Skip to content
Politică

Liviu Dragnea, o nouă încercare de eliberare din penitenciar / El a fost adus din nou la instanță

Inquam Photos / George Calin
Liviu Dragnea, încarcerat din mai 2019 la Penitenciarul Rahova, a fost adus din nou marți în instanță, unde face o nouă încercare de a scăpa de pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare. Fostul lider al PSD a contestat decizia de condamnare prin mai multe căi extraordinare, iar până acum magistrații i-au respins trei cereri de eliberare.

Dragnea a fost adus la Tribunalul București în jurul orei 12.00.

Acest proces a fost deschis la Tribunalul București după ce avocații lui Liviu Dragnea au depus la începutul acestui an o contestaţie la executare, cerând eliberarea de îndată a fostului lider al PSD. Apărătorii lui Dragnea invocă decizia Curții Constituționale privind completurile specializate de la instanţa, hotărâre pronunțată însă după ce fostul lider al PSD a fost condamnat definitiv la închisoare.

Marți este al treilea termen în acest proces, după ce la primele două avocații au cerut recuzarea unei judecătoare, iar apoi nu s-au prezentat în instanță.
Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţă a două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie -, iar până acum i-au fost respinse trei cereri.
Ultima apariție a lui Dragnea în fața judecătorilor a fost în 30 ianuarie, când a susținut că stă în închisoare nevinovat.
Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanță cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Dragnea la instanța supremă.
La ieșirea din sala de judecată, întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a spus: „Prețul era România!”.
Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în contestația depusă la ICCJ de către avocații lui Dragnea.
Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, se mai arată în cererea către instanță.
Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.
Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman, scrie Hotnews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *