Skip to content
Politică

Lovitură dură pentru Iohannis: proiectul lui Rădulescu a primit undă verde la comisie

Romania Curata

Victorie de etapă pentru deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Proiectul acestuia privind scoaterea președintelui României din procedura de numire a procurorilor şefi, a primit undă verde la comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că nu este de acord cu proiectul, şi mai mult, i-a comunicat acest fapt şi lui Cătălin Rădulescu, informează Realitatea.net

Amintim că proiectul depus de Cătălin Rădulescu propune ca şefii de parchete şi adjuncţii acestora, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 5 ani, desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor de la ÎCCJ. Senatul poate refuza numirea în funcţiile de conducere aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. Numirile în aceste funcţii se fac pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Revocarea din funcţie a acestora se face de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM”, se arată în proiectul care urmează să modifice Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, potrivit Agerpres.

Un alt articol spune că procurorul general al Parchetului de la lângă ÎCCJ, prim procurorul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcţia de judecător sau procuror – pentru procurorii generali şi procurorul şef DIICOT – şi o vechime de minimum 14 ani în funcţia de procuror sau judecător – pentru adjuncţii acestora şi procurorii şefi de secţie -, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din funcţie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

În expunerea de motive iniţiatorul arată că şefii de parchete ar trebui să fie numiţi de Senat având în vedere că acesta din urmă „exercită mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale”, propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei „ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale”.

1 comentariu la “Lovitură dură pentru Iohannis: proiectul lui Rădulescu a primit undă verde la comisie

  1. Bineinteles ca trebuie scos presedintele din aceste numiri; nu zicea si olandezul barbos timermans ca politicul sa nu se amestece in justitie? Prin urmare, sefii sa fie numiti in urma unui CONCURS sub auspiciile ministerului justitiei si cei alesi sa primeasca avizul csm (cand acesta se va elibera de slugi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *