Skip to content
Politică

Lovitură pentru Titus Corlățean: DNA cere umărirea penală

Direcția Națională Anticorupție cere Senatului aviz de începere a urmăririi penale a fostului ministrul al Afacerilor Externe, în dosarul votului din diaspora.

Astfel, probele DNA  arată că fostul ministru al Afacerilor Externe, in contextul alegerilor prezidențiale din 2014, a incalcat legea, împiedicând exercitarea dreptului la vot în diaspora.

El urmează să fie cercetat pentru abuz in serviciu și obținerea de foloase necuvenite din partea partidului din care face parte, cu scopul de a-l favoriza pe Victor Ponta să câștige funcția de președinte al României.

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi, întrucât, Titus Corlățean este actualmente senator.

Redăm mai jos comunicatul DNA:

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de CORLĂȚEAN TITUS, senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul,
– împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Corlățean Titus, senator, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.

Prin aceeași conduită, ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.

Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuțiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în:
– nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane
– organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 19 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.„, se arată în comunicat.

 

 

1 comentariu la “Lovitură pentru Titus Corlățean: DNA cere umărirea penală

 1. Wow! Ce DNA tare avem!. Cum se ocupa ei numai de bazaconii. Ne spune ca votul nostru este in mare suferinta. Cå in 2014 cei din diaspora au votat dublu – ca numar – decât in precedentele alegeri, nu conteaza?.
  Trebuie musai pedepsit fostul ministru de externe ca este de la PSD. Este de stinga si trebuie bagat la puscarie cu suspendare.
  Dragi jurnalisti de la PSNews aveti posibilitatea sa faceti un articol tråsnet prin care sa informati poporul in ce stadiu sânt sesizarile transmise de Guvernul Ponta acum ceva ani in urma si Procesele – verbale intocmite de Curtea de conturi de ani si ani, la DNA? Puteti sa intrebati DNA – ul cå legea va da voie daca nu stiati. Ati vazut cind KO face analiza dosarelor in lucru spune câte sânt pâna la 5 ani si câte sânt peste 5 ani, pe care le da la gramada. Or fi si peste 10 ani acolo in mormanul de dosare, or fi de peste 15 ani. Numai KO stie.
  De curiozitate puteti sa o intrebati pe KO cite dosare sint cu pagube mai mari de 1.000.000 de euro si cite sint pina in 50.000 de euro? Dar dosarele pentru oamenii politici pina in 50.000 de euro astea denumite de multi bazaconii câte sint?
  Nu stiu daca ati citit articolul care pe mine m-a pus pe gânduri Este vorba de articolul “Vorbe de fumoar – 8.05.2016 – Diplomatii marilor puteri recunosc pe la colturi ca lupta anticoruptie a distrus economia Romaniei” Pe d-voastra NU?
  Bine ca recunosc acum dupa ce au distrus tot. Bine ca d-voastra scrieti articole politice si maiâncales cele impotriva partidelor de stânga, astia care atunci când sânt la putere mai iau si masuri pentru multumirea cât de cât a romanilor amåråsteni.
  Ce aflam noi din Londra câ spune un vice de banca americana, bancherii fiind foarte pregatiti, eu cunoscându-må foarte bine.
  In articolul scris de Ion Cristoiu “Gîndul de duminică, 15 mai 2016” la comentarii Ion Stanca scrie urmatoarele:
  “Vineri un vice de banca americana, de aici din Londra, mi-a spus: Americanii au preluat controlul politic in Romania. Eu m-am uitat tâmp la el si am zis: Chiar asa? El a raspuns: da, din cauza politicienilor romani”.
  Englezul asta al nostru de la Londra mai detaliaza si cum au rezolvat englezii alegerile cu doua voturi intr-un singur tur, citând pe Radu Carp dintr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos.
  Deci in acelasi articol scris de Ion Cristoiu “Gîndul de duminică, 15 mai 2016” la comentarii Ion Stanca a scris urmatoarele:
  „La alegerile locale din Anglia se practică sistemul majoritar, ca şi la alegerile parlamentare. Într-o circumscripţie numărul voturilor neutilizate este cu atât mai mare cu cât numărul alegătorilor este mai mare. Pentru a avea primari cât mai reprezentativi şi pentru a păstra totodată tradiţia sistemului electoral majoritar (FPTP – first-past-the-post), s-a găsit o soluţie extrem de practică: votul suplimentar. Fiecare buletin de vot conţine două coloane: candidaţii prima opţiune, respectiv candidaţii a doua opţiune (aceiaşi). Dacă un candidat întruneşte 50% + 1 din totalul voturilor exprimate ca primă opţiune, câştigă mandatul. Dacă însă niciun candidat nu trece de acest prag, se adună voturile prima opţiune cu voturile a doua opţiune în cazul fiecărui candidat. Candidatul cu cel mai mare număr de voturi este declarat ales. Se organizează un singur tur de scrutin dar alegătorul are la dispoziţie practic două voturi pe acelaşi buletin de vot. Votul suplimentar este o varietate a sistemului electoral majoritar”, spune Radu Carp intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos.
  Comunicatii va rog si Doamnei Gorghiu acest aspect si eventual transmitetii si cit costa al doilea tur de la alegerile locale din 05.06.2016 (aflati mormanul de bani pus deoparte de Ciolosi, pentru orice eventualitate in cazul in care Curtea Constitutionala ar fi hotarit ca alegerile intr-un singur tur sint neconstitutionale.)
  Asa inteleg eu internetul sa aflam cum rezolva alti din tarile mari din Europa diverse situatii si ce masuri au luat pentru rezolvarea lor din domenii asemanatoare.

  Mai intreb si eu pe aci cu toate ca vorbesc singur. La noi cam cit costa in lei nostrii strânsi cu greu la buget turul doi de la niste alegeri locale, parlamentare sau prezidentiale. D-voastra stiti?
  L-am urât pe Basescu dar pe zi ce trece ii dau tot mai multa dreptate când a spus “Scoala noastra scoate NUMAI tâmpiti”
  Dar ce sa vezi! Preşedintele american îl critică pe Donald Trump în faţa studenţilor. Vezi articolul “Obama: Ignoranța nu este o virtute” Hai dă-mă dracu cum ar spune Mircea Badea, asa o fi la ei pentru omul asta ce poate ajunge ca Iohaniss al nostru. Si ei cu diaspora?
  I-o fi transmis Klemå asta al “nostru” despre valoarea lui Zgonea dupa vizita facuta la Camerå sau informarea era mult mai profunda?. Aceasta virtute sa fie pentru multi din capul statului? Asa o fi?. Dumnezeu stie!
  Scuze ca scriu mult dar imi paså de tara asta a noastra care trebuie sa o lasam intreaga si nu batjocoritå de toti, urmasilor nostrii.
  Cu respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *