Skip to content
Politică

Lovitură de teatru: DRAGNEA, GRAȚIAT DE ORDONANȚĂ! / EXCLUSIV

Ministerul Justiției, condus de Florin Iordache, a publicat miercuri proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

Redacția PSnews.ro a analizat proiectul și a descoperit că principalul beneficiar al acestui proiect este chiar Liviu Dragnea, președintele PSD.

Potrivit art. 1, alin. 2, din proiectul Ordonanței pregătit de Ministerul Justiției, grațierea „ se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă”.

Vă reamintim că Liviu Dragnea a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe baza Legii 78/2000, art. 13, potrivit luju.ro.

Numai că Ordonanța pregătită de Ministerul Justiției a avut grijă să-l protejeze pe Dragnea. Potrivit documentului publicat de Minister, de grațiere nu vor beneficia cei condamnați pe baza legii 78, art. 5, alineatele 1 și 3. Ordonanța „sare” tocmai alineatul 2, care este fundamentul condamnării lui Dragnea (descriind exact infracțiunile din art. 13 al Legii 78/2000). 

Astfel, președintele PSD scapă de emoții și se bucură de libertate. Acest proiect îi deschide ușa Guvernului.

În momentul în care va fi grațiat, Liviu Dragnea va putea, teoretic, să ajungă următorul premier al României, dar practic interdicția rămâne, căci grațierea nu șterge cazierul, ci doar îl scutește de anumite obligații pe perioada în cauză.

Implicațiile Ordonanței sunt mult mai mari decât cele politice pentru Liviu Dragnea, acesta având o miză personală. În cazul în care va mai primi o altă pedeapsă cu suspendare, în dosarul „Bombonica”, care se află deja pe rol în instanță, baronul de Teleorman va rămâne în libertate deoarece a fost deja grațiat.

Puteți consulta aici proiectul OUG publicat de Ministerul Justiției.

Redacția PSnews.ro vă pune la dispoziție prevederile legislației:

Art. 5, din Legea 78/2000:

„(1) In intelesul prezentei legi, sunt infractiuni de coruptie infractiunile prevazute la art. 254-257 din Codul penal, la art. 61 si 82 din prezenta lege, precum si infractiunile prevazute in legi speciale, ca modalitati specifice ale infractiunilor prevazute la art. 254-257 din Codul penal, si la art. 61 si 82 din prezenta lege.
(2) In intelesul prezentei legi, sunt infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie infractiunile prevazute la art. 10-13.
(3) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile si infractiunilor mentionate la art. 17, care sunt in legatura directa cu infractiunile de coruptie sau cu cele asimilate acestora.
(4) Dispozitiile prezentei legi sunt aplicabile si infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene prevazute la art. 181-185, prin sanctionarea carora se asigura protectia fondurilor si a resurselor Comunitatilor Europene. ”

Art. 13, din Legea 78/2000:

„Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

 

 

6 comentarii la “Lovitură de teatru: DRAGNEA, GRAȚIAT DE ORDONANȚĂ! / EXCLUSIV

  1. In dosarul sau este vorba de fapta de coruptie, respectiv Trafic de influenta. Legea de gratiere nu include si faptele de coruptie. Deci nu poate fi gratiat! Vorbesc de Dosarul aflat pe rol.

    1. Puteti consulta sentinta in cazul Dragnea, precum si exceptarile de la legea gratierii, in cadrul articolului. Dragnea beneficiaza de gratiere pentru sentinta primita deja, nu pentru ipotetica, din dosarul aflat pe rolul instantei. Gratierea se poate aplica doar unor hotarari judecatoresti definitive.

    1. Judecatorii au stabilit data de 31 ianuarie drept termen de judecata in cel de-al doilea dosar in care este judecat Liviu Dragnea. Cele doua membre PSD pe care Liviu Dragnea le-a angajat fictiv in cadrul Directiei de Protectie a Copilului din Teleorman au dat declaratii incriminatoare la adresa liderului PSD. Pentru faptele sale, Liviu Dragnea risca 10 ani de inchisoare.

  2. Rezultatele istorice obtinute de PSD sub conducerea iresponsabilului Dragnea in baza carora fac ce vreau ei in Romania nu sunt decat un mare bluf. Tot PSD-ul a luat in 2016 cu 2 milioane de voturi mai putin decat a obtinut Ponta singur in 2014 si cam jumatate din voturile obtinute atunci de Iohannis. Poporul a dat PSD-ului dreptul de a guverna responsabil si cinstit tara nu de a-si bate joc de ea si de ei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *