Vladimir Putin are un plan foarte bine pus la punct, după ce UE a decis să impună o serie de sancțiuni dure guvernului de la Moscova.
Printre sancțiuni regpsim faptul că 24 de oficiali rusi, oligarhi si lideri ai rebeliuni din Ucraina vor avea interdictie in Uniunea Europeana, iar averile le vor fi inghetate. Aceleasi sectoare sunt vizate si de sanctiunile anuntate de americani.
Ele prevad, de asemenea, masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina.
Sanctiunile blocheaza atat finantarea datoriei a trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a gazprom – Gazprom Neft, cat si a trei din sectorul Apararii, OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation si Uralvagonzavod.
Analiştii economici consideră că Rusia va închide robinetul la gaze fără un anunţ, fără o înştiinţare, iar momentul pe care şi-l va alege va fi unul cheie: „Să nu credeţi că Rusia a înghiţit sancţiunile fără să lovească înapoi. Rusia aşteaptă iarna, atunci când gazul furnizat de ei Europei va fi mult mai apreciat. Ceea ce a făcut acum, cu embargo-ul faţă de legumele, fructele, alimentele din Europa a fost doar o picătură”, citează Bloomberg.
Vineri, 12 septembrie, grupul rus Gazprom a redus cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial – acesta a fost un semnal.
Dar este posibil ca întreaga Europă să aibă de-a face în viitorul apropiat cu un război al resurselor și al sancțiunilor economice, iar fiecare pas strategic va trebui atent gândit din perspectiva repercusiunilor Rusiei asupra industriilor și oamenilor de rând, potrivit antena3.ro.