LIVE VIDEO: Dezbatere Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo pentru președinția R. Moldova

Sursa foto: X

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo participă astăzi, 27 octombrie, la ora 10.00, la dezbaterea electorală televizată decisivă, fără moderator, la Palatul Republicii din Chișinău. Dezbaterea dintre președinta în funcție și fostul procuror general are loc cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întrebat, duminică, în dezbaterea electorală la care participă alături de Akesandr Stoianoglo şi în care cei doi îşi pun reciproc întrebări, dacă crede că poate construi  o relaţie cu România, în condiţiile în care discursul său este de natură a-i „speria” pe cetăţenii moldoveni în ceea ce priveşte relaţia cu România..

„Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dvs. că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important România?”, l-a întrebat Maia Sandu pe contracandidatul său.

„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere relaţiile bilaterale, şi din punct de vedere promovare pentru speranţa noastră pro-europeană şi vă garantez că relaţiile cu România nu numai va îmbunătăţi, dar va întări în toate domeniile de activitate. Aţi făcut atâtea declaraţi despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus aşa, un exemplu, că 30 de ani, sau mai mult de 20 de ani, vorbim despre relaţiile bune cu România şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haideţi să lăsăm declaraţiile aparte şi trecem la realizări concrete!”, a afirmat candidatul socialist Aleksandr Stoianoglo.

Stoianoglo spune că va fi persoana „care va întri relaţiile şi la nivel bilateral, şi la nivel regional”

Maia Sandu a replicat că este „o ofensă” adusă românilor afirmaţia lui Stoianoglo conform căreia nu există proiecte importante între cele două ţări.

„Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze şi multe, mute alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum? Eu zic să fiţi sinceri cu cetăţenii şi să nu le spuneţi poveşti cu zmei!”, a  fost replica preşedintei Maia Sandu.

Aleksandr Stoianoglo a făcut o pauză de câteva secunde, după care a adresat, la rândul său, o întrebare candidatei Maia Sandu, fără a răspunde la întrebare.

Regulile dezbaterii

Fiecare dintre cei doi va avea alături cinci membri din echipa sa, un cameraman și un fotograf. Din cauză că nu va exista un moderator care să pună întrebări sau care să medieze eventualele dispute verbale, echipele lui Sandu și Stoianoglo vor cronometra timpul de dezbatere.

Structura dezbaterii include: un mesaj introductiv, 10 întrebări reciproce și un mesaj final.

Întrebările vor dura maxim un minut, răspunsurile două minute, iar replicile un minut. Microfoanele vor fi tăiate automat la expirarea timpului alocat.

Mesajele de ură, violență sau discriminare sunt interzise, iar orice încălcare a regulilor va fi semnalată printr-un sunet distinctiv. Ordinea intervențiilor va fi stabilită prin tragere la sorți înainte de începerea dezbaterii. Dialogul televizat poate avea loc în limba română sau rusă, în funcție de preferințele candidaților.

De ce dezbaterea nu are moderator

Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo trebuia să fie moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, la sugestia lui Stoianoglo, iar Sandu a acceptat propunerea pe 22 octombrie.

Reacțiile ulterioare, inclusiv ale Consiliului de Presă, au arătat că Gonța a avut în trecut abateri de la normele deontologice. În plus, postul de televiziune TV8 a refuzat să transmită sau să mediatizeze dezbaterea, iar Jurnal TV a avut o reacție similară, punând astfel presiune pe organizatori. În acest context, pe 23 octombrie, Adrian Băluțel, reprezentant al echipei Maiei Sandu, a propus Consiliului de Presă să preia organizarea sau să desemneze un moderator neutru.

Stoianoglo a insistat pentru păstrarea lui Gonța, propunându-i lui Sandu să-și aleagă și ea un moderator. Câteva ore mai târziu, președinta de la Chișinău a venit cu varianta ca dezbaterea să fie fără moderator, propunere acceptată de Stoianoglo.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: