Skip to content
Societate

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, atac devastator la PSD: Este inadmisibil ca în 2020 să mai vorbim de fraudarea votului

Klaus Iohannis Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu premierul şi cu ministrul Justiţiei despre proiectele reparatorii pentru corectarea legilor Justiţiei, apreciind că doar prin dialog extins se pot repara acele prevederi toxice.

Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul şi ministrul Justiţiei pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii elaborate de Guvern şi menite să corecteze legile justiţiei. Doar printr-un dialog transparent şi extins se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice, atât pentru actul de justiţie, cât şi pentru sistemul de justiţie. În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiţie. Intervenţiile PSD din perioada 2017 au fost intens criticate. Modificările fie nu au avut o justificare reală, fie nu au oferit garanţii că nu există o influenţă politică în sistemul judiciar. Efectele s-au concretizat într-un asalt PSD- ist asupra justiţiei, unul bine pus la punct.

" "
" "

Cu toții știm care a fost reacția societății civile și a organismelor internaționale. Printr-un efort comun președinte, societate civilă, Parlament s-a împiedicat îngenuncherea justiției.

Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care recomandările MCV, GRECO, Comisia de la Veneția, iar aceste prevederi trebuie corectate de o majoritate parlamentară de bună credință. Va fi nevoie de o altă majoritate democratică și legitimă rezultată în urma alegerilor parlamentare, care să repună legile justiției pe calea corectă. Această contra-reformă din ultimii ani a afectat procesul de justiție.

O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pionii esențiali ai statului de drept. Românii au dovedit că sunt atașați valorilor statului de drept, în repetate rânduri. Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ceea ce depinde de el pentru ca justiția să funcționeze corect.

Pentru a face o reformă corectă și aceste deziderate nu pot fi susținute doar de un partid politic și doar pe durata unui singur ciclu electoral. Despre asta vor fi și alegerile parlamentare. Un prim pas a fost făcut la alegerile locale, dar trebuie să continuăm acest proces la alegerile parlamentare”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a vorbit, la Palatul Cotroceni, despre noile scandaluri provocate, inițial, de USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, apoi extinse de PSD și PNL în alte primării din București și țară. Președintele a adus în discuție ”politicieni retrograzi” care recurg la astfel de practici.

Este inadmisibil ca în 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie folosite de politicieni retrograzi care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. Alegerile parlamentare sunt cele care pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică”, a spus Klaus Iohannis.

 

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 30 septembrie 2020

Autorităţile trebuie să verifice la sânge cine şi cum şi de la ce partid a reuşit sau nu să fraudeze rezultatul la alegeri

Aceste alegeri au fost câştigate de PNL cu un scor politic de 34%. E prima dată în istoria postdecembristă când PSD pierde alegerile locale şi e şi o victorie simbolică a PNL. E prima dată după Revoluţie când un partid de dreapta câştigă net alegerile locale din România. Dar nimeni nu este perfect. Au fost situaţii unde rezultatele, din păcate, au fost departe de aşteptări, cum au fost şi situaţii interesante unde rezultatele au fost peste aşteptări”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă îşi menţine evaluarea având în vedere valul de acuzaţii de fraudă de la toate partidele, inclusiv de la PNL, şi de cererile de renumărare plus deficienţe la numărarea voturilor în secţii, preşedintele a răspuns: ”Rămân la opinia mea. Procesul electoral propriu-zis a decurs peste aşteptări de bine, iar comisiile electorale din secţii au lucrat mult şi au reuşit să rezolve problemele apărute. Însă se pare că după vot, unii indivizi au încercat să fraudeze procesele electorale, falsificând înscrisuri. E absolut inacceptabil.

Dacă se constată că pesediştii au încercat să fraudeze rezultatele votului, atunci e clar că electoratul va sancţiona drastic acest comportament, iar autorităţile trebuie să verifice la sânge cine şi cum şi de la ce partid a reuşit sau nu să fraudeze rezultatul la alegeri. Dincolo de aceste aspecte care aruncă lumină proastă asupra unora, este clar să sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite. Repet, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a mai spus Klaus Iohannis.

Colaborarea PNL-PSD, exclusă

”Mi se pare normal ca în partide să se discute cine cu cine să facă alianţe. PNL este forţa politică care poate să bată PSD şi să schimbe modul în care se face politică în România. Acest lucru e văzut la fel şi în PNL şi din acest motiv colaborările între PNL şi PSD sunt excluse. PNL este motorul schimbării, PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem în Parlament şi pe care nu ne-o dorim nici noi, nici românii”, a argumentat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *