LIVE VIDEO ​Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor

Deputati, voteaza in timpul sedintei Plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului în care Guvernul îsi angajeaza raspunderea pe un program politic, in Bucuresti, marti, 11 martie 2014.. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

UPDATE 15:09

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, senator PNL, afirmă, după ce plenul Parlamentului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, că a fi parlamentar ţine de vocaţie, de reprezentarea cetăţenilor, de problemele comunităţii, iar preocuparea pentru propria pensie trebuie să fie ultimul lucru la care să te gândeşti, ca deputat sau senator.

”Se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Va fi sistată şi plata celor deja acordate parlamentarilor în trecut. A fi parlamentar ţine de vocaţie, de reprezentarea cetăţenilor, de problemele comunităţii. Preocuparea pentru propria pensie trebuie să fie ultimul lucru la care să te gândeşti, ca deputat sau senator. Ce a fost până acum, era o inechitate, o discriminare faţă de persoanele care încasează pensii calculate pe baza contributivităţii. În plus, este o perioadă grea, cu crize suprapuse şi este nevoie de responsabilitate în cheltuirea banilor publici şi de solidaritate. Parlamentul trebuia să facă primul acest pas, apoi reforma tuturor pensiilor speciale va continua prin adoptarea legislaţiei necesare. Nu este un capăt de ţară pentru parlamentari: pe viitor, la fel ca orice cetăţean, vor beneficia de pensie calculată pe baza contributivităţii. Nimeni nu trebuie să se ferească de contributivitate pentru că milioane de pensii sunt calculate în acest fel.” a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu, fost preşedinte interimar al Senatului şi ministru al Justiţiei.

Propunerea legislativă adoptată în Şedinţa comună a Senatului şi  Camerei Deputaţilor de luni prevede abrogarea art. 49 şi 50 din Statutul deputaţilor şi al senatorilor (cap XI), adică desfiinţarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor (o parte a sistemului numit în mod curent de ”pensii speciale” deoarece acordarea se face fără a ţine cont de principiul contributivităţii).

Se prevede şi sistarea plătii indemnizaţiilor aflate în plată acordate în baza prevederilor din Statut care acum se abrogă.

În 2022 au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii pentru foşti parlamentari.

UPDATE 14:42

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi pentru și 3 abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

UPDATE 14:41

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, în plenul reunital celor două Camere în care se dă vot pe eliminarea pensiilor parlamentarilor, că votul are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică, şi anume că începe reforma pensiilor speciale cu ei înşişi. ”Arătăm că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale”, a mai spus Ciucă.

”Votul de azi are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înşine. Arătăm în acest fel că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale. După cum ştiţi, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei Coaliţii, pe care l-am asumat public şi prin programul de guvernare”, a spus Ciucă în plenul reunit.

El a arătat că doresc să realizeze acest obiectiv din două mari motive.

”În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar aşeza sistemul de pensii din ţara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR. România nu îşi poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul Coaliţiei de guvernare este să realizăm toate jaloanele şi reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să tragem toţi banii pe care îi avem la dispoziţie”, a arătat el.

Preşedintele Senatului a menţionat că, dincolo, însă, de acest angajament, poziţia PNL a fost una constantă şi consecventă pe acest subiect.

”Am avut de-a lungul timpului mai multe demersuri pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pe care le-am asumat public. Deşi aceste iniţiative nu au ajuns să fie aplicate, ele au arătat, fără putinţă de tăgadă, că PNL doreşte implementarea lor. Iată de ce, nu putem fi decât solidari cu demersul de faţă şi să votăm în favoarea lui. Pentru noi, liberalii, nu este importantă paternitatea acestui proiect, ca să răspund în acest fel argumentului Opoziţiei, ci care sunt efectele lui. Iar aceste efecte nu sunt decât benefice: pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii din România şi pentru societatea noastră, în ansamblu”, a spus Ciucă.

Liderul PNL a menţionat că ”mesajul profund al votului de azi, ca şi a reformei pensiilor speciale pe care urmează să o voteze este că vor să aşeze societatea şi instituţiile statului pe reguli unitare şi pe valori comune, care să fie respectate şi urmate de toţi, fără excepţii”.

”Asta ne va permite să avem o societate mai unită şi, în final, mai competitivă. Sigur, nu va fi uşor, iar procesul va fi unul de durată. Dar opţiunea noastră este, în mod sigur, una corectă. Cu România şi cu românii. Fac, aşadar, un apel către Opoziţie să renunţe la retorica politicianistă şi să voteze această iniţiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili şi că, în momente importante cum este şi acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai aşa, prin acţiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică şi în instituţii”, a menţionat Ciucă.

UPDATE 14:37

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis.

Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului naţional, cu ocazia Zilei Drapelului.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.

De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie.

Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.


Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, în şedinţă comună, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, având pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Înaintea plenului, se vor reuni în şedinţe structurile de conducere ale PNL şi PSD.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 14.00.

Pe ordinea de zi se află propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x 411/2023; L 382/2023), care se dezbate în procedură de urgenţă.

„Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ.

„Totodată având în vedere situaţia de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecinţe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”, se mai arată în documentul citat.

Iniţiatorii consideră că „parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

„Prezenta iniţiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, se mai arată în Expunerea de motive.

Potrivit acestui document, la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei.

„Menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani”, mai arată iniţiatorii.

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării  proiectului, cu 7 voturi pentru şi o abţinere.

Potrivit unui anunţ oficial al PSD, la şedinşa comună va lua parte şi preşedintele social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.

Anterior, de la ora 12.00, are loc Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

Şi structurile de conducere ale liberalilor se reunesc luni dimineaţă.

Potrivit programului oficial anunţat de PNL, de la ora 08.00, preşedintele PNL, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul general, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, prim-vicepreşedinţii PNL, miniştri şi secretari de stat ai PNL vor  participa la o şedinţă de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale.

Ulterior, de la ora 11.00, se reuneşte Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: