Skip to content
Republica Moldova

LIVE TEXT+VIDEO. Alegeri anticipate în R. Moldova: PAS, pe primul loc în preferinţele electorale. Procesul de votare, fără incidente majore

Council of Europe

 

 

UPDATE 21.30

Membrii PAS nu se grăbesc să jubileze, în pofida rezultatelor after poll-ului care îi plasează pe prima poziție. Liderul PAS, Igor Grosu a declarat că va aștepta rezultatele finale ale alegerilor. Totodată, acesta a chemat instituțiile de stat să monitorizeze procesul în continuare, astfel încât „votul oamenilor să nu fie fraudat”.

Instituțiile statului să vegheze ca votul oamenilor să nu fie fraudat, să nu fie furat. Acești indivizi, oponenții noștri, nu o să se lase așa ușor bătuți, cred că o să încerce să trișeze. Mă adresez membrilor birourilor, responsabilitatea este foarte mare.

„Acest rezultat s-a întamplat în niște condiții vitrige, în pofida la toate minciunile, toate obstacolele. Am văzut cu toții o campanie murdară”, a mai spus Igor Grosu.

UPDATE 21.25

Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare. Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi.

Citeşte şi: R. Moldova. EXIT POLL: Partidul Acțiune și Solidaritate, pro-european, a obținut cele mai multe voturi

UPDATE 21.00

Procesul electoral din R. Moldova a luat sfârşit la ora 21.00. Potrivit datelor oficiale, prezenţa la secţiile de votare de pe teritoriul ţării a fost de 44,54%, fiind exprimate în total 1.264.824 de voturi. Procesul de votare continuă însă la secţiile din străinătate, unde au şi-au exprimat opţiunea de vot aproape 200.000 de moldoveni.

 

UPDATE 20.03

242 de cazuri au fost semnalate Poliției pe parcursul zilei de astăzi, majoritatea fiind legate de transportarea alegătorilor la secția de votare și acțiunile de determinare a acestora în a vota un anumit candidat. În circa 80 de sesizări au loc acțiuni de constatare, administrare a probelor și alte acțiuni stabilite de legislația procesual-penală.

Potrivit agora.md, şeful-adjunct al IGP a mai precizat că o mare parte din conținutul sesizărilor depuse pe parcursul zilei de astăzi vizează fapte care s-au petrecut în prima jumătate a zilei, acestea fiind reclamate abia în a doua jumătate a zilei, fapte ce îngreunează activitatea Poliției în documentarea faptelor reclamate.

UPDATE 19.45

La urnele mobile din penitenciarele țării s-au prezentat persoanele private de libertate, cu drept de vot. Astfel, dintre cele 6.095 de deținuți cu drept de vot, 5705 și-au exprimat voința în cadrul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, informează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

UPDATE 19.10

Peste 1,3 milioane de alegători, reprezentând 43,4% din totalul populaţiei cu drept de vot, s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică din Republica Moldova, a declarat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

UPDATE 18.30

La cele 17 secţii de votare deschise în Federaţia Rusă s-au prezentat doar aproximativ 5.000 de alegători până la ora 17:00, relatează Deschide.md.

Până la ora 18:00, prezenţa la urne a diasporei este de peste 150.000 de cetăţeni, iar reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău precizează că în peste 15 secţii de votare au fost epuizate peste 2.000 de buletine. Majoritatea sunt în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie, conform TV6.md.

UPDATE 18.00

O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

UPDATE 17.10

Aproximativ 1.109.000 de persoane au votat până la această oră, ceea ce constituie 37% din numărul de alegători înscriși în listele de bază. Peste 150 de mii de cetățeni moldoveni au votat și în secțiile deschise peste hotare.

Trupele ruse au luat măsuri suplimentare și sunt pregătite pentru eventuale provocări la secțiile de votare destinate locuitorilor din regiune. Declarația aparține lui Andrei Gorobțov, președintele delegației Federației Ruse în Comisia Unificată de Control.

UPDATE 17.00

Conform Agenției Servicii Publice (ASP) în intervalul orelor 7:00 – 15:00, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale ASP au fost eliberate 1.468 de buletine de identitate provizorii și  înmânate 1.495 de buletine  de identitate confecționate.

UPDATE 16.45

În total, Poliția a recepționat 106 informații referitoare la diverse incidente. Potrivit datelor prezentate de șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, un caz de agitație electorală cu elemente de pretinsă transportare și corupere a alegătorilor a avut loc în Italia. Alte 13 cazuri de acest tip au avut loc în raioanele Basarabeasca, Chișinău, Briceni, Călărași, Cimișlia, Edineț, Nisporeni și Sângereni. Două dintre acestea au fost examinate și nu s-au confirmat, iar alte 11 se află în procedura de examinare.

UPDATE 16.00

 Procesul se desfășoară fără incidente majore. Au votat peste un million de cetățeni până la această oră. Putem spune că scrutinul de azi poate fi considerat valabil. La ora 15:00 a fost închisă secția de votare din Japonia, acolo unde au participat 31 de alegători. S-a închis și secția din Beijing”, transmite Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, care a anuţat că următorul buletin informativ va fi la ora 19.00.

UPDATE 15.50

Pe rețele de socializare apar tot mai multe imagini video în care oamenii vorbesc despre faptul că unii alegători transnistreni ar primi bani pentru ca să voteze. Potrivit agora.md, imagini fost suprinse de televiziunea din Căușeni, chiar în momentul în care alegătorii cer bani de la veteranii de la Nistru, în schimbul votului.

 

Oamenii spun că li s-ar fi promis în jur de 500 de lei în cazul în care votează pentru blocul socialiștilor. Aceștia ar fi aduși organizat din Bender în satul Hagimus din Căușeni.

UDPATE 15.20

„Astăzi, Republica Moldova are nevoie de votul fiecărui cetățean, oriunde s-ar afla. Un vot rațional și util este un vot pentru viitorul Republicii Moldova, este un vot pentru viitorul copiilor noștri. Eu am votat cu speranța ca visele și aspirațiile noastre vor fi împlinite”, a scris într-un mesaj pe Facebook fostul prim-ministru Vlad Filat.

UPDATE 15.05

Până acum în Repubica Moldova au votat peste 816 mii de oameni. Cei mai activi sunt locuitorii raionului Orhei, aici au votat peste 30 de mii persoane. la polul opus este cel mai mic raion din Moldova – Basarabeasca, unde au votat peste șase mii de oameni.

În topul celor mai active raioane se numără și Ungheni cu 24 de mii de alegători, Hîncești cu peste 26 de mii, Ialoveni cu peste 26 de mii și respectiv, Soroca cu 22 de mii de votanți.

Pe de altă parte, cele mai puțin active raioane sunt Taraclia și Dondușeni, unde au votat peste nouă mii de persoane, Dubăsari și Șoldănești cu peste opt mii de votanți, transmite agora.md.

UPDATE 14.23

Potrivit IGP, până astăzi au fost depistate în total 57 de încălcări în procesul electoral. Opt dintre acestea se referă la afișajul electoral în locuri situate în raza de aproape 100 de metri de la secția de votare, patru cazuri sunt despre agitația electorală, dintre care două au fost confirmate. Cazuri de transportare a alegătorilor au fost identificate la Bender, Comrat, Drochia, Dubăsari, Rezina și în alte localități. Un caz nu a fost confirmat iar alte nouă sunt în curs de examinare. Coruperea alegătorilor a fost constatată în alte patru cazuri, în localitățile Bender, Strășeni și Drochia.

UPDATE 14.20

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că statul moldovean are nevoie de un sistem judiciar care să protejeze investitorii străini, care pot constitui „motorul dezvoltării economice a ţării”.

El a declarat, duminică, după participarea la vot la alegerile parlamentare anticipate, că, fără resurse naturale, Republica Moldova are o singură resursă, capacitatea intelectuală a cetăţenilor.

UPDATE. 14.00

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că cele două două secţii de votare din Bucureşti, deschise pentru alegerile din Republica Moldova, funcţionează în parametrii optimi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Şase reprezentanţi ai AEP se află la Chişinău, pentru monitorizarea scrutinului.

UPDATE 13.45

O femeie a ieșit plângând de la secția de votare, după ce nu a primit niciun leu, deși i-ar fi fost promiși 25 de dolari pentru a-l vota pe Igor Dodon. Pro TV Chișinău publică un video cu o femeie care face aceste declarații. În replică, Comisia Electorală Centrală spune că actul de pretinsă corupție este examinat de către Inspectoratul General de Poliție.

UPDATE. 13.35

Liderul AUR Moldova, Vlad Bileţchi, a anunţat că va vota în oraşul Milano, Italia, „pentru o Moldovă românească”.

UPDATE 13:20

Aproximativ 770 de mii de persoane au votat până la această oră, ceea ce constituie 26% din numărul de alegători înscriși în listele de bază. Aproximativ 94 de mii de cetățeni moldoveni au votat și în secțiile deschise peste hotare.

UPDATE 13.15

Reporterul PS News a surprins procesul de votare de la secţia de vot organizată la sediul Autorităţii Electorale Permanente din Bucureşti.

 

 

Citeşte şi: R. Moldova. Diana Mardarovici, consilier PNL București: Cred că după acest tur de alegeri vom avea un Parlament funcțional

UPDATE 13.00

Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, susține președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil. Peste 600 de mii de alegători și-au exercitat până la 12.00 dreptul la vot, transmite IPN.

Citeşte şi: R. Moldova: Procesul electoral decurge în regim normal, conform Comisiei Electorale Centrale

UPDATE 12.50 

Prezenţa la vot până la această oră este de 25% – 725.000 de alegători şi-au exprimat dreptul la vot.

UPDATE 12:40

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a votat la Durlești, alături de familie, pentru libertate și pentru prosperitate acasă. Vasile Costiuc i-a salutat pe toți cei care au făcut cozi la secțiile de votare, în țară și peste hotare, pentru a-și exercita dreptul la vot. „Oamenii mai au așteptări că acasă se poate de trăit decent. Oamenii au ieșit la vot cu un singur gând: să trăim mai bine, fiind gospodari la noi acasă, să ne întregim familiile”, a spus Vasile Costiuc, citat de IPN.

UPDATE 12.30

În cadrul unui briefing de presă, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian a declarat că au fost constatate șase cazuri de agitație electorală în raza de 100 de metri de la secția de vot, acestea fiind în curs de documentare. Alte trei cazuri de transportare organizată a alegătorilor în Dubăsari, Bender și Varnița.

Potrivit agora.md, oficialul a mai precizat că Poliția s-a autosesizat pe marginea mai multor relatări de pe rețele sociale privind coruperea alegătorilor, menționând că persoanele respective au fost rugate să depună mărturii în scris, dar acestea au refuzat acest lucru.

UPDATE 12.15

Renato Usatîi, liderul Blocului „Renato Usatîi”, a votat la Munchen „pentru resetarea statului”.

La rândul său, liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a declarat după vot că „ori sărbătorim, ori punem mâna pe buzdugane”.

UPDATE 12.00

La ora 12.00 s-au prezentat la urne aproape 630 de mii de persoane cu drept de vot, 71.000 de voturi fiind înregistrate în străinătate.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a venit la vot împreună cu soţia şi fiul cel mare, care a împlinit 18 ani.

 

 

”Am văzut că este o prezenţă mai bună pe interiorul ţării, am văzut că votează activ şi concetăţenii noştri din diaspora, la nivelul turului doi de anul trecut. Am văzut că votează activ şi cei din stânga Nistrului. Eu cred că cetăţenii din Republica Moldova conştientizează cât de mult contează voturile de astăzi, de aceea participă activ”, a declarant Igor Dodon, duminică, la ieşirea de la urne.

Liderul Partidului Socialiştilor, formaţiune care participă la alegeri într-un bloc electoral alături de Partidul Comuniştilor, a apreciat că este o zi importantă pentru Republica Moldova. ”Vă îndemn să-i votăm pe cei care au grijă de Republica Moldova”, a mai declarat Dodon.

UPDATE 11.15

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat dreptul la vot. Sandu a declarat că a votat pentru un Parlament cinstit. „Astăzi este o zi importantă, astăzi cetățenii pot elibera R. Moldova de hoți„, a menționat Sandu, potrivit Radio Chişinău.

Citeşte şi: R.Moldova: Maia Sandu şi-a exercitat dreptul la vot: Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez

 

 

UPDATE 11.10

Mai mulți membri ai blocului lui „Renato Usatîi” și-au exercitat concomitent dreptul la vot la o secție din centrul Chișinăului. Reprezentanții blocului susțin că au votat pentru un parlament curat și fără corupție.

UPDATE. 10.50

Potrivit datelor de la ora 10.00, citate de agora.md, se înregistrează o prezenţă masivă la urne, respectiv 11,25%.

Astfel, peste 15% din populația R. Molodva a votat până la această oră. Femeile sunt mai active. Peste 52,32% de femei și 47, 68% – bărbați și-au exprimat votul.

 

 

Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. „La 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară„, a afirmat Cimil.

Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente – str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central – str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova.

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00.

În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte:

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;

Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;

Livretul de marinar.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autorităţile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetăţenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare în R. Moldova 2021. Cine sunt candidații și care sunt mesajele acestora

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, şi 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine.

Alegerile parlamentare au loc în contextul pandemiei de COVID-19, alegătorii fiind obligaţi să poate măşti în interiorul secţiilor de votare.

Citeşte şi: Alegeri în R.Moldova. Votul din diaspora va decide traseul european al țării: ”Drumul spre Bruxelles trece obligatoriu prin București”

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

La originea cauzei se află sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită îi solicită Curţii să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului„, a precizat, atunci, Curtea Constituţională.

Citeşte şi: Eugen Tomac (PMP), despre alegerile anticipate din Republica Moldova: Există premise ca partidele pro-europene să obțină o majoritate

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *