Skip to content
Politică

Lovitura Ministerului Educaţiei în scandalul transferurilor frauduloase a elevilor din Suceava

Ce lovitură dă Ministerul Educaţiei în scandalul transferurilor frauduloase a unor elevi de clasa a noua din judeţul Suceava.

​Peste 300 de elevi din Suceava au fost transferaţi, înainte să înceapă clasa a IX-a, în licee unde ultima medie de admitere a fost mai mare decât notele obţinute de aceştia. Concluzia aparţine Corpului de Control al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a finalizat raportul în judeţul Suceava şi a propus cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de admitere a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, sesizarea organelor de cercetare penală şi anularea transferurilor ilegale.

„Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste măsuri, astfel că vor fi sesizate organele de urmărire penală”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul a anunţat, la finele săptămânii trecute, că verifică transferurile elevilor care intră în clasa a IX-a, în judeţele Suceava, Prahova, Bihor, Brăila şi Neamţ

Metodologia de organizare a admiterii la liceu prevede că, după repartizarea computerizată, se pot realiza transferuri ale elevilor, dar numai în situaţii speciale, toate cu respectarea criteriului mediei de admitere (adică un elev cu media 5 de admitere la liceu să nu poată fi transferat într-un liceu unde ultima medie de admitere este mai mare).

Ministrul Cîmpeanu a declarat că membrii Corpului de Control au finalizat raportul transferurilor din judeţul Suceava. Raportul arată următoarele:

„Au fost depuse 523 de cereri de transfer, cărora li s-au adăugat 7 cereri, după expirarea termenului. Au fost aprobate 386 de cereri, dintre care doar 38 au îndeplinit criteriul de medie. 12 cereri au fost aprobate pe baza situaţiei de tripleţi sau gemeni, 2 cereri au fost pentru vocaţional, cu respectarea prevederilor legale, şi alte 2 cereri au fost pentru cazuri medicale severe. Aceste 54 de cereri sunt considerate justificate de Corpul de Control, iar restul de 332 nu au nicio justificare”, a declarat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că „măsurile propuse de Corpul de Control sunt: anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale, cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei pentru încălcarea prevederilor legale şi sesizarea organelor de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată”.

„Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste măsuri, astfel că vor fi sesizate organele de urmărire penală”, a anunţat demnitarul.

Oficialul a declarat că preşedintele Comisiei din Suceava a fost inspectorul şcolar general adjunct Cristina Teodorovici. Alte concluzii ale Corpului de Control au fost: „nu au existat consultări între comisia judeţeană şi Ministerul Educaţiei pentru cazurile speciale de transfer; comisia a introdus criterii de transfer, fără să solicite avizul Ministerului Educaţiei, deci acestea exced reglementărilor legale; există date care arată că cel puţin un membru al comisiei nu a fost prezent la şedinţele comisiei în care s-a discutat aceste situaţii”.

Ca urmare a deciziilor comisiei judeţene, au fost transferaţi elevi cu media de admitere 4,20 în şcoli unde ultima medie este peste 6, a exemplificat ministrul.

Corpul de Control al ministrului Educaţiei se deplasează, în aceste zile, la ISJ Neamţ, Bihor, Brăila şi Prahova. Rapoartele pentru aceste judeţe se vor finaliza joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *