Skip to content
Politică

Liviu Dragnea, încrezător în Cioloș, dar prudent cu noii miniștri. La ce teste vor fi supuși membrii cabinetului

Premierul desemnat Dacian Ciolos a sosit miercuri seara la sediul PSD pentru discutii cu conducerea formatiunii social-democrate privind formarea noului Guvern.

Ciolos a fost intampinat de secretarul general al social-democratilor Marian Neacsu. La sediul PSD s-au mai aflat presedintele Liviu Dragnea si presedintele executiv al formațiunii, Valeriu Zgonea.

Dacă Dacian Cioloș s-a dovedit extrem de reticent în a discuta cu jurnaliștii, la finalul discuțiilor, Liviu Dragnea a ieșit la rampă și a făcut o serie de precizări în cadrul unei conferințe de presă ad hoc în fața sediului PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea i-a amintit noului prim-ministru desemnat că ministrii noului cabinet trebuie să ia în serios audierile din comisiile parlamentare de săptămâna viitoare și că prestația și pregătirea fiecărui nou demnitar tehnocrat va fi cântărită în parte:

„O discutie buna, chiar civilizata si serioasa despre ceea ce vrea sa faca premierul desemnat. Mi-a spus ca are cateva prioritati pe care cred ca le-a spus tuturor partidelor pe care vrea sa-si centreze programul de guvernare. Noi am propus un pachet de obiective imediate si pe anul viitor, un pachet pe care l-am prezentat si domnlui presedinte Iohannis. I-am spus premierului desemnat ca colegii nostri de la partid vor avea o atitudine corecta in comisii, dar vor fi foarte atenti la prestatia fiecarui ministru, vor pune intrebari.

Le-am spus sa ia foarte in serios audierile la comisii. Noi avem încredere in Dacian Cioloș si nu stiam ce echipa va forma. Pentru noi conteaza prestatia fiecarui ministru. Un ministru daca este considerat expert trebuie sa dovedeasca la comisie in fata parlamentului. Am vorbit despre o reforma a administrației publice. Mesajele transmise de catre cei de la PNL, anume ca trebuie depolitizata administratia la toate nivelurile (…) adica sa schimbe tot cu posibilitatea de a se paraliza sistemul.”

Totodată, Dragnea a răspuns și solicitărilor exprimate de PNL zilele trecute cu privire la depolitizarea structurilor din administrație: „I-am spus daca cei de la PNL cer depolitizarea instituțiilor concentrate, poate incepe cu cei de la PNL si PDL. Le aduc aminte ca prefectii cu subprefecții sunt functionari publici si nu sunt membri niciunui partid. (…) In partid vom lua o decizie pentru  sustinere sau nesustinere a cabinetului. Am vazut la cateva televiziuni explicatii de ce s-a intalnit cu noi ultima data, astazi dimineata am avut o discutie cu domnul Ciolos si l-am rugat sa fim ultimul partid cu care se intalneste. (…) Sa se preocupe de functionarea administratiei statului. Cei mai multi functionari nu functioneaza la capacitate maxima pentru ca e un guvern interimar. Vorbesc de asigurarea serviciilor vitale, spitale, protectia cetateanului, a tuturor celorlalte utilitati. Pentru noi este extrem de important sa se continue masurile si programele care au facut ca guvernarea noastra sa fie una foarte buna, ca este important ca pana in 2016 sa se mentina crestere economică de 4,1%, masurile adoptate prin codul fiscal, foarte bine receptate de societate sa fie implementate si sa nu fie stopate.
Domnul Dacian Ciolos mi-a zis ca nu intentioneaza daca va fi votat guvvernul pe care il reprezenta sa inceapa o schimbare violenta a adminisratie, se pare ca va avea o atitudine normala, coerenta.”, a mai lămurit Dragnea.

Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *