Skip to content
Politică

Lovitură pentru DNA în dosarul Microsoft: un ministru important a fost ACHITAT

antena3.ro

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Valerian Vreme, trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie în septembrie 2017 sub acuzaţia de abuz în serviciu, în dosarul Microsoft, a fost achitat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Magistraţii ICCJ au decis achitarea lui Valerian Vreme pentru abuz în serviciu.

”Achită pe inculpatul Vreme Valerian (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (…) În baza art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluţionată latura civilă a cauzei, vizând pretenţiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, (…) menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanţa nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicţiilor şi Societăţii Informţionale prin săvârşirea infracţiunii. Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea inculpatului Vreme Valerian rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Vreme Valerian, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului”, se arată în sentinţa citată de news.ro.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG”, menţionau procurorii la vremea respectivă.

DNA mai anunţa că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *