Skip to content
Politică

Lobby de război: Refuzată în Piața Victoriei, amnistia românească primește ”viză” americană EXCLUSIV

QMagazine

Rudolph Giuliani, avocat al lui Donald Trump în prezent și fost primar al New York, a trimis o scrisoare oficialităților române în care acuză ”excesele DNA” și existența protocoalelor secrete încheiate de SRI. Concluzia americanului: o amnistie ar fi binevenită pentru ”inocenții” trimiși la închisoare de magistrați ”intimidați”.

O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, pledează Giuliani în misiva trimisă președintelui Iohannis, președinților celor două Camere și premierului Dăncilă.

În mod bizar, Trump, clientul lui Giuliani, a ieșit și el în același timp la rampă și a acuzat, într-un interviu dat FOX news, practica procurorilor americani. Care se comportă la fel ca procurorii DNA-ului lui Kovesi. Respectiv îi presează pe inculpați să-și toarne ”superiorul ierarhic sau cele mai importante persoane la care pot avea acces sau să inventeze denunțuri pentru a primi pedepse mai ușoare sau chiar să primească imunitate în fața legii”. Iar dacă așa stau lucrurile și în ultra democrata Americă, este mai greu de înțeles îngrijorarea care îl macină pe Rudolph Giuliani atunci când privește spre România.

În România nu numai SRI și magistrații fac abuzuri și protocoale secrete

În mod cert, magistrații noștri, fie procurori sau judecători, au făcut erori și abuzuri. La fel de clar este însă și că politicienii influenți dau peste cap toată legislația, inclusiv raporturile instituționale firești, doar ca să scape de răspundere pentru faptele din trecut și să își asigure imunitate pentru abaterile din viitor.

Clar este și că în România sunt mulți demnitari acuzați/cercetați penal pentru pure greșeli. Situație regretabilă, dar care nu poate compensa creșterea spectaculoasă a nivelului de trai al parlamentarilor, edililor, șefilor de tot felul și nici nu justifică veșnica acuzație de ”atac politic” adusă procurorilor atunci când aceștia încep să ancheteze faptele oricărui înalt funcționar/demnitar.

Am minți și dacă am spune că Justiția noastră nu e una partizană, dar la fel de adevărat este că nici occidentalii nu pot fi bănuiți de reacții dezinteresate atunci când ne iau la refec. Ambasadele care țin de ani de zile spatele DNA îi reprezintă și pe afaceriștii din țările lor, iar aceștia sunt prin fișa postului interesați de anihilarea mediului de afaceri autohton și de preluarea pe nimic dacă se poate a resurselor și economiei românești.

La fel de corect este însă să spunem și că un avocat ține în mod obligatoriu și firesc partea inculpaților. Context în care e bine să ne amintim că Rudolph Giuliani nu mai este primarul New York-ului celebru pentru lupta sa cu mafioții, ci un avocat. Unul care în mod sigur nu apără doar îngeri pentru că nu așa merg lucrurile, indiferent că este vorba despre România sau despre SUA. În schimb, o suspiciune rezonabilă ar fi aceea că Giuliani face de fapt lobby, operațiune perfect legală și onorabilă în SUA.

Indiferent de motive, cert este că politicienilor încleștați în actuala confruntare nu le mai ajunge România. Și nici Europa, ca până acum. Și-au externalizat războiul și peste ocean, cu riscul de a denigra și mai rău imaginea țării. O țară care poate să fie oricât de slabă și de prost tratată, important este să fie condusă de ”ei”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *