Skip to content
Politică

Lovitură dură pentru Ludovic Orban. Unul dintre liberalii plecați la Forța Dreptei se întoarce în PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Giugea, deputat de Dolj, a anunțat că revine în grupul parlamentar al PNL, la mai puțin de un an de când i-a părăsit pe liberali, pentru a merge alături de Ludovic Orban.

Nicolae Giugea a anunţat conducerea Camerei Deputaţilor că începând de luni revine în grupul parlamentar al PNL, în calitate de membru, potrivit Agerpres.

Nicolae Giugea a fost ales pe listele electorale ale PNL şi este deputat de Dolj. În noiembrie 2021, şi-a dat demisia din grupul liberal, iar de atunci a activat ca parlamentar neafiliat. Giugea anunţa atunci că nu este de acord cu alianţa făcută de liberali cu PSD. „Nu există niciun fel de explicaţie logică pentru modul în care, în câteva luni, grupul lui Florin Cîţu a distrus o coaliţie perfect funcţională, a distrus un Guvern care avea oportunitatea de a face reforme reale pentru a pune România pe direcţia cea bună şi, în cele din urmă, a instalat haosul în ţară. În plină pandemie, aşa-zisa echipă câştigătoare a declanşat un război în partid, apoi unul în coaliţie, apoi unul cu întreaga ţară. (…) Partidul se îndreaptă către un naufragiu evident şi nimeni nu are curaj să spună nimic. Mulţi ştiu, dar tac. Le e mai frică de şeful din partid, decât de electorat”, scria Giugea, pe Facebook, la momentul demisiei.

Alte plecări

Prima persoană care a plecat inițial cu Ludovic Orban din partid a fost Luminița Barcari, dar aceasta s-a răzgândit repede. De asemenea, potrivit informațiilor „Adevărul”, o altă revenire în PNL ar putea să fie senatorul Ion Iordache, ales de Gorj.

Până în prezent, Forța Dreptei nu a reușit să-și facă un grup parlamentar, PNL fiind principalul opozant. De altfel, Coaliția se gândește la un mod eficient de a oferi reprezentare la nivelul structurilor de conducere ale Parlamentului și al comisiilor și pentru aleșii neafiliați.

Forța Dreptei a apărut după ce Ludovic Orban a decis să părăsească PNL, în urma unui conflict intern pentru putere. Împreună cu fostul președinte PNL au mai plecat și alți 16 parlamentari, ceea ce reprezintă cea mai mare pierde înregistrată de un partid după alegerile din 2020.

Sursa foto: Facebook/Forța Dreptei

De la înființare, Forța Dreptei nu a avut expunere în mass media, pentru că nu a prezentat niciun proiect important pentru România, iar Ludovic Orban este un politician care și-a pierdut credibilitatea. Orban nu a fost niciodată unul dintre cei mai importanți politicieni români, iar odată cu plecarea din PNL a căzut în umbră, mizând pe neoliberalism, unde sunt deja alte partide mai puternice precum PNL și USR.

Sondajele arată că Forța Dreptei se zbate la 2% în intenția de vot a românilor. Doar 8% dintre români mai au încredere în Ludovic Orban, ceea ce arată că nu poate ajuta foarte mult noul său partid. Parlamentarii FD sunt asociați în Parlament cu cei de la USR, asta deși USR-iștii au solicitat, după alegerile legislative din 2020, să nu mai fie premier Ludovic Orban, iar acest lucru a dus la prăbușirea carierei politice a fostului lider PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *