Skip to content
Politică

LIVE VIDEO Guvernul prezintă Planul de relansare economică – Orban: România are o şansă uriaşă, nu avem voie să ratăm nici o oportunitate

psnews.ro

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat „Reclădim România”, este prezentat miercuri de Guvern, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul evenimentului de lansare, şeful statului deschide seria alocuţiunilor, fiind urmat de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Excelenţa voastră, domnule preşedinte, excelenţele voastre, stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, dragi invitaţi reprezentând mediul de afaceri, societatea civilă, patronate, sindicate, organizaţii profesionale, în primul rând vă mulţumesc pentru că aţi onorat invitaţia noastră de a participa la acest eveniment de lansare a programului economic, pe care noi l-am intitulat „Reclădim România” şi care este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice a României.

Deja domnul preşedinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor.

În programul pe care l-am elaborat împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui, echipa guvernamentală, toţi partenerii noştri din mediul de afaceri, din organizaţiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanşată de epidemia de COVID-19. Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate, fie din fonduri europene, fie din zona financiar bancare şi toate categoriile de resurse, este extrem de dificil şi extrem de restrâns.

Premierul Ludovic Orban prezintă Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvernul României.

Premierul Ludovic Orban prezintă Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvernul României. La eveniment participă și Președintele României, Klaus Iohannis.ℹ️ Programul este în valoare de peste 100 de miliarde de euro și urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.

Publicată de Virgil Popescu pe Miercuri, 1 iulie 2020

Din acest motiv, am gândit încă de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv. De la viteza de rambursare a TVA-ului, viteza de decontare a concediilor medicale şi toate celelalte măsuri, suspendarea executărilor, popririlor, posibilitatea de reeşalonare a scadenţelor la bugetul de stat şi o serie de alte măsuri, împreună cu IMM Invest, care a urmărit creşterea accesului la capital din zona financiar-bancară pentru IMM-urile din România, au urmărit acest obiectiv.

Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea şi pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor şi pentru companiile care nu sunt IMM-uri, o schemă de ajutor de stat care va veni în sprijinul companiilor care sunt confruntate cu probleme de lichiditate, care au nevoie de resurse financiare atât pentru investiţii, cât şi pentru capital de lucru. România nu se poate dezvolta decât pe baza unor companii puternice şi competitive„, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a vorbit şi despre problemele legate de piaţa gazului şi a energiei electrice, în România. „Degeaba avem gaz, dacă gazul este vândut în România la un preţ mai mare decât media europeană, ca urmare prin Ordonanţa de Urgenţă 114, care a distrus complet sistemul de liberalizare al pieţei pe piaţa gazului şi pe piaţa energiei electrice. Degeaba avem gaz, dacă nu conectăm românii, nu aducem gazul românesc în casele românilor. Şi aici avem alocate resurse pentru a asigura lucrul respectiv„, a afirmat şeful Guvernului.

Totodată, Orban a vorbit de metodele de prelucrare a gazului autohton. „Degeaba avem gaz, dacă nu îl folosim spre cele mai valoroase forme de valorificare a gazului natural – în petrochimie, în prelucrarea diferitelor produse. De asemenea, degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea energiei electrice şi termice în CET-urile din România este la un nivel de sub 50%, în condiţiile în care tehnologiile moderne de cogenerare generează randamente de peste 90%. La fel este cazul şi cu energia electrică. Baza competitivităţii, evident, trebuie să fie asigurarea unei energii la preţuri competitive cu celelalte ţări europene„, a mai spus şeful Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *