În ediția de luni a emisiunii „Dosar de politician”, jurnalist de investigații, Silviu Mănăstire, prezintă dezvăluirilor despre privatizarea Enel, pentru a ne lămuri de ce plătesc romanii atât de mult la energie
Invitatii ediției de luni a emisiunii sunt senatorul Iulian Dumitrescu și deputatul Lucian Bode.
Romania pierde miliarde de euro pe mana politicienilor corupti sau prosti. In acest moment privatizarile facute acum 7-8 ani ies la iveala. Azi continuam saga privatizarilor companiei Electrica in favoarea italienilor de la Enel. Statul roman este furat. Romania a privatizat imediat dupa integrarea in UE mai multe subsidiarii de companii din energie electrica. Italienii de la Enel nu si-au respectat promisiunile Compania Enel era obligata sa fac investitii pe care nu le-a respectat.
Documentele arata ca guvernul Ponta a notificat societatea Enel in 2012 ca trebuie sa preia 14% din actiuni. Italienii au refuzat sa plateasca banii. Enel a inceput sa traga de timp si sa negocieze banii. In mod surprinzator guvernul Ponta a devenit foarte lejer fata de Enel de la care avea de primit 528 milioane de euro. Italienii de la Enel au avut un lobby puternic pe langa guvernul ponta. Statul roman era obligat sa dea in judedcată de urgenta Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris.
Constantin Nita de la PSD, fost ministru a semnat un memorandum de intelegere cu Enel, o ticalosie juridica gandita asa incat sa pasuiasca Enel de la plata banilor. Dupa un an, guvernul nu a reusit sa faca compania sa isi achite banii si sa respecte contractul de privatizare. In cele din urma, Enel a dat in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru a nu mai plati banii datorati. Avem niste baieti destepti, cei de la Enel care au cumparat o societate de stat, au marit facturile romanilor si au dat in judecata statul roman.
Silviu Manastire: Am revenit in direct, ca sa intelegti de ce platit facturi mari (…). Alaturi de mine in dezbatere Iulian Dumitrescu si deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Economiei. …V-am invitat tocmai datrita calitatilor pe care le aveti in partid. Povestea Enel…avem un litigiu la curtea de Arbitraj de la Paris care vizeaza o creanta importanta si avem o situatie legata de o companeie importanta, Electrica Muntenia Sud. Codrut Seres, fost ministru al Ec face pusarie pentru privatizarea asta. (…) Romania se judeca cu puternica corporatie Enel sa recupereze un mld de euro in 2 procese separate.
Lucian Bode: Romania solicita Enel in 2 procese deschise la Curtea de Arbitraj de la Paris, primul proces avand ca obiect raportul Curtii de onturi realizat in 2010-2012, raport care scrie negru pe alb ca institutiile statulu, Electrica, responsabil cu urmarirea industriei post privatizare…
BREAKING NEWS: Sorin Oprescu a fost dus de urgenta la Spital! In urma cu 40 de minute Sorin Oprescu le-a spus angajatilor de la arestul central ca nu se simte bine. Edilul va fi supus unei investigatii medicale si transportat cu o masina la un spital din Cpitala. Situatia nu ar avea legatura cu diabetul pe care il are. Surse spun ca ar fi posibil un preinfarct, insa nu este o informatie confirmata de surselor medicale, ci doar de apropiatii edilului Sorin Oprescu. Edilul este supus unor investigatii medicale amanuntite. Arestul Central i-a permis primarului suspendat sa fie dus in spital pentru a fi supus unor investigatii medicale. Ramane de vazut daca Sorin Oprescu isi va petrece noapte intr-un spital de stat sau daca se va intoarce in arestul central. O a reclamat aceste probleme de santatate.
Silviu Manastire: Da, informatii de ultima ora legate de Sorin Oprescu. Haideti sa revenim la situatia Electrica, ca e tot un preinfarct…
Lucian Bode: Statul roman are in desfurare doua procese la Curtea de Arbtraj. Cel de-al doilea proces este cel pe care dvs l-ati invocat, si anume neplata celor aproximativ 521 milioane de euro reprezentad 13,75% din actiunile pe care statul roman prin Electrica le mai detinea la aceasta companie. Exista o hotarare de guvern, la care scrie negru pe alb: statul ro prin El isi poate exprima optiunea de a vinde actiunile Electrica Muntenia Sud iar Enel are obligatia de a plati pretul pe aceste actiuni. (…) Compania KPMG.
Manastire: Domnule senator, cum e povestea? Eu inteleg ca un guvern de stanga, in cazul Rompetrol, tot prin memorandum, au facut un memorandum pentru Enel.
Iulian Dumitrescu: Lumea trebuie sa inteleaga ca pana la urma consumatroii au platit un pret. In 2008, Enel a reglementat pretul. Enel a luat banii de la toti consumat individuali, romanii au platit, dar investitiile nu s-au facut. Platesc toti romanii. Cum vad eu acest caz (…) ca un caz-scoala pentru ca nu s-a intamplat doar la Enel. (…) Clauzele aratau ca n-a existat niciodata o analiza clara. Statul daca nu exista un raport al Curtii de Conturi, statul nu aj sa ceara niciodata acesti bani.
Manastire: Cei de la Enel intr-o discutie pe care am avut-o cu Radu Cosarca, nu am nicio acuzatie sa aduc neaparat companiei Enel, ci decidentilor, sefilor de la Ministerul Economiei, de la Electrica care nu si-au facut treaba, de-a ajuns statul roman in situatia asta. Enel e o multinationala care cauta sa-si maximizeze profitul. Statul roman a fost rost. Domnule Bode, ce ce nu vor oamenii asti, Enel, sa respecte o obligatie ?
Bode: E foarte important (…). Au fost o serie de actiuni ale statului roman in principal care vor pune Romania in dificultate si vor crea mari probleme. Eu cred, in acest moment suntem in fata unui caz-scoala, o complictate perversa intre statul roman si o companie, Enel, cu actionariat maj privat (…) in care statul roman pierde peste 500 milioane de euro. Vorbim despre o companie multinationala careare afaceri in peste 30 de tari, o companie care are o cifra de afaceri in 2013 de 76 mld de euro (…) O companie la care principalul actionar este statul italian (…) Aceasta companie in Romania are un portofoliu de 2,7 milione de clienti, in 2013 a realizat venituri de peste 1 mld de euro si un profit operational de 25%. .(…)In momentul in care tu, Enel, vii si actizitionezi in 2004 cele 2 filiale, Dobrogea si Banat, te angajezi in urmatorii ani de zile sa investeti 85 milione de euro. (…) Raportul Curtii de Arbitraj spunea alte lucruri, ca Enel a investit acesti bani. Ministrul Andrei Gerea spunea ca Enel a investit acesti bani. (…) In 2007 Electrica Muntenia Sud, 50% din actiunile comaniei sunt achizionate de cei de la Enel. (…) Acesta este primul proces intentata de statul roman…prin care se spune ca nu s-au realizat…
Manastire: As vrea sa revenim la actiuni.
Bode: Privatizarea Electrica Muntenia Sud s-a realizat in baza unei hotarari de guvern din 2007. In momentul in care vanzatorul Electrica decide la termen, decembrie 2012, ca vinde cele 13,5% din actiuni, Enel se obliga sa achizitioneze aceste actiuni. Se realizeaza valoarea, se comunica in 23 nov 2012 prin Electrica catre Enel, valoarea actiunilor (…).In baza contractului de privatizare acest hotarari de guvern, urmeaza 20 de zile in care cele 2 parti sa ajunga la un consens. Am spus o complicitate perversa intre stat si companie. Nici statul roman si nici Enel nu au respectat legea romaneasca. In conditiile in care privatizarea se realizeaza in baza unei hotarari de guvern si tu nu repsecti acea hotarari de govern (…) hotararea consiliulu de amdinistratie, hotararea AGA iese in acest sens de a vinde(…) iar tu Enel nu respecti aceste hotarai ale statului roman. Termnul la care aveau dreptul legal sa stinga aceste neintelegeri, Electrica …Niciodata Enel nu a avansat un pret pentru actiuni, mai mult, nu au semnat niciun document. Pentru ca eu consider ca nu se respecta contractul de privatizare. (…) Cum putem spune ca Enel a dat dovada de buna credinta cand notificarea catre Electrica pelaca in ultima zi, in 24decembrie. Nu este de acord cu pretul, cu nr de actiuni, nu este de acord cu valoarea activelor…
Manastire: In ultima zi au trimis o scrisoare in care spune: Nu suntem de acord.
Bode: Statul si-a incalcat hotararile de guvern. (…) A fost in permanenta intr-o incompatibiliatte morala in conditiile in care dl Moldoveannu este dorector SAPE si reprez statului roman in Enel (…) cum poti tu sa reprezenti?
Manastire: Domnule Dumitrescu, statul roman poate sa faca fata acestor companii multinationale?
Iulian Dumitrescu: Asta este una din concluzii. Ei au avocati foarte priceputi. E o clauza…in contract. Ei au voie sa vanda… Au facut multe lucruri, atata timp cat nu ai oameni pregatiti sa creezi o structura transparenta, aceste lucruri vor scapa. (…) Romania a vut o abordare nu amatorista. in toate privatizarile astea(…)
Manastire: Am vorbit cu Rompetrol. Cum poate statul roman (…) sa faci o lista cu toate chestiile astea si sa recuperezi ce poti recupera?
Iulian Dumitrescu: Probabil ar trebui creata o structura specializata care sa se ocupe de toate problemele statului roman, Nu poti sa astepti Curta de Contrui sa sesizeze ceva.
Manastire: Enel considera ca si-a indeplinit obligatiile prin privatizarea Electrica Muntenia Sud. Tot autoritatile romane spun ca nu au fost indeplinite. Pana la incheierea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Paris, toata acuzatiile sunt speculatii (…) Enel nu a refuzat sa achizitioneze pachetul de 13,5% din actiunile Electrica. (…) Da, ati notificat in ultima zi(…) Acest diferend a ajuns la Curtea de Arbitraj de la Paris. (…) Nici nu era necesar domnilor de la Enel sa fiti contactati. (…) Raportul Curtii de Conturi nu a vizat activitatea Enel, ci pe cea a Electrica. Toate documentele din rapoartele Curtii de Conturi au fost furnizate de Electrica. (…) Compania Enel a varsat in Electrica Muntenia Sud suma de 425 milioane de euro. (…) Cam astea sunt pozitiile de la Enel. Revenind la povestea cu actiunile, dl Bode, statul roman dupa un an de zile a facut un memorandum. Ce valoare juridica are acel memorandum?
Bode: Este foarte important ce s-a intamplat intre momentul dec 2012 si momentul in care statul roman a decis sa actioneze Enel la Curtea de Arbitraj. La 24 decembrie 2012, imediat statul roman avea obligatia sa actioneze Enel in instanta de la Paris pentru a recupera. (…) Au facut o serie de actiuni care , fereasca Dumnezeu, sa conteze, momentul astfel incat statul roman sa fie pus in situatia de a pierde acesti bani. In martie 2013 guvernul Romaniei emite acest memorandum, OPSPI, Enel si Electrica, memorandum de intelegere care produce mari prejudicii in Electrica. Semnat de dl Dumitrascu, de dl ministru Nita si semnat de dl premier penal astazi Victor Viorel Ponta. Nu este precizata durata de valabilitate a acestui memorandum. (…) Tu stat roman inchei un memorandum ca sa pui sub semnul intrebarii valabilitatea Electrica si a KPMG? Urmeaza un an de zile de intelegeri. In iulie 2014, statul roman prin SAPE actioneaza la Curtea de la Paris Enel pe aceasta speta. Enel anunta exitul din Romania. …In martie 2015, Enel anunta ca nu mai pleaca din Romania.
Manastire: Cat de vulenrabil e statul roman la santajul acestei companii? (…) Daca un colos de genul acesta spune am plecat(…) ce poate face statul roman?
Iulian Dumitrescu: Avem o multinationala care a intalnit statul roman nepregatit (…). Au amant plata asta, au profitat e prostia guvernantilor, de indolenta altora, a nu face nimic…si din pacate, unde se rasfrange asta, tot in tarful Electrica.
Manastire: Reprezentantii Enel sustin ca au depasit volumul invesitiilor asumate (…) S-au facut investitii de 380 milioane de euro. Raportul poate fi consultat la Camera Deputatilor. Este un raport semnat de ministrul Gerea.