Locuri de muncă în România. Ofertă crescută în ultimele luni

caut job
Sursa foto: pixabay

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional a ajuns la 62.458, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia muncitorilor români 171 de posturi, prin reţeaua Eures România, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pe 12 iulie 2023, agențiile anunțau 54.063 locuri de muncă vacante la nivel naţional.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele ANOFM sunt disponibile 62.458 locuri de muncă la nivel naţional.

Locuri de muncă disponibile în țară

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru următoarele meserii: agent de securitate (4.952); agent comercial (4.384); femeie de serviciu (4.118), muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (3.070); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.730); curier (2.359); manipulant mărfuri (2.283); ambalator manual (2.083); lucrător comercial (2.080); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.894); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.066).

Din cele 62.458 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 2.526 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; contabil; funcţionar administrativ; referent de specialitate financiar-contabilitate etc.), iar 13.839 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent comercial; vânzătorţ; lucrător comercial; conducător auto transport rutier de mărfuri; tehnician mentenanţă electromecanică etc).

Alte 10.478 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; sudor; fierar betonist; confecţioner asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice etc.).

Restul de 35.615 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; curier; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).

Reprezentanții Agenției precizează pentru adevărul.ro că oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

Locuri de muncă disponibile în străinătate

La rândul lor, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 171 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Austria – 77 locuri de muncă pentru: Șofer de autobuz/autocar; sudor TIG pentru construcție țevi; constructor țevi conform ISO; supraveghetor conducte industriale; sudor TIG/MAG pentru construcție și reparații rezervoare; mașinist, montator instalații, mecanic întreținere instalații; sudor autogen; montator țevi de termoficare pentru construcții; constructor panouri de control; tehnician electrician (instalator); supraveghetor construcții și reparații rezervoare; supraveghetor instalații electrice; supraveghetor instalații mecanice; montator hidraulic (Ermeto);

Norvegia – 48 locuri de muncă pentru: constructor nave; mecanic industrial; mecanic motoare; sudor; muncitor în producţie;

Irlanda – 11 locuri de muncă pentru: lucrător comercial; îngrijitori copii;

Belgia – 11 locuri de muncă pentru: tehnician industrial automatizări; măcelar;

Germania – 10 locuri de muncă pentru: muncitor în producţie; zidar; Olanda – 10 locuri de muncă pentru: legumicultor;

Spania – 3 locuri de muncă pentru: tehnician mentenanţă mecanică echipamente industriale;

Malta – un loc de muncă pentru: proiectant de software.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES. Totodată, persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: