Skip to content
Politică

ONU îi cere Londrei să cedeze arhipelagul Chagos, pe care se află o bază britanico-americană strategică

Regatul Unit a suferit miercuri o înfrângere usturătoare în Adunarea Generală a ONU, unde o majoritate a ţărilor membre i-au cerut să retrocedeze în termen de şase luni Insulei Mauritius arhipelagul Chagos, pe care se află o bază britanico-americană strategică, relatează AFP, citat de News.ro.

Iniţiată de Mauritius, o rezoluţie în acest sens – cu caracter neconstrângător, dar cu o puternică valoare politică – a fost adoptată de 116 ţări. Şase ţări au votat împotriva rezoluţiei – inclusiv Statele Unite -, iar alte 56 de ţări s-au abţinut.

Ţările africane au votat masiv în favoarea rezoluţiei, iar europenii au afişat poziţii divergente, împărţiţi între susţinerea unui stat membru al Uniunii Europene (UE) şi respectarea dreptului internaţional.

Chagos se află în centrul unui litigiu vechi de o jumătate de secol, în urma deciziei britanice de a despărţi, în 1965, acest arhipelag de Insula Mauritius şi de a instala acolo o bază militară comună cu Statele Unite, pe principala insulă din arhipelag, Diego Garcia.

Insula Mauritius şi-a obţinut independenţa în 1968. Regatul Unit a expulzat aproximativ 2.000 de locuitori ai arhipelagului către Mauritius şi Seychelles, pentru a face loc bazei militare. Din 1975, Mauritius şi-a multiplicat procedurile judiciare în vederea restituirii Insulelor Chagos.

Colonialismul nu poate fi tolerat”, a tunat premierul din Mauritius, Pravind Jugnauth, exprimându-şi regretul faţă de faptul că Londra ”nu a adoptat o poziție onorabilă” în urma avizului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

Această instanţă a stabilit într-un aviz consultativ, la sfârşitul lui februarie, că Londra este necesar să pună capăt administrării Chagos ”în cel mai scurt timp”.

Din cauză că acest aviz a rămas fără urmare, Mauritius a hotărât să ducă dosarul la Adunarea Generală a ONU, în pofida faptului că deciziile acesteia nu au o forţă internaţională, ca cele ale Consiliului de Securitate al ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *