Lovitură americană în Yemen, după un atac al rebelilor houthi asupra unui petrolier britanic

Sursa: Facebook

Forţele americane au lovit sâmbătă dimineaţa un sit al rebelilor houthi din Yemen, după un atac al acestora din urmă împotriva unui petrolier britanic care a luat foc în Golful Aden, un nou episod al campaniei lor care vizează traficul maritim internaţional în „solidaritate” cu Gaza, scrie AFP.

„În jurul orelor 03.45 (00.45 GMT), Comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM) a efectuat o lovitură împotriva unei rachete antinavă houthi care era pe cale să fie lansată în Marea Roşie”, a anunţat armata americană pe X, precizând că această rachetă reprezenta o „ameninţare iminentă” pentru distrugătoarele americane şi navele comerciale din regiune.

Rebelii apropiaţi Iranului, care îşi înmulţesc atacurile asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden, au indicat vineri seară că au lansat „rachete” împotriva unui „petrolier britanic, Marlin Luanda”, precizând că nava, „lovită din plin, a luat foc”, relatează Agerpres.

Atacul a fost efectuat în sprijinul poporului palestinian şi „ca răspuns la agresiunea britanică şi americană împotriva ţării noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt militar al rebelilor, Yahya Saree.

Potrivit grupului Trafigura care operează Marlin Luanda, nu au fost raportate victime, iar nava se îndrepta sâmbătă spre un port sigur. Incendiul a fost stins cu ajutorul marinelor americană, franceză şi indiană, a anunţat CENTCOM sâmbătă într-un comunicat.

Marlin Luanda, care „transporta în scopuri comerciale o încărcătură de naftă, un amestec de hidrocarburi lichide foarte inflamabil”, a fost lovit de o rachetă balistică antinavă (ASBM) în Golful Aden, a precizat armata americană.

Televiziunea Al-Masirah, a rebelilor houthi, a informat sâmbătă că Statele Unite şi Regatul Unit au lansat două lovituri aeriene asupra portului Ras Issa din provincia Hodeida, unde se află principalul terminal de export de petrol al Yemenului. Atacul nu a fost confirmat de Washington sau Londra.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: