Lovitură pentru cei ce l-au crezut pe Georgescu că „putem exporta apă”: România, în top 3 țări UE cu deficit de H2O

Sursa foto: Pixabay

Dintre țările UE, Cipru, Malta și România au cele mai mari valori, de peste 20% (media UE este de 5,8%) ale Indicelui de Exploatare a apei ( WEI+), 20% fiind pragul de la care indicele semnalează un deficit de apă, scrie vineri Eurostat, biroul de Statistică al UE.

Indicele de exploatare a apei  (WEI +) măsoară consumul total de apă dulce ca procent din resursele regenerabile de apă dulce (apă freatică și de suprafață) la un moment și un loc dat. Cuantifică câtă apă este extrasă și câtă apă se reîntoarce în mediu după utilizare. Diferența dintre captarea și returul de apă este considerată ca fiind utilizarea apei și ilustrează presiunea asupra resurselor regenerabile de apă dulce din cauza cererii de apă.

E drept, diferențele regionale și severitatea deficitului de apă din lunile de vară nu sunt vizibile în aceste valori medii naționale anuale. Anul trecut, unul din motoarele inflației din România a fost penuria de  produse din cauza secetei prelungite.

În sudul Europei, deficitul de apă e agravat de presiunea asupra resurselor de apă din cauza nevoilor agricole, aprovizionării publice și turismului.

Anul trecut, scrie NY Times, pe măsură ce un val de căldură prelungit a pârjolit Grecia la mijlocul lunii iunie, cu temperaturi care ating peste 104 grade Fahrenheit, locuitorii din Sifnos, o mică insulă din vestul Cicladelor, s-au confruntat cu un coșmar devenit realitate: robinetele au rămas fără apă.

După luni de zile fără precipitații și cu temperaturi record, insula a trebuit să se bazeze pe unități de desalinizare pentru a transforma apa de mare în apă dulce pentru cei 2.600 de locuitori ai săi și pentru miile de turiști. Iar când una dintre cele patru unități s-a stricat în iunie, alimentarea cu apă a lăsat locuințele și camerele de hotel fără apă timp de 10 zile.

„A fost un dezastru”, și-a amintit Roula Katselou, în vârstă de 50 de ani, locuitoare din Exambela, unul dintre cele mai mari sate de pe insulă. „Nu puteam face duș, găti sau face curat. A trebuit să cărăm găleți cu apă de la vecinii noștri care aveau cisterne și să cumpărăm apă îmbuteliată pentru a spăla copiii.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: