Skip to content
Politică

Locul R.Moldova este în UE, spune Traian Băsescu: „Răspunsul impecabil dat de Chişinău, o dovadă clară a faptului că împărtăşim aceleaşi valori şi principii”

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Traian Băsescu, fost preşedinte şi actual eurodeputat, a solicitat, în Parlamentul European, acordarea Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderare la UE. Fostul şef de stat a subliniat că Vestul trebuie să înceteze politica de concesii făcute Rusiei.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chişinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtăşim aceleaşi valori şi principii”, a afirmat Traian Băsescu, în plenul Parlamentului European.

„Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate. Statutul de „stat partener” nu dă nici un fel de certitudine asupra viitorului acestei ţări ca stat şi nu poate da certitudini pentru viitor nici cetăţenilor ţării”, a mai precizat fostul şef de stat.

„Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană, are la frontiera de est Armata Rusă, iar la frontiera de vest o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de „ţară candidată”.

Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din Estul Europei. La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii. De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de „ţară candidată pentru aderare la UE”, în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene”, a conchis Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *