Skip to content
Internațional

LIVE VIDEO Vremea amenințătoare nu oprește numărătoarea inversă pentru primul zbor cu astronauți la bordul SpaceX

Vremea rămâne amenințătoare în Florida dar, cu câteva ore înainte de decolare, NASA și SpaceX continuă pregătirile pentru zborul inaugural al capsulei Crew Dragon cu doi astronauți la bord, care ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat, scrie AFP, citată de hotnews.ro.


Șeful agenției spațiale, Jim Bridenstine, a anunțat că lansarea este menținută, după examinarea previziunilor meteo care oferă șanse de 60% pentru condiții favorabile, dar cu risc de furtuni. Supravegherea continuă și o amânare este încă posibilă.

Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken și-au pus combinezoanele spațiale albe, înconjurați de tehnicieni mascați.

Norii domină centrul spațial Kennedy pe coasta Floridei iar Centrul național pentru uragane a anunțat formarea unei furtuni în largul Carolinei de Sud, la nord, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru astronauți în cazul unei amerizări de urgență în Atlantic după decolare.

Decolarea, pe care președintele Donald Trump va asista personal, ar putea fi amânată cu trei sferturi de oră înainte de ora prevăzută. Următoarea fereastră de lansare este sâmbătă.

Evenimentul ar urma să aibă loc la ora 16,33 (20,33 GMT) pe rampa de lansare 39A de unde a decolat Neil Armstrong și colegii săi de pe Apollo. O rachetă Falcon 9 a SpaceX, care va purta noua capsulă Crew Dragon, ar urma să plece în direcția Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Bob Behnken și Doug Hurley sunt în carantină de două săptămâni.

Space Exploration Technologies Corp. a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon.

„Dacă va merge prost, va fi vina mea”, a spus Elon Musk la CBS.

Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.

Crew Dragon este o capsulă, ca și Apollo, dar din secolul XXI. Ecranele tactile au înlocuit butoanele și manetele. Interiorul este dominat de alb, iluminarea este mai subtilă.

Nu există nicio legătură cu imensele navete spațiale, navetele cu aripi care au funcționat între 1981 și 2011.

Spre deosebire de navete – Challenter a explodat în 1986 după decolare – Dragon se poate ejecta în procedură de urgență dacă racheta are vreo problemă.

Crew Dragon are ca misiune ajungerea la ISS, la 400 km altitudine, unde ar putea rămâne până în august.

Dacă misiunea va reuși, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.

Iar SpaceX va fi liberă să organizeze zboruri spațiale pentru turiști, în schimbul unui bilet care va costa cu siguranță câteva zeci de milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *