnă convergență, coerență. Nu îmi permit să îi dau sfatul domnului Zelenski. Cred că demersurile noastre să meargă în direcțiile de care am vorbit.


Ora 20:21 Elena Lasconi: Rusia nu se oprește. În calitate de președinte un o să recunosc Crimeea ca parte a Rusiei. O să merg pe linia Kajei Kallas care a spus că așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș ceda niciun centimetru.

Se pare că deja există o direcție foarte clară și de când la Washington s-a instalat administrația Trump predictibilitatea o găsim la Bruxelles. Trebuie să ținem aproape de Bruxelles dar să și lucrăm la parteneriatul cu SUA. Cum se va încheia pacea depinde de Ucraina.


Ora 20:20 Nicușor Dan: E importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o acum 10-11 ani când a preluat Crimeea și a început războiul cu Ucraina. E foarte important ca statele europene să nu premieze agresorul. Securitatea României depinde esențial de Moldova de cum se va sfârși războiul din Ucraina.

Ora 20:18 Prima întrebare: Planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina, privind cedarea teritoriilor ocupate de ruși. Planul european respinge concesiile teritoriale (…) România formulează un punct de vedere. Care este alegerea dumneavoastră?

Ora 20:13 Nicușor Dan: Anularea alegerilor a dovedit încă o dată slăbiciunea statului român, erau niște instituții care trebuiau să prevină ce s-a întâmplat. Suntem la 5 luni, nu avem o explicație a fenomenului. A fost un candidat care a declarat cheltuieli de campanie zero.

Autoritățile au dovedit că a fost o plată de cel puțin 1 milion de euro, deci a fost viciat rezultatul alegerilor.

Toți experții cu care am vorbit au spus că o campanie așa sofisticată nu poate să coste decât milioane de euro.


Ora 20:10 Antonescu, despre anularea alegerilor: A fost un moment critic pentru democrația românească, e o decizie prevăzută de Constituție pe care o respectăm. Mergem mai departe. Tot ce pot să spun: În mandatul meu de președinte așa ceva nu se va mai întâmpla.

Ora 20:09 George Simion i-a dat un buchet de flori Elenei Lasconi și a plecat din dezbatere.


Ora 20:05 George Simion a venit cu un buchet de flori albe pentru Elena Lasconi pentru că ”dintre toți candidații este singura care chiar a fost votată de români și trebuia să meargă la votul final și confruntarea finală”: ”Din respect pentru omul care trebuia să fie aici și a fost ales de români voi fi în țară cu poporul român și pentru poporul român”


Ora 20:04 Elena Lasconi își prezintă susținătorii, între care îi numește pe ”oamenii de bună credință care vor să scăpăm de acest sistem, oameni obișnuiți și colegii care lipesc afișe” și ”o numesc pe Simona, Luminița, Dragoș, Claudiu, Maria”

Ora 20:03 Nicușor Dan își prezintă susținătorii, între care Simina Tulbure, Alexandru Cociș, Eugen Tomac, Vlad Gheorghe.


Ora 20:02 Crin Antonescu îi prezintă pe susținătorii săi, între care Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, Daniel David, ministrul Educației și generalul Mândrescu.

Ora 19:43 Candidații, în ordine alfabetică, extrag biletele cu ordinea în care vor răspunde la întrebări. Numerele de pe biletele extrase coincid cu ordinea alfabetică a acestora: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi, George Simion.


Ora 19:28 Nicușor Dan a ajuns împreună cu soția Mirabela și a transmis că, văzând cine candidează la alegerile din 4 mai, este convins că era nevoie de candidatura sa. Soția a transmis că familia s-a obișnuit ca Nicușor Dan să facă pași în administrație.


Ora 19:20 George Simion, candidatul AUR, a ajuns la dezbaterea Digi24 împreună cu soția Ilinca Simion care a spus că îl susține în orice va decide. Simion a spus că este un ”simulacru de alegeri”, că alegerile ”adevărate” au fost în noiembrie 2024. Simion a spus că nu are emoții.


Ora 19:12 Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR-Minorități, a ajuns la dezbatere împreună cu soția Adina Vălean și a transmis că este pregătit să răspundă la orice întrebare și are emoții pentru că ”este un om viu”.

Ora 19:05 Elena Lasconi, candidata de facto a USR, dar care a pierdut sprijinul conducerii partidului în favoarea lui Nicușor Dan, a ajuns la Palatul Cotroceni:

”Au trezit ursoaica din mine” a spus Elena Lasconi referitor la contracandidații săi și la pierderea sprijinului unei părți din partid. Aceasta a vorbit despre ”balaurul cu patru capete” cu care ”se va lupta” în timpul dezbaterii și în cursa electorală.

 

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: