Skip to content
Politică

LIVE TEXT Silviu Mănăstire scoate la lumină un caz exploziv de manipulare a justiției

Jurnalistul de investigații, Silviu Mănăstire, vorbește, în seara aceasta, în emisiunea Dosar de politician, despre un scandal fără precedent care este pe cale să lovească Ministerul Apărării, Curtea Militară de Apel și Serviciul Român de Informații!

Invitații lui Silviu Mănăstire din seara aceasta sunt magistratul Ion Panaitescu, fostul șef al instanțelor militare și jurnalistul de investigații Cristian Niculescu, autorul bombei de presa, nepreluata de principalele vehicule de presa din Romania.

Silviu Manastire: Cristi, te rog sa ne introduci povestea.

Cristian Niculescu: Am pornit de la ideea ca se vorbea de desfiintarea instantelor militare. Si atunci ne-am gandit, hai sa vedem ce se intampla cu acestea. Ne-am dus la CSM si am cerut raportul pe care inspectia judiciara l-a avansat catre CSM, care facuse un control in aprilie. Nu exista in acel moment pe site. Am discutat cu purtatorul de cuvant, ne-a printat, e confidentializat, nu gasesti nume sau nume de dosar. Am cerut acel raport care are 68 de pagini si care are lucruri ciudate acolo si am ajuns la concluzia ca exista niste dosare. Ne-am dus mai departe. Am reusit sa contactam niste surse. Am descoperit ca exista un grup de judecatori revoltati. 2 generali si restul coloneli. Judeca numai cauze penale.7 judecatori. Acolo e o revolta pentru ca Colegiul Curtii militare de apel a luat o decizie prin care generalii sunt judecati doar de catre cei cu rang de general de la Curtea de Apel.

Silviu Manastire: Cezarian Buga si Manea Gheorghe.

C.N:Are un frate mult mai cunoscut, domnul Iulian Buga. Acum nu mai e ambasador.

S.M:O familie foarte influenta.

C.N:Sa revenim la fapte. Am contactat aceste surse si mi s-a povestit: domnul Cezarian Buga ar fi fost avansat de la general maior la general locotenent la cererea expresa a vicepremierului Gabriel Oprea in timp ce judeca un dosar.

S.M: Domnul Buga il judeca pe seful spionilor din armata.

C.N: Era vorba de o plangere facuta de un colonel impotriva domnului Hapau pentru niste abuzuri pretins comise, ca l-ar fi amenintat pe colonelul Paraschiv, dupa care Hapau i-a spus ca il aranjeaza el, si dupa omul nu a mai avut dreptul sa lucreze cu documente secrete.

Doamna Moise a spus foarte fatis ca acest dosar a fost repartizat manual. Domnul Oprea, care in timp ce domnul Buga judeca acest dosar, a cerut avansarea domnului buga.

S.M:Intamplator.

C.N: Domnul vicepremier a vrut sa se asigure ca face bine sau rau si a cerut chestorului sa ii raporteze daca exista temeiuri legale si care sunt pentru care se avanseaza. Domnul chestor i-a explicat domnului Oprea, domnul vicepremier a citit aceasta notificare si l-a ignorat pur si simplu. A scris o scrisorica frumoasa catre Dusa prin care i-a spus va rog sa dispuneti de toate cele necesare pentru avansarea generalului.

S.M: Domnule avocat, ce se intampla acolo? Cel putin pe partea tehnica a repartizarii dosarelor. Cu personaje importante, care te pot face sa crezi ca lucrurile nu sunt in ordine acolo.

Ion Panaitescu: Daca lucrurile stau asa, ele sunt de o gravitate exceptionala. Legea reglementeaza respectarea principiului repartitiei aleatorii. Desigur ca legea nu reglementeaza toate incidentele procedurale care pot sa apara dar exista un regulament de ordine interioara care relateaza fiecare amanunt si detaliu care ar putea sa influenteze si sa deturneze principiul aleatoriu al cauzelor. Daca inculpatul e general, judecatorul trebuie sa fie tot general si asa mai departe. Se pune intrebarea ce se intampla daca era un singur general? Cum rezolvam conflictul acesta de texte?

S.M: Haideti sa vorbim despre povestea generalului Dumbrava.

C.N:A fost un dosar cu atribuire aleatorie. Povestea e că în momentul în care dosarul a ajuns la Curtea de Apel, sursele ne-au spus ca domnul Dumbravă a facut o vizită domnului Manea. Era justitiabil. A avut o discutie cu dansul. Intrebat fiind domnul Manea ulterior care e povestea, li s-a raspuns unuia din rebeli ca a venit sa puna la cale o procedura privind secretizarea datelor. Momentul intalnirii, domnul Manea nu mai era presedintele Curtii.

S.M:Ce s-a intamplat cu dosarul?

C.N: A fost solutionat favorabil. Era o plangere a mai multor ofiteri pentru niste abuzuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *