Skip to content
Politică

Liviu Dragnea, precizări în privința mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim: Din punctul meu de vedere, Israelul are dreptul să decidă unde e capitala

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa Cex PSD, referitor la anunţul mutării Ambasadei României la Ierusalim, că este necesară o discuţie pe această temă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Da, eu am văzut această analiză (de la Ministerul Afacerilor Externe -n.r.). Mie nu mi s-a părut că e o analiză care să indice o variantă anume. E o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream eu, într-un sens sau altul, dar subiectul mutării ambasadei e unu care trebuie finalizat de decidenţii politici. Eu mi-am exprimat opinia, decizia nu e nici la mine, nici la preşedintele Senatului. În schimb, într-un timp rezonabil, în CSAT trebuie abordat acest subiect şi luată o decizie. Doamna premier a exprimat un punct de vedere pe care ni l-am asumat şi îl susţine şi Guvernul. Din punctul meu de vedere, Israelul are dreptul să decidă unde e capitala. Trebuie o discuţie. Doar schimbul de replici nu ajută„, a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx, întrebat fiind de anunţul premierului Viorica Dăncilă de mutare a Ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

Întrebat ce câştigă România prin mutarea Ambasadei române la Ierusalim, preşedintele PSD a replicat:

România câştigă o relaţie specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei ţări când are nevoie de sprijin. Noi avem relaţii foarte bune cu China, pentru că acum mulţi, mulţi ani România a fost cea printre care a recunoscut China. E un potenţial foarte mare de dezvoltare între România şi Israel. Sunt 500.000 de români care trăiesc acolo. Sunt foarte multe investiţii care pot fi aduse de acolo. De asemenea, este dorinţa SUA. Ceea ce ne face cel mai rău e că această discuţie nu se închide. Doar e deschisă şi nu se închide„, a mai spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru refuzul de a desemna un ambasador în Israel.

Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria noastră ca într-o ţară cu care avem relaţii diplomatice să nu numim de doi ani de zile ambasadorul. Prezidenţială a refuzat să trimită un om acolo. Poate cere această analiză. Şi cu analiza primită şi cu ea neprimită, preşedintele trebuie să genereze această discuţie în CSAT. Nu dă răspuns la un subiect important, cum nu dă răspuns la multe alte subiecte, din păcate„, a completat Dragnea.

Declarațiile social-democratului vin în contextul în care premierul Viorica Dancilă a anunţat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita pe care o avea planificată în România, după acest anunț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *