Locale2024/ Alegătorii – aşteptaţi la urne în cele aproape 19.000 de secţii din ţară; nu se votează în străinătate

Sursa foto: X

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în administraţie locală, fiind organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara.

Astfel, vor fi aleşi pentru următorii patru ani primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cei ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor, primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

***
Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, au dreptul de a alege autorităţile administraţiei publice locale. Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene, care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României, au dreptul de a alege autorităţile administraţiei locale, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintali puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii au dreptul la un singur vot pentru primar şi un singur vot pentru Consiliul Local, precum şi un singur vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi unul pentru membrii CJ, respectiv un singur vot pentru primarul general şi unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

***
La locale, alegătorii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: