Skip to content
Politică

LIVE VIDEO Președintele Iohannis, la lansarea planului economic al Guvernului: Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură

psnews.ro

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban lansează, miercuri, planul economic al Guvernului, care cuprinde zeci de măsuri de sprijin pentru economie, inclusiv granturi nerambursabile.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvern este lansat cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale. Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat.

" "

Un moment de o importanță majoră pentru România de mâine. Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.

Trebuie să ne adaptăm la noile condiții. Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură. A venit momentul ca toate măsurile să fie incluse într-un singur plan și să turăm motoarele pe calea relansării economice. M-am implicat direct în identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică.

Un nou model de dezvoltare economică, axat pe investiții, digitalizare, export de produse cu valoare ridicată. Am propus o nouă viziune economică, în toamna anului trecut.”, a declarat Klaus Iohannis.

”A venit azi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm pe plan economic să fie incluse într-un singur plan şi să turăm motoarele pe calea relansării economice. Aşa cum ştiţi, m-am implicat împreună cu premierul pentru cele mai bune măsuri pentru relansarea economică. Am susţinut de la bun început necesitatea uneI abordări proactive care să sprijine promovarea locurilor de muncă”, a declarat preşedintele.

În toamna anului trecut am propus o nouă viziune economică, România prosperităţii. Românii au arătat clar că îşi doresc o dezvoltare sănătoasă şi durabilă care să ofere speranţă şi predictibilitate pentru mediul real şi să ducă la o creştere sustenabilă a nivelului de trai”, a continuat Iohannis.

El a afirmat că guvernările PSD din ultimii ani, cu un model economic bazat exclusiv pe consum au înşelat aşteptările românilor. Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură de transport modernă şi europeană, de scoli moderne, de acces la reţeaua de gaze.

În schimb, România e pe ultimul loc la calitatea drumurilor. În ceea ce priveşte digitalizarea, lucrurile stau la fel de rău. Ne situăm pe locul 26 în UE. Însă am realizat în această perioadă dificilă că ceea ce ani de zile a fost imposibil, a devenit iată posibil şi trebuie să se transforme cât mai curând în normalitate. Au fost găsite soluţii pentru digitalizarea în administraţia publică şi nu numai. Dragi români, avem o singură cale de a ne dezvolta economic, sănătos şi durabil – să investim în viitorul nostru şi să reclădim economia din temelii. Acesta e îndemnul pe care l-am lansat Guvernului. Numai prin investiţii vom putea relansa economia şi vom putea oferi speranţă întreprinzătorilor, dar în acelaşi timp angajatorilor”, a afirmat preşedintele.

Preşedintele a precizat că a lucrat împreună cu Guvernul pentru a se asigura că planul este fundamentat pe baze solide şi că include cele mai importante şi urgente proiecte de investiţii de care România are nevoie acum şi în viitor. Românii merită un sistem energetic puternic în plan naţional şi la nivel european.

Sunt obiective majore care se pot atinge prin muncă şi dedicare, nu prin declaraţii populiste ale guvernanţilor din ultimii ani, rămase la nivel de promisiuni deşarte. Guvernul m-a asigurat că vor fi demarate noi proiecte consistente. Între acestea se află autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov şi Ploieşti-Comarnic-Suceava. Însă aceste proiecte necesită finanţare pe măsură. România nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanţare. Este important să valorificăm cât mai bine mecanismele europene de finanţare, cum sunt iniţiativa SURE şi planul european de relansare economică”, a conchis Klaus Iohannis, citat de News.ro.

Premierul Ludovic Orban prezintă Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvernul României.

Premierul Ludovic Orban prezintă Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvernul României. La eveniment participă și Președintele României, Klaus Iohannis.ℹ️ Programul este în valoare de peste 100 de miliarde de euro și urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.

Publicată de Virgil Popescu pe Miercuri, 1 iulie 2020

Planul elaborat de Guvern vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.

Se au în vedere granturi pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, granturi pentru iniţiative antreprenoriale inovative şi digitalizarea companiilor, sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agroalimentare, programe de finanţare pentru investiţii noi şi pentru relocarea companiilor în România, programe de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor, instrumente de creştere a capitalizării companiilor şi de finanţare a investiţiilor, precum şi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi companii necesare reluării activităţilor economice, dar şi măsuri de protecţie socială.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *