Skip to content
Politică

Lovitură de teatru. Ponta a scos ALDE de la guvernare ca să intre Pro România cu PSD

Inquam Photos / George Călin

Fostul premier Victor Ponta caută orice șansă să revină la masa puterii cu ajutorul PSD, chiar dacă în același timp critică PSD. Mai exact, Victor Ponta critică actuala conducere a PSD, nu partidul în sine. El are o problemă cu oamenii care astăzi decid lucrurile în partid și nu-l acceptă la masa Guvernului. 

Pentru a reuși să intre la guvernare, Victor Ponta a gândit un plan în trei etape, iar Călin Popescu Tăriceanu a căzut în capcană. 

Prima dată, Victor Ponta a scos ALDE de la guvernare pentru a face loc partidului Pro România. Știa că PSD are 46% singur, iar Pro România trebuia doar să treacă de pragul de 5% pentru a fi sigur că poate schimba socotelile în Parlament.

În acest moment, în Parlament nu sunt foarte multe combinații și toate se leagă de PSD. Pentru opoziție e cea mai grea misiune, fiind divizată în vreo 5-6 partide. PSD are nevoie doar de un mic partid balama care să-i asigure majoritatea în Parlament. Chiar dacă Victor Ponta a rupt din PSD, însă PSD a făcut același lucru cu alte partide. 

În etapa a doua, Victor Ponta votează moțiunea de cenzură. Știe că nu are șanse să treacă. Nu vrea să dea PSD jos de la guvernare pentru că pesediștii nu i-ar ierta asta niciodată, după evenimentele din 2015. Vrea doar să arate că e în opoziție, face joc de opoziție pentru a crește în sondaje pe spatele partidului de guvernare și votează cu opoziția doar când opoziția n-are nicio șansă. Discursul de opoziție este un stimulent foarte puternic pentru creșterea unui partid, să ne uităm la USR. 

În etapa a treia, Victor Ponta rupe ALDE și intră la guvernare cu PSD. Viorica Dăncilă pare depășită de războiul cu opoziția. Pe de o parte trebuie să puncteze împotriva președintelui Klaus Iohannis, pe de altă parte trebuie să construiască o nouă majoritate parlamentară și să o sudeze înainte de moțiunea de cenzură. 

Mai mulți parlamentari ALDE sunt pe picior de plecare din partid asta după ce formațiunea politică a și rămas fără grup în Senat. PSD pare să fie principala atracție pentru aceștia, iar Pro România poate să înghită ceea ce mai rămâne. Viitorul ALDE nu arată semnale bune și în acest moment pare o barcă cu mai multe direcții sau o barcă din care fiecare încearcă să se salveze înainte de scufundare. Ieșirea de la guvernare a fost o lovitură pentru ALDE, pentru că putem observa că n-au loc în opoziție și nici nu fac jocurile opoziției. ALDE ar fi avut capacitatea să contribuie la căderea Guvernului Dăncilă, numai că divizat nu va mai avea această forță și nu va mai fi util opoziției.

Guvernarea, soluție salvatoare pentru Pro România

Pro România nu este un partid care să mobilizeze electoratul, așa cum face USR, ci mizează pe erodarea partidelor deja existente. Dacă ceilalți pierd atunci ProRomânia crește, o logică simplă, dar nu mereu exactă. Contează și cu cine crește și mai ales cum. 

Cât despre rolul de partid-balama, Victor Ponta are destule informații de la fostul său prieten și tovarăș de guvernare, nimeni altul decât generalul izmene Gabriel Oprea. Oprea a fost un maestru al jocurilor de culise și al voturilor în Parlament, ajungând să controleze mai multe guverne, din partide diferite. 

Pentru Pro România este vitală intrarea la guvernare deoarece partidul condus de Victor Ponta ar avea acces la fondurile statului, ar reuși să stabilească legături în teritoriu cu primarii, ar putea atrage sponsorizări, ar deschide calea către contracte cu statul care aduc bani inclusiv partidului. La toate acestea se mai adaugă și notorietatea și faptul că Ponta va arăta ca un adevărat lider politic, cu un partid ce poate guverna, reușind să atragă noi oameni. 

Victor Ponta joacă la șantaj, dar până acum Viorica Dăncilă n-a căzut în capcană. Prin faptul că a semnat moțiunea de cenzură îi transmite un mesaj liderului PSD – acela că dacă nu acceptă condițiile sale va da jos guvernul. Ori cu el la guvernare, ori PSD fără guvernare. 

Dintre Victor Ponta și Viorica Dăncilă, liderul PSD este cea care are cel mai mult de pierdut, fiind implicată și în campania pentru alegerile prezidențiale. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *