Skip to content
R. Moldova

UPDATE R.Moldova: Pavel Filip spune că Guvernul său pleacă cu conştiinţa împăcată

Pavel Filip a anunțat că renunță la guvernare / FOTO: crimemoldova.ro

UPDATE 20.28

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor Curţii Constituţionale, a procurorului general, Eduard Harinjen, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce Partidul Democrat a anunţat că pleacă de la guvernare. De asemenea, Maia Sandu a anunţat că „justiţia va aplica sancţiunile necesare pentru Vladimir Plahotniuc şi celor care i s-au subordonat”.

Decizia de astăzi a Partidului Democrat de a merge în opoziţie este una firească, deşi întârziată. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie. Acţiunile abuzive ale lui Plahotniuc sunt acţiuni ce nu vor rămâne nepedepsite. În foarte scurt timp, justiţia va aplica sancţiunile necesare pentru Plahotniuc şi celor care i s-au subordonat”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai cerut ca judecătorii Curţii Constituţionale să-şi revizuiască toate actele neconstituţionale şi să-şi dea demisia, precum ca şi procurorul Eduard Harunjen să-şi dea demisia imediat.
Sunt onorată să fiu prim-ministrul acestei ţări, sunt onorată să fiu prim-ministrul cetăţenilor”, a mai declarat Maia Sandu.
Partidul Democrat a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM – PSRM, prin demisia Guvernului condus de Pavel Filip.

UPDATE 20.19

Pavel Filip a declarat, vineri, după anunţul demisiei Guvernul său, că acest Cabinet pleacă cu conştiinţa împăcată, transmite News.ro.

„Am decis să ne prezentăm demisia din funcţii pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcţionarii publici, profesori, medici. Plecăm cu conştiinţa împăcată”, a spus Pavel Filip.

Filip a menţionat despre „Drumuri Bune” şi „Prima Casă” şi că „pentru astea au rămas bani în buget”.

Cred şi sper că vom ajunge în ziua când oamenii ei singuri îşi vor hotărî soarta, şi nu cei din afara ei. Cu siguranţă, nu m-am gândit că o să avem o coaliţie de guvernare declarată convenţional pro-europeană”, a spus Filip.

Filip a anunţat că îşi dă demisia, deoarece se fac presiuni pe funcţionari.

Fac apel la următorul guvern să nu se lanseze în vendete împotriva celor care nu au dorit să se lanseze în anumite vendete contra unor tabere”, a precizat fostul prim-ministru.

Filip i-a urat succes Maiei Sandu şi a spus că „pentru binele oamenilor, sper că se va descurca mai bine decât mine”.

Partidul Democrat a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM – PSRM, prin demisia Guvernului condus de Pavel Filip, anunţă deschide.md, citat de news.ro. Partidul Democrat este condus de Vladimir Plahotniuc, un oligarh acuzat că deține controlul asupra multor instituții-cheie din Republica Moldova.

Conform sursei citate, decizia a fost făcută publică în urmă cu puţin timp de vicepreşedintele partidului Vladimir Cebotari.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluţiilor legate de soluţionarea crizei politice, constituţionale şi instituţionale. Avem soluţii juridice pentru ca binomul ACUM – PSRM să poată guverna legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare şi de a debloca ţara din criză, am decis să ne retragem de la Guvernare prin demisia Guvernului. În aşa fel, sarcina preluării guvernării rămâne în mâinile binomului ACUM – PSRM creat de preşedintele Dodon şi  partidele, aşa zise pro-europene, aşa cum le-a numit foarte interesant şi sugestiv preşedintele rus care a salutat crearea acestui binom”, a declarat Cebotari, citat de deschide.md.

Cebotari precizat că începând de vineri, 14 iunie, prim-ministrul Pavel Filip şi toţi miniştrii vor depune cererile de demisie.

Democratul a adăugat că cel mai probabil se va ajunge la alegeri anticipate „mai devreme sau mai târziu”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *