Skip to content
Politică

Liviu Pop vrea să oprească exodul absolvenților. Ce-i așteaptă pe studenți

PressOne.ro

Ministrul Educației Liviu Pop a parafat și semnat un document care ar putea schimba planurile multor absolvenți ai învățământului superior.

Pop ia în considerare dezbaterea unei măsuri care să le impună studenților să lucreze pe teritoriu țării. Prevederea i-ar viza pe toți studenții bugetari, iar timpul de lucru ar urma să fie egal cu numărul de ani de studiu.

" "

”Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii. (…) Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piata muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea”, arată ministrul, conform documentului prezentat pe Profit.ro.

Ca răspuns al acestei măsuri, inspirate probabil din „Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani”, reprezentanții studenților au afirmat că circulația pe piața muncii nu poate fi îngrădită.

Propunerea Academiei Române, spune Liviu Pop, „se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale nr.1/2011”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *