Skip to content
Opinii & Analize

Liviu Dragnea va fi aruncat la groapa de gunoi a istoriei

În politică totul se plătește. Promisiunile îndeplinite îți pot crește prestigiul, legitimitatea, în timp ce erorile și pormisiunile neîndeplinite îți pot reteza abrupt cariera de politician. Liviu Dragnea va deconta și el mai devreme sau mai târziu rezultatele comportamentului său politic. PSD este recunoscut ca fiind un partid care își devorează liderii eșuați. S-a întâmplat cu Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Dragnea nu va fi scutit de acest tratament dacă nu livrează tot ce a promis. Există deja o serie de indicii care ne arată că șeful PSD are deja multe bătăi de cap.

ALDE merge separat de PSD în alegeri

ALDE a anunţat deja că va avea liste proprii la europarlamentare, iar Dragnea a declarat la recentul CEx că nu-i va pune partidul pe tavă lui Tăriceanu pentru prezidenţiale. Odată ce ne vom apropia de alegerile prezidențiale, actuala coaliție PSD-ALDE va fi tot mai vulnerabilă, iar fiecare partid va urmări propriile interese. Fisurile se văd deja, de vreme ce există controverse în coaliție legate de OUG 114, dar și de proiectul de buget.

Protestele de stradă

Încercarea lui Dragnea&Co de a subordona justiția cu pixul lui Tudorel Toader, i-a explodat în față liderului PSD. Este pentru prima dată când magistrații se ridică public împotriva guvernului și împotriva ministrului Justiției. Multe parchete au anunțat că își întrerup activitatea în zilele ce urmează. Un blocaj total al justiției ar scoate și mai mulți români pe străzi. Chiar dacă între protestele de stradă de zilele trecute și cele din 2017 legate de OUG 13 există o prăpastie uriașă în ceea ce privește numărul protestatarilor, asta nu înseamnă că societatea civică este inertă. Dimpotrivă, PSD a pierdut complet orice sprijin din partea intelectualilor și a oamenilor de cultură.

Dacă magistrații și societatea civilă vor merge până la capăt cu protestele, sporind și în număr, atunci Dragnea nu va avea o altă soluție decât retragerea Ordonanței, bifând un nou eșec pe lista sa. Protejații din jurul său își vor pierde treptat încrederea în capacitatea lui Dragnea de a-i scăpa de rigorile legii. Aceasta era promisiunea principală pentru care este susţinut în fruntea partidului. Fără îndeplinirea ei, Dragnea nu mai este util partidului.

PSD, izolat în familia socialiștilor europeni

Puţină lume anticipa prezenţa lui Dragnea la Congresul socialiştilor europeni de la Madrid. Însoţit de o delegaţie importantă, Dragnea şi-a făcut totuşi apariţia la Madrid, dar prezenţa sa a fost, mai degrabă, un fiasco. Cu puține excepții, socialiștii europeni și-au scos căștile atunci când liderul PSD a luat cuvântul. Nimeni nu era interesat de ce avea de spus Dragnea, asta pentru că partidul pe care îl conduce (deși cel mai mare din România) a ajuns să fie izolat în familia socialiștilor europeni.

Premierul Dăncilă a fost, pur şi simplu, ignorată de Timmermans, i-a întors spatele, iar delegaţia oficială a României n-a avut curaj să dea nas cu românii care muncesc în Spania.

Timmermans i-a atras atenția liderului PSD în legătură cu decalajul ideologic între socialiștii europeni și “socialiștii” români dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră”, a spus Timmermans.

Migrația la partidul lui Ponta

Mulţi parlamentari PSD, în special deputaţi, au trecut în ultimul timp la partidul lui Ponta. Nume grele, despre care s-a tot scris. Aproape zilnic aflăm informații despre alții care vor să rupă rândurile. Spre exemplu, liderii organizaţiei PSD Piteşti au demisionat din funcţii pentru că nu se înţeleg cu liderul judeţean Valeca. Doi parlamentari de Braşov ameninţă cu plecarea la Ponta, tot din cauza neînţelegerilor cu liderii judeţeni.

Puterea PSD se sprijină pe filialele din teritoriu. Lipsite de sprijinul acestora, PSD va fi în mare încurcătură. Pentru Liviu Dragnea momentul decisiv îl va constitui alegerile prezidențiale. Toți liderii anteriori ai PSD au fost maziliți în momentul în care au pierdut cursa pentru Cotroceni. Cu Liviu Dragnea nu va fi diferit. Dacă pierde alegerile, actualul lider al PSD va fi aruncat la groapa de gunoi a istoriei.

1 comentariu la “Liviu Dragnea va fi aruncat la groapa de gunoi a istoriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *