Skip to content
Politică

LIVE VIDEO Dosar de Politician. Ludovic Orban, despre Programul de relansare economică: Am consultat specialiști din toate instituțiile publice, din mediul de afaceri, din mediul neguvernamental

Invitat în emisiunea „Dosar de politician”, realizată cu Silviu Mănăstire, la B1TV, premierul României, Ludovic Orban a replicat la criticile liderului USR, Dan Barna, la programul de relansare economică a României. Şeful Executivului a prezentat modul în care se aplică schemele de ajutor de stat, în contextul pandemiei COVID-19.

Cred că nu l-a citit, sincer. Îi recomand să îl citească. Este un program la care am lucrat enorm, un program pe care nu l-am făcut numai noi. Am consultat specialiști din toate instituțiile publice, din mediul de afaceri, din mediul neguvernamental. Este un program care a urmărit ce se întâmplă și în alte țări.

" "
" "

România a ajuns într-o situație paradoxală

De exemplu, deja am și aplicat schema de ajutor de stat. Am aplicat o schemă de ajutor de stat care s-a aprobat pentru mai multe state europene, printre care Germania, care permite reducerea prețului la energie electrică pentru marii consumatori industriali, prin scăderea cu un procent – noi am aplicat un procet de 16% – din taxa de CO2, care este inclusă în factură și este o formă de schemă de ajutor de stat, care a permis, de exemplu, Germaniei să susțină industriile energofage, care au un consum mare de energie electrică în cadrul structurii de costuri a produselor, să crească competitivitatea produselor germane.

Cum să nu aplici o astfel de schemă de stat? Asta nu e o subvenție în sine, ci este o schemă de ajutor de stat, care, după OUG 114, România a ajuns într-o situație paradoxală. Deși avem gaz, deși România era un exportator net de energie electrică, am ajuns în situația în care gazul natural și energia electrică au ajuns să fie la un preț peste media europeană, peste bursa din Austria. Cum să nu avem noi ca obiectiv să creștem competitivitatea companiilor românești prin aplicarea unor astfel de scheme de ajutor de stat care sunt aplicate și în alte state.

Ce să facem, să nu aplicăm IMM Invest? Am fost atacați, făcuți praf pe schema de ajutor pentru companiile mici și mijlocii, dar iată că IMM Invest funcționează, sunt peste 10.000 de companii. Până acum a fost depășit plafonul de 10 miliarde, plafonul de garantare, și cu siguranță schema va crește finanțarea IMM de către mediul financiar-bancar. Cum să meargă companiile dacă nu le asiguri capital de lucru și capital pentru investiții? Companiile care au capital de lucru pot să își deruleze afacerile în condiții bune, își mențin locurile de muncă, își mențin prezența pe piață sau chiar pot să se dezvolte. Dacă fac investiții, evident că aceste investiții pot să ducă la dezvoltarea companiilor respective, la creșterea competitivității și ponderii pe piață. Asta, iarăși, e și în avantajul companiilor, și în avantajul angajaților„, a explicat şeful Executivului.

Interviu acordat de premierul Ludovic Orban la B1TV

Interviu acordat de premierul Ludovic Orban la B1TV

Publicată de Guvernul României pe Joi, 2 iulie 2020

Premierul Orban a precizat şi cum se aplică schema de ajutor de stat pentru garantarea asigurării creditului comercial: „Prima țară, din câte știu, este tot Germania, care a aplicat această schemă. E logic. De ce se aplică schema asta? Asigurarea creditului comercial este importantă, pentru că o companie are mai mulți parteneri. Dacă o companie are probleme financiare și nu poate să plătească, afectează și compania care i-a livrat produsul sau serviciul respectiv. Și acum e o tendință de creștere a arieratelor, la care noi trebuie să avem o reacție imediată. Pentru că dacă se îmbolnăvește o companie, ea nu trebuie lăsată să îmbolnăvească tot lanțul valoric și toate companiile cu care are ea contracte.

După această pandemie, este clar că va fi un amplu proces de relocare a foarte multor capacități de producție

Avem pregătit un alt memorandum guvernamental, pe care îl vom avea în următoarea ședință de Guvern. Există un oficiu de compensare și vom obliga toate companiile statului de sub autoritatea ministerelor să intre în această schemă de compensare. De asemenea, vom stimula companiile private să intre în această schemă de compensare, pentru că acest oficiu de compensare folosește niște scheme legale de compensare, în așa fel încât să reducă arieratele.

Să vă mai spun un lucru. Schema de ajutor de stat pentru investițiile greenfield. După această pandemie, este clar că va fi un amplu proces de relocare a foarte multor capacități de producție .Europa, de exemplu, a resimțit din plin în mod negativ dependența pe care o are pe toate tipurile de produse de țări care nu sunt în UE. În primul rând China, dar și India. Există o tendință clară de relocare a investițiilor care au fost făcute în țări din UE. (…) E o schemă foarte simplă, în funcție de valoarea investiției, de zona în care vrea să plaseze investiția, practic eu îi dau un ajutor de  stat care reprezintă un procent din investiția pe care vrea să o facă – de principiu facilități, dar și bani, chiar și bani.

Nu a existat niciun stimulent de dezvoltare a capacităților de producție din România

În toată UE, fondurile europene sunt folosite pentru a acorda granturi pentru investiții către companii. Granturi pentru investiții. Orice investiții înseamnă o dezvoltare a companiei. Noi ce am făcut? Am disponibilizat, profitând de două instrumente pe care le avem la dispoziție, creșterea flexibilității între fonduri – adică poți să muți bani, dacă nu poți să cheltui toți banii pe un program, folosești banii respectivi pe un alt program pe care tu îl consideri mult mai util pentru perioada în care te găsești. Deci Comisia a decis creșterea flexibilității între fonduri. Am folosit această posibilitate care ne-a fost oferită de companie ca să relocăm niște bani pentru a dezvolta un program de susținere al IMM, care va fi derulat prin Ministerul Economiei. Un număr de 350 de milioane vor fi folosiți pentru capital de lucru. (…) Valoarea ajutorului este într-un procent de 15% din cifra de afaceri și el primește bani ca să plătească chirii, furnizori și alte categorii de cheltuieli.

Am alocat, de exemplu, 550 de milioane pe o schemă de ajutor de stat pentru investiții. Aici avem mai multe categorii de investiții. Cum să nu utilizăm aceste resurse financiare pe care România le are puse la dispoziție – bani pe care nu trebuie să îi dăm înapoi – pentru a susține companiile în dezvoltarea lor, mai ales în perioada asta în care este nevoie de orice fel de injecție de lichidate în companii pentru ca ele  să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Uitați-vă la datele economice și veți vedea. Avem un deficit al balanței comerciale, pe anul trecut, de 17 miliarde de euro. Absolut rușinos. De ce? Pentru că singura politică de creștere economică susținută de guvernările ultimilor ani a fost o creștere artificială a cererii, a consumului, prin pârghii guvernamentale, care au însemnat – salariul minim, care nu a fost crescut pe baza unor indicatori economici obiectivi, productivitate, rata inflației, creșterea economică. Nu a existat niciun stimulent de dezvoltare a capacităților de producție din România”, a mai spus şeful Guvernului.

Şeful Executivului a punctat şi faptul că România se confruntă cu o situaţie dificilă în sectorul agricol: „România este a șasea țară ca suprafață agricolă, iar România înregistrează un deficit pe agricultură, un deficit de 1,4 miliarde. Exportăm animale vii și cereale vrac în proporție de aproape 70% și importăm produse agricole procesate. Deși ai un potențial agricol foarte puternic în România, tu în momentul de față, ca țară, ai deficit pe agricultură. E ceva absolut incredibil”.

Există un procent foarte mare de români care vor să își petreacă concediul în România

De asemenea, Ludovic Orban s-a referit şi la situaţia din turism: noi avem deficit pe turism. Adică banii cheltuiți de românii care pleacă în vacanțe în destinații din afara țării, sunt mai mulți decât banii care intră în România aduși de turiști. Avem o țară superbă cu foarte multe atracții. Am făcut sondaj și, pentru prima oară, există un procent foarte mare de români care vor să își petreacă concediul în România, 83%, sau cel puțin așa declară în sondaje. Îndemnul meu este mergeți în vacanță și anul acesta, și anul viitor în România. Sunt atâtea lucruri frumoase, atâtea locuri superbe din România care merită să fie văzute”.

Premierul a explicat şi prezenţa sa la aniversarea Zilei Indendenţei SUA, la Ambasada de la Bucureşti: „Nu pe 4 iulie cum eram obișnuiți, ci pe 2 iulie. Probabil din cauză că data de 4 iulie cade sâmbătă. S-a considerat probabil că e mai bine să se organizeze astăzi și, oricum, în condiții deosebite, că acolo erau două, trei mii de invitați în mod obișnuit. Acum au fost 150. Sigur că s-au respectat măsurile sanitare. Pe gazon erau stelele Americii cu distanța care este stabilită prin lege, iar fiecare om stătea în dreptul unei stele. A fost cu mască, dar, sigur, nu toți poartă mască în situații de genul. Cea mai mare parte a timpului, cei mai mulți au purtat mască”.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *