Skip to content
Politică

Liviu Dragnea aduce lămuriri despre rezistenţa coaliţiei, relaţia lui cu Ponta şi „depresia” PSD

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, aduce lămuriri despre rezistenţa coaliţiei şi relaţia lui cu prim-ministrul Victor Ponta, fostul lider al formaţiunii, precum şi „depresia” în care s-a aflat partidul.

Într-un interviu acordat, miercuri, B1 TV şi publicat sâmbătă seară, Dragnea şi-a exprimat speranţa că Ponta va rezista în funcţia de premier până în decembrie 2016.

„Sper să reziste. Are susţinerea mea, are susţinerea PSD, are şi susţinerea coaliţiei. Din punct de vedere politic, are toate condiţiile să rămână prim-ministru până în decembrie 2016”, a comentat pesedistul.

Întrebat, de jurnalistul Dan Andronic, dacă Victor Ponta va rezista în fruntea Executivului şi din punct de vedere juridic, Liviu Dragnea a răspuns: „N-am de unde să ştiu asta. Nu sunt jurist, nu sunt procuror, n-am informaţii din interior”.

Dragnea s-a arătat optimist şi în ceea ce priveşte viitorul actualei coaliţii de guvernare.

„Eu cred că da (că va rezista – n.r.). Nu sunt motive să nu reziste. ALDE, prin vocea domnilor Tăriceanu şi Daniel Constantin, şi-a exprimat susţinerea pentru guvern. UNPR, prin vocea preşedintelui Gabriel Oprea, la fel. Sunt oameni de cuvânt, de încredere”, a arătat preşedintele interimar al PSD.

Totodată, Liviu Dragnea a spus că speră ca Victor Ponta să nu repete gestul demisiei pe Facebook, făcut în legătură cu şefia PSD.

„Eu cred că nu mai face acum. Sper”, a punctat baronul de Teleorman.

Chestionat dacă are vreun scenariu pregătit dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va suspenda pe premier în cazul în care acesta va fi trimis în judecată, Liviu Dragnea a replicat: „Eu nu cred că este benefic sau eficient să-ţi cheltui foarte multă energei şi imaginaţie să construieşti ipoteze despre care nu ştii cât sunt de realiste. Lucrurile, dacă se întâmplă, nu vor avea o derulare cu viteza luminii, de pe o zi pe alta. PSD nu e un partid mic, care să fie luat prin surprindere. Există variante. Eu în continuare sper ca Victor Ponta să rămână prim-ministru până în 2016. Nu mi-aş dori să se întâmple asta, pentru că eu îmi doresc ca, în România, lucrurile să se întâmple într-un registru democratic. Orice guvern ajunge acolo, indirect, prin votul dat parlamentarilor. E bine ca Guvernul să se schimbe prin alegeri sau prin moţiune de cenzură, care este un mijloc democratic”.

Dragnea a mai spus că în fiecare zi vorbeşte cu Ponta, ultima oară fiind chiar marţi după-amiază, cu o zi înaintea interviului.

În ceea ce priveşte mesajul său de pe Facebook, în care îşi exprima dezamăgirea în legătură cu Victor Ponta (pe care îl denumea „tânărul meu prieten”), Liviu Dragnea a afirmat: „Rămâne în continuare tânăr. Din partea mea, nu s-a schimbat cu absolut nimic relaţia cu Victor Ponta”.

Chestionat dacă nu cumva relaţia s-a schimbat din partea lui Ponta, şeful interimar al PSD a replicat: „Nu cred. N-am văzut, nici n-am simţit acest lucru”.

La insistenţele lui Dan Andronic, referitoare la locul (Facebook) în care a publicat respectivul mesaj pentru Ponta, Dragnea a precizat: „Am vorbit şi cu el. Aveam eu foarte multe mesaje pe care le primeam pe Facebook. A fost o perioadă destul de intensă emoţional, acele zile premergătoare CexN. Se vorbea foarte mult şi cu foarte multă patimă. Am simţit nevoia ca ceea ce i-am spus lui să pun şi pe FB, pt ca toţi să ştie. Am pus acolo o tentă foarte personală, dar am făcut-o intenţionat. Am fost supărat. Prietenii se mai supără, dar sunt nişte supărări care apar… Gestul lui (demisia pe Facebook din fruntea PSD – n.r.) pe care,  în final, l-am înţeles, ne-a surprins şi ne-a afectat pe toţi demisia din fruntea partidului. (…) N-am fost foarte vesel, eu susţinându-l 5 ani de zile public şi transparent, dar l-am înţeles. El a crezut că pentru mine, personal, ar fi mai bine să nu mă implic. L-am înţeles. Probabil că se referea la condamnarea cu suspendare şi că această decizie poate influenţa cursul procesului.”.

În plus, Liviu Dragnea a subliniat că ipoteza trădării nu a lansat-o el, ci a preluat-o.

„N-am vorbit eu despre trădare, ci am preluat ideea despre care se vorbea. Se vorbea atunci că aş fi trădat eu. Ce să trădez? Eu, ca şi tot partidul, am fost pus în faţa unui fapt: Victor Ponta şi-a dat demisia. Nu poţi să nu treci peste faptul că un om îşi dă demisia”, a detaliat Dragnea.

El a opinat că funcţia de preşedinte al PSD este „foarte riscantă”.

„Da, este foarte riscantă, pt că este cel mai mare partid din România. Ăsta nu este un balaur cu 7 capete. Este un partid greu, dar şi un partid frumos, cu oameni cu personalitate, care au o viziune profundă de stânga. Este riscantă, pt că, dacă nu te ridici la nivelul aşteptărilor din partid, poţi să-ţi distrugi cariera şi imaginea partidului. Riscantă este, în general, poziţia de politician”, a spus PSD-istul.

În acelaşi context, Dragnea a mărturisit că, atunci când a intrat în PSD, nu s-a gândit că va ajunge preşedinte al formaţiunii politice.

„Nu m-am gândit la asta, dar, chiar dacă este interimară, pentru mine este o onoare. Ca preşedinte executiv, am gestionat tot ce înseamnă activitatea executivă a partidului şi nu numai”, a declarat el.

Şeful social-democraţilor a dat asigurări că nu poate fi vorba despre „depresie” în cazul partidului.

„Acum, nu (PSD nu este în depresie – n.r.). Depresia este un cuvânt greu. A fost destul de dezorientat. Demisia intempestivă a preşedintelui sigur că a tulburat f mult partidul şi organizaţiile lui. Asta m-a determinat să cer susţinerea în Comitetul Executiv”, a arătat Dragnea.

Liviu Dragnea a spus că, la Consiliul Executiv Naţional al PSD, nu a avut un contracandidat, „real vorbind”.

Nu în ultimul rând, Dragnea a declarat că nu se consideră vinovat în dosarul Referendumul.

„Categoric nu, pentru că acuzaţiile referitoare la faptul că am îndemnat lumea să vină la vot… În ziua de duminică, toate televiziunile le cereau oamenilor să vină la vot”, a comentat politicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *