Skip to content
Politică

Lovitură dură pentru PSD-ALDE: foștii aliați de la UDMR semnează moțiunea de cenzură

cugetliber.ro

Opoziția depune, miercuri, în Parlament, moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Potrivit surselor noastre, semnatarii moțiunii sunt PNL, USR, PMP și surpriză…UDMR, foștii aliați ai guvernării PSD-ALDE. Amintim că președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat miercuri că Uniunea a decis să voteze moţiunea de cenzură, pentru că vrea să sancţioneze „incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”.

Totodată, conform ultimelor declarații, PRO România, formațiunea politică la conducerea căreia este Victor Ponta, va vota moțiunea e cenzură, însă nu va printre semnatarii acesteia.

Ce efecte produce moțiunea de cenzură

În România, moțiunea poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor. Dacă nu se realizează aceasta proporție, moțiunea de cenzură nu mai este luată în discuție și, ca urmare, nici supusă votului.

Moțiunile de cenzură produc atât efecte juridice cât și politice (retragerea încrederii executivului având asemena consecințe) fiind acte juridice. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, premierul înaintează imediat demisia Guvernului către șeful statului.

Prin adoptarea moțiunii de cenzură mandatul de încredere acordat de Parlament încetează, iar executivul este demis. Rezultă că mandatul de încredere are nu numai semnificația învestirii, pe baza sa, a executivului, dar și a necesității ca, pe toată durata misiunii sale, acesta să se bucure de sprijinul majorității parlamentare, prin votul căreia s-a format. Atunci când acest sprijin, și deci încrederea pe care o presupune nu mai există, adoptarea moțiunii de cenzură creează posibilitatea ca, prin formarea unui nou executiv, echilibrul dintre puterea legislativă și cea executivă să fie restabilit. Astfel, moțiunea de cenzură este instrumentul juridic prin care Parlamentul poate retrage încrederea acordată Executivului.

 

1 comentariu la “Lovitură dură pentru PSD-ALDE: foștii aliați de la UDMR semnează moțiunea de cenzură

  1. Acum, pana se mai poate, baih PSD, faceti-le un pustiu de bine ungurilor ! Inlocuit-i din functiile grase platite de Stat ! Punct !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *