Skip to content
Europa Politică

LIVE VIDEO Starea statului de drept din Romania, discutată din nou în Parlamentul European

UPDATE 18:08

Eurodeputaţii vor dezbate luni după-amiază, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni.

Dezbatere: luni, 15 aprilie, după ora 17.00 (18.00 ora României). Dezbaterea este al doilea punct pe ordinea de zi.

 

——————————————

Parlamentul European va dezbate, luni dupa-amiaza, alaturi de Comisia Europeana, situatia respectarii principiilor statului de drept in Romania. Dezbaterea va incepe la ora 18:00, ora Romaniei, si este al doilea punct pe ordinea de zi a ultimei sesiuni a actualei legislaturi europene.

In noiembrie anul trecut, Parlamentul European si-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbari din sistemul judiciar, avertizand ca ar putea pune in pericol separarea puterilor si ar submina lupta impotriva coruptiei. Eurodeputatii vor evalua acum in plen evolutia situatiei din Romania in ultimele luni„, se arata in comunicatul emis de institutia europeana.

Saptamana trecuta, campania dusa de guvernul roman contra candidatului Parlamentului European la sefia Parchetului European i-a determinat pe popularii europeni sa aduca din nou in discutie statul de drept din Romania.

Din pacate, pe masura ce saptamanile trec, situatia statului de drept din Romania se inrautateste. Ultima campanie contra candidatului PE la conducerea Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, este inacceptabila pentru un stat membru al UE si institutiile europene nu trebuie sa se lase santajate de autoritatile romane, spune PPE, intr-un comunicat de presa.

12 state, pe langa UE, au scris o scrisoare in care denunta modificarile aduse la Codul Penal si slabirea luptei anticoruptie, aminteste Grupul Popularilor Europeni.

Roberta Metsola, din Comisia LIBE, a sintetizat: „In ultimele luni, PE a cerut autoritatilor romane sa respecte valorile europene si statul de drept. PE trebuie sa tina cont de numeroasele cazuri in care statul de drept a fost incalcat in Romania si sa puna presiune pe autoritatile romane”.

Astfel, statul de drept din Romania a ajuns pe agenda ultimei sesiuni a Parlamentului European de la Strasbourg, care incepe luni si se incheie joi.

Decizia a fost luata la Conferinta presedintilor, la cererea PPE si va presupune o dezbatere, dar nu si o rezolutie.

Perceptia asupra regimului politic de la Bucuresti s-a degradat constant in ultimele luni, in contextul intentiilor Guvernului PSD/ALDE de a modifica prin ordonante Legile Justitiei si Codurile Penale, precum si al campaniei de denigrare si lobby, prin care puterea politica a incercat sa o impiedice pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga procuror-sef european.

Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au avut pozitii publice transante, prin care au solicitat direct guvernului condus de Viorica Dancila sa inceteze actiunile contra statului de drept.

Raspunsurile autoritatilor romane nu au fost insa satisfacatoare nici in chestiunea OUG pe Justitie si nici in ceea ce priveste atitudinea fata de „cazul” Kovesi.

Situatia din Romania l-a determinat pe liderul Grupului Popularilor Europeni, care este si candidatul PPE la presedintia Comisiei Europene, sa propuna un nou mecanism de sanctiune a tarilor care se abat de la normele statului de drept.

Astfel, Manfred Weber a propus un mecanism nou si independent politic – pe care l-a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com – cu sanctiuni serioase – taierea fondurilor europene e una dintre ele – atunci cand un guvern national indeparteaza tara de la drumul democratic.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat, la capatul unui an in care autoritatile de la Bucuresti au primit mai multe avertismente internationale sa opreasca modificarile aduse legislatiei din Justitie, o rezolutie extrem de critica privind respectarea statului de drept in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *