Skip to content
Politică

Logica lui Toader. Nu angajăm gardieni. Dacă sunt prea mulți deținuți, mai eliberăm

just.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se întâlnește astăzi cu sindicaliștii din penitenciare, care îi cer demisia ca urmare a dezinteresului manifestat față de criza care afectează sistemul.

Sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor se prezintă la discuții cu 12 propuneri de rezolvare a problemelor din închiorile supraaglomerate din România și unele revendicări salariale și de reducere a deficitului de personal, dar ministrul Toader pare să aibă deja propriile planuri.

Oficialul anunță că o parte din cei închiși ar putea beneficia de o reducere a pedepsei, în condițiile în care noul proiect de lege ce va intra în dezbatere în Camera Deputaților la începutul luna septembrie prevede ca la fiecare 30 de zile executate în spatele gratiilor, condamnații să beneficieze de o reducere de 6 zile din pedeapsă, ca urmare a condițiilor precare din sistemul penitenciar din țara noastră.

„O să vedem cifra care stabilizează numărul de deținuți cu numărul de funcționari”, a precizat ministrul Justiției, conform Hotnews.ro.

În prezent, în sistemul penitenciar lucrează aproximativ 12.000 de angajați, iar numărul condamnaților aflați după gratii se ridică la 27.000.

Ministrul Tudorel Toader crede că și noile coduri penale vor avea o influență în privința degrevării penitenciarelor de deținuți.

Actualul Cod Penal “nu are o proporție întotdeauna justă” între faptele săvârșite și pericolul social al infracțiunii.  

Ministrul Justiției a dat și un exemplu: Se sustrage un document și pedeapsa e până la 7 ani, se ucide din culpă, pedeapsa e până la cinci ani. „Un înscris nu e mai important decât viața unui om”, a precizat Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *