Lovitură pentru deţinătorii de PFA: Sumele pe care le au de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

Sursa foto: unplash

Zile grele pentru românii care îşi desfăşoară activitatea pe persoană fizică. Birurile pentru PFA sunt doborâtoare.

Odată cu Ordonanta trenuleț, OUG 115/2023 din decembrie, se schimbă contribuția de asigurări de sănătate (CASS), începând cu veniturile la activități independente din anul 2024. Începând cu 2024, la CASS se va plăti 10% la venitul realizat sau la norma de venit și va fi plafonată la 60 de salarii minime.

Astfel, CASS se va calcula la o bază de calcul care nu poate fi mai mare de 60 de salarii la venitul net, respectiv norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată.

Textul legii aplicabil pentru veniturile din anul 2024:

„ART. 170 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) (n.r. activitati independente ) , din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 681 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL