Skip to content
Politică

LIVE TEXT „Dosar de politician”. Cristian Bușoi, despre corupția care a parazitat Primăria Generală și situația lui Oprescu

Invitatul jurnalistului de investigații, Silviu Mănăstire, din această seară, la emisiunea „Dosar de politician” este europarlamentarul Cristian Bușoi.

Ce doi dezbat, în această seară, situația complicată în care se află fostul primar general al Capitalei, dar și subiectul corupției din Primăria Generală.

LIVE TEXT:

Silviu Mănăstire: Discutam despre coruptie generalizata la Bucuresti. O retea care opera la Apa Nova Bucuresti. Factura bucurestenilor era marita prin votul consilierilor generali, prin vot arbitrar. Asadar, coruptie cum nu ne-am imaginat. L-ati cunoscut si in activitate. Va asteptati?

Cristian Bușoi: Sigur, il cunosc. Acum, mai bine de o luna, nu discutam decat despre chestiuni legate de un dezinteres, o neimplicare sau implicare in sens defectuos care a facut rau Bucurestiului. Exista un mare risc ca o buna parte dintre fondurile europene sa nu poata fi absorbite si atunci tot din bugetul bucurestenilor va fi acoperita aceasta gaura. Va dau un exemplu – pasajul de la Piata Sudului. Nu e singura lucrare amanata. Va aduc aminte de pasajul Mihai Bravu. De asemenea, de linia de tramvai de la Liviu Rebreanu care trebuia terminata in 2014. Sunt lucrari foarte importante – prelungirea Ghencea – care nici macar nu au fost demarate.

Silviu Mănăstire: Era al doilea, al treilea politician cu notorietate in Romania. Statea bine in sondaje, o persoana sustinuta de mass-media. Desi era independent, atat PSD cat si PNL intr-o perioada l-a sustinut in demersurile sale la Primaria Generala. Avea un buget pe mana imens, era un om cu o imagine foarte buna. Cum a fost posibil sa se intample un asemenea fenoment de coruptie extins? Primarul general surprins in ipostaze rusinoase pentru un edil la nivelul acesta. Ce explicatie aveti dumneavoastra? Pentru ca aveti experienta politica.

Cristian Bușoi: Am colegi si buni amici in PE care in cariera lor au ocupat functii de edili si sigur ca in orice fel de intreprindere de administrare publica pot aparea anumite intarzieri, proiecte care nu se finalizeaza la timpul dar in cazul Capitalei vorbim de intarzieri generalizate. Vorbim de RADET.

Silviu Mănăstire: Tot sistemul de incalzire centralizata a orasului e in faliment tehnic. Lucrurile sunt cat se poate de clare.

Cristian Bușoi: E in faliment si se afla intr-o situatia foarte grava. Acestea sunt chestiuni legate de management defectuos. Vorbim si de chestiuni legate de anumite interese. Vorbim de administratia cimitirelor, palatele brancovenesti. Bugetele neobisnuit de mari exista indicii foarte clare ca au legatura cu anumite interese. Cazul Apa Nova l-as desparti putin. Nu sunt foarte convins ca vorbim de chestiuni similare. Nu stiu daca am putea pune laolalta chestiuni legate de Sorin Oprescu.

Silviu Manastire: Este socant. Avem o realitate publica a lui Sorin Oprescu si avem acum niste indicii, omul acesta a fost prins cu niste bani, nu vorbim de perceptii. Discutii, interceptari, modul in care s-au dat banii acolo. O imagine publica foarte coafata si in spate o gausenie. Ce s-a intamplat, de fapt? N-am inteles cum a ajuns Sorin Oprescu in situatia asta avand, practic, tot? Discutam de lucruri clare. Bucurestiul e cel mai bogat oras din Romania. Bani a avut tot timpul, Oprescu, pe mana.

Cristian Busoi: 4 miliarde de lei noi care o parte se duce catre subventia. De ce RADET a acumulat atatea datorii? Fondurile nu s-au cheltuit cu cea mai mare eficienta.

Silviu Manastire: Avea o bruma de cunostinta de management, sau nu avea? Pentru ca sunt proiecte de infrastructura blocate, practic, ce mi-a zis si seful ELCEN, subventiile care trebuiau sa ajunga pentru bucuresteni erau blocate si dadea cu taraita niste bani. Taiatul ierbii in cimitir, pusul gardului.

Cristian Bușoi: La inceputul primului mandat al domniei sale trebuiau sa vina niste subventii si de la Guvern. Cred ca vorbim fara sa gresim de un management defectuos. Procurorii vorbesc si de alte lucruri si mai grave. Eu, in calitate de om politic, incerc sa imi masor cuvintele, dar am o convingere profunda ca in lunile urmatoare probabil si alte lucruri vor iesi la iveala si vom vedea ca de multe ori investitiile se duceau mai putin pe criterii de eficienta si mai mult pe criterii de interes.

Silviu Mănăstire: Cine conduce acum Primaria Capitalei? A plecat Sorin Oprescu.

Cristian Bușoi: Sunt prudent in a face afirmatii despre primarul interimar pana nu il vedem la lucru. Pana sa fie ales, foarte putini jurnalisti il cunosteau. Cred ca e corect sa il lasam sa arate jurnalistilor ca poate fi o persoana corecta. Sunt multi oameni politici care nu au avut succes in afaceri dar pot fi rezonabili. Primul punct e demararea unui audit independent.

Silviu Mănăstire: Noul primar al Bucurestiului a primit sarcina sa faca niste lucruri.

Cristian Bușoi: Da, in urma acordului pe care l-a dat pentru acest document – rezolvarea situatiei de la RADET, la RATB, eficientizarea Politiei Locale, si cel mai urgent o analiza, un audit independent despre ce s-a intamplat in ultima perioada in Primaria Capitalei.

Silviu Mănăstire: L-ati sustinut cu anumite conditii.

Cristian Bușoi: Domnul Pieptea a declarat ca nu doreste sa exercite functia.

Silviu Manastire: De ce?

Cristian Busoi: Cred ca a vazut ca este haos. Nu a vrut sa-si asume. Are pentru viitor anumite ganduri, n-avea de ce sa intre intr-o situatie atat de complicata.

Silviu Manastire: Se intampla in foarte multe cazuri, oameni care au probleme cu justitia, sa isi descopere probleme de sanatate. In cazul lui Sorin Oprescu discutam de o campanie de prelucrare si curatare a imaginii cum rar am vazut.

Cristian Busoi: Sunt foarte surprins. Vorbim de o situatie intr-un fel banuita de multa vreme. Un director fusese nu cu mult timp inainte ridicat si arestat si consilierul general al domnului primar care era recunoscut a fi cel mai influent din aparatul de consilieri. E surprinzator sa se consume atat de multa energie pentru a incerca sa transformi din alb negru. Cat despre starea lui de sanatate, cand vine vorba de chestiuni umane, lucrurile pot fi de inteles. Cu siguranta aceasta situatie total neasteptata, ma gandesc, pentru domnia sa, i-a zdruncinat si mai mult starea.

Silviu Mănăstire: Aceasta e bomba care o tinea sub fotoliu (n.r. – Radet – Elcen – Citește și: Mănăstire explică povestea unui tun de sute de milioane de euro. Ponta, mână-n mână cu Oprescu). Riscam ca iarna asta bucurestenii sa ramana fara incalzire. Si Elcen a intrat intr-o gaura, Elcen s-ar putea sa intre si ea in faliment si ne putem trezi intr-o situatie cat se poate de neplacuta.

Cristian Bușoi: Cred ca vinovatul principal e tocmai Sorin Oprescu. Elcen poate fi o regie foarte profitabila.

Silviu Mănăstire: Intrebarea e de ce nu a primit banii asta de subventie?

Cristian Bușoi: Pentru ca trebuiau sa mearga la cimitire, si alte obiective pe care le avea fosta conducere a Primariei. Materialul dumneavoastra este corect. Cred ca trebuie gasita o solutie finala pentru acest litigiu. Radet mai mare o problema mare. Pe retelele Radet exista o pierdere foarte mare pentru ca nu s-au facut modernizari sau s-au facut incorect. Daca nu exista un plan foarte bun de investitii, in continuare banii Capitalei vor fi aruncati.

Silviu Mănăstire: Sa facem un exercitiu de imaginatie. Maine sunteti primarul Bucurestiului. Ce puteti face punctual?

Cristian Bușoi: Acea fuziune (n.r. – Radet – Elcen) Stiu ca s-a discutat si inghitirea inversa. O a doua solutie, esalonarea unor datorii. Dupa care, un program ambitios de modernizare a retelelor. Bucurestenii vor plati o factura mai mica. Dar trebuie incredere ca cei care gestioneaza aceste proiecte o gestioneaza in mod transparent.

Silviu Mănăstire: Tot ce inseamna proiect de mare investitie in Bucuresti – pasajul Basarab. Nu e investitie mare care sa nu fie pusa sub semnul intrebarii. Mergem mai departe, discutam de Apa Nova. Procurorii indica ca in 2011 undeva la 30 consilieri generali si-ar fi schimbat votul si ar fi votat marirea tarifului la apa. Adica, consilierii fac anumite voturi pe bani.

Cristian Bușoi: Nu cunosc foarte multe lucruri decat ce am vazut in presa. Sunt si putin subiectiv pentru ca sunt si voi ramane prieten cu Vlad Moisescu si sper din suflet sa poata sa isi dovedeasca nevinovatia. Stiu ca exista un contract clar care priveste Apa Nova si liniile de tarife nu se puteau face decat in conditii foarte clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *