Skip to content
Politică

Lovitură dură pentru Kovesi în Consiliul UE: înfrângere în cursa pentru Parchetul European

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Laura Codruța Kovesi a câștigat votul în comisiile din Parlamentul European(PE) cu un avantaj mic în fața lui Jean-Francois Bohnert, procurorul francez, dar în problemele de securitate și politică externă, Parlamentul European are un rol mai mic decât Consiliul Uniunii Europene. Și de data aceasta, Bohnert este favoritul clar al țărilor membre, cu un număr de voturi aproape dublu decât fosta șefă DNA.

Calcule politice

În Comisia LIBE din PE, Kovesi a strâns 26 de voturi, iar Bohnert doar 22. Candidantul german, Andres Ritter s-a mulțumit doar cu un vot. Fosta șefă DNA se bucură de o majoritate fragilă de 53%, în timp ce Bohnert rămâne aproape la 44%.

În Comisia pentru control bugetar (CONT), lupta a fost mult mai strânsă: 12 voturi pentru Kovesi, 11 pentru Bohnert, iar Ritter a obținut tot un vot. Astfel, 50% dintre membrii comisiei sunt de partea lui Kovesi.

Fără discuții, Parlamentul European nu are un favorit clar și niciun procuror n-a reușit să se desprindă câștigător. Lucrurile se complică pentru Kovesi când ne uităm la situația din Consiliul UE, în COREPER, reuniunea ambasadorilor țărilor UE. Aici votul a fost secret și Consiliul UE nu a oferit explicații, dar rezultatul este următorul: Bohnert a strâns 50 de voturi de la ambasadorii statelor membre, urmat de Kovesi și Ritter, ambii cu câte 29 de voturi. Bohnert 46%, iar Kovesi și Ritter la 27% fiecare.

Consiliul UE mai puternic decât PE

În Consiliul UE, Germania va trage sforile, având suficientă putere pentru a decide cine va fi procurorul-șef european. Aici contează foarte mult influența pe care o are un stat membru în UE și Guvernul României chiar dacă ar fi sprijinit-o pe Kovesi, n-ar fi reușit să o ajute.

Dar există o mare diferență între cele două instituții europene – PE și Consiliul UE. Principala misiune a Consiliului UE o reprezintă politica externă și securitatea spațiului european. În această privință, decizia reprezentanților statelor membre cântărește mai mult decât votul europarlamentarilor care nu primesc ordine directe de la țările care-i trimit la Bruxelles.

Kovesi nu e favorita statelor UE

Parchetul European este o instituție care ține atât de politica externă, cât și de securitate, fără acestea va ajunge o instituție blocată la Bruxelles și nu va mai fi capabil să intervină în statele membre. De aceea, consensul reprezentaților țărilor va fi decisivi când se va stabili procurorul-șef european.

Negocierile nu vor fi nicidecum unele în favoarea lui Kovesi pentru că diferențele dintre Consiliul UE și Parlamentul European sunt uriașe și vorbim de două instituții care funcționează diferit.

Parlamentul European, acolo unde Kovesi are un mic avantaj, funcționează pe baza intereselor partidelor. Deciziile din PE sunt de multe ori influențate de lobby, la fel ca în orice parlament din lume, și cine are majoritatea stabilește și rezultatul votului. De altfel, chiar Cristian Preda a precizat, pe blogul adevarul.ro, cum s-a schimbat componența comisiei CONT înainte de votul privind procurorul-șef european, ceea ce devoalează un joc de culise.

În Consiliul UE vorbim de deciziile statelor membre, și nu de partide politice. Lobby-ul se face la nivelul guvernelor și negocierile sunt mult mai dure decât în cazul europarlamentarilor. În ultimii ani, majoritatea în Consiliul UE a fost controlată de binomul Franța-Germania.

Astfel, Kovesi rămâne în afara jocului politic în Consiliul UE deoarece nu are niciun sprijin din partea Guvernului României și nici statele europene nu o favorizează, după cum s-a văzut la vot. De altfel, pe toate subiectele de securitate, Consiliul UE și-a urmărit propriile obiective, fără să le acorde prea multă atenție celor din PE când europarlamentarii cereau intervenția militară în Ucraina sau alte doleanțe cu scop electoral.

Cei care vor pierde negocierile, vor fi reprezentanții Parlamentului European și, implicit, Laura Codruța Kovesi. Avantajul lui Bohnert din Consiliul UE este unul foarte mare.

Și mai presus de calcule, justiția europeană, o misiune importantă pentru viitorul Uniunii Europene, nu poate să depindă de votul a cincizeci de europarlamentari și să ignore voința statelor membre.  

10 comentarii la “Lovitură dură pentru Kovesi în Consiliul UE: înfrângere în cursa pentru Parchetul European

  1. Tu , jurnalistule, ai vrut sa fii neutru dar ti-a iesit altceva; altceva plătit ca tot nu vor control al alicarilir de la AEP! Cine esti? Cred ca nu mai mama ta si aia de te plătesc stiu! Apari azi cu un astfel de comentariu la 1 luna de cand România a fost contra unui roman! Român destept, nu ca viorica impostoarea! Vei lua plasa, dar bine ca ai încasat poate ceva bani! Sau vrei sa te faci vizibil pentru a lua bani?

    1. Un roman tortionar, cum este Kovesi ,nu poate fi sustinut de romani.Nu putem sa lasam un tortionar sa distruga si alte vieti.Romania si- a facut onest datoria si a spus cine este Kovesi.Daca ea va castiga, foarte bine ,pe noi nu ne mai priveste, noi ne- am facut datoria.Nu vrem ,ca mai tarziu ,sa fim acuzati de ceia ce va face aceasta femeie inumana.

      1. Nu poate fi susținută de o spălată pe creier ca tine, cică tu ești româncă. Ești o proastă transformată în zombi de Gâdea.

    2. Lucian, as fi vrut sa te vad la fel de indignat si cand Macovei sau Cezar Preda improscau cu noroi Romania. Aia nu erau contra Romaniei? Ipocrizia va caracterizeaza pe toti cei care nu vreti, (ptr. ca nu aveti interesul), sa vedeti adevarata fata a celei pe care vreti sa o puneti in fruntea parchetului european.

  2. Italia este revoltata de felul cum s- au facut alegerile procurorului general, si nu este singura tara, asa ca ,este posibil ca pana la anul cand va fi infiintata aceasta institutie sa intervina multe schimbari, Nimic nu este batut in cuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *