Skip to content
Politică

LOVITURĂ pentru Dragnea: gruparea Țuțuianu-Stănescu-Firea condiționează menținerea majorității parlamentare! EXCLUSIV

Inquam Photos/ George Călin

Deși se chinuie din răsputeri să salveze aparențele, pozând într-un lider puternic și sigur pe sine, șeful PSD-ist Liviu Dragnea este prins, zilele acestea, între ”nicovala” războiului intern, care degenerează de la o zi la alta, și ”ciocanul” ALDE, ”aliatul” Călin Popescu-Tăriceanu refuzând categoric remanierea lui Tudorel Toader de la portofoliul Justiției.

Potrivit surselor PSnews.ro, liderii facțiunii rebele – i-am numit pe Adrian Țuțuianu, Paul Stănescu și Gabriela Firea – au hotărât să adopte o poziție comună, tranșantă și nenegociabilă în cadrul viitorului (și mereu întârziatului) CEx.

Revendicări categorice  

Nici mai mult, nici mai puțin, cei trei s-au decis să condiționeze drastic menținerea majorității parlamentare. Astfel, în spatele ușilor închise, baronii refractari solicită păstrarea lui Stănescu atât în funcția de vicepremier, cât și la butoanele Dezvoltării Regionale, resping categoric excluderea sau sancționarea lui Țuțuianu, solicitând menținerea acestuia în poziția de vicepreședinte și sancționarea celor care au realizat înregistrările securistice de la PSD Dâmbovița (baronul a întocmit o listă scurtă în acest sens). De asemenea, Gabriela Firea intenționează să-i transmită lui Liviu Dragnea un ultimatum fățiș, la viitorul CEx, în sensul de a înceta presiunile pe care le exercită asupra Consiliului General, via Codrin Ștefănescu, cu scopul de a-i sabota proiectele, și în cadrul PSD București, pentru a o debarca de la șefia interimară.

Nemulțumiri vizând remanierile

Aceleași surse susțin că tripleta amintită se pregătește să-și exprime nemulțumirile privind modul în care Liviu Dragnea găsește de cuviință să impună epurări și remanieri cu adresă – majoritatea trocurilor au fost parafate deja, în cadrul unor tratative subterane derulate în prezența a doar câțiva lideri de casă – fără a fi discutate absolut deloc în forurile de conducere ale partidului. Problemele lui Dragnea se înmulțesc și în contextul în care Olguța Vasilescu ezită încă să-l înlocuiască pe Stănescu la portofoliul Dezvoltării Regionale – pe cei doi îi leagă o veche prietenie, chiar dacă, în prezent, activează în tabere diferite.

Cifrele care-l înspăimântă pe Daddy

Menținerea majorității parlamentare este esențială din toate punctele de vedere: pentru trecerea remanierilor cu votul plenului, pentru continuarea ofensivei împotriva Justiției și a statului de drept, pentru blocarea moțiunii de cenzură anunțate de PNL și, nu în ultimul rând, pentru subzistența infractorului dublu condamnat Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților. Dacă în preludiul ultimului CEx, gruparea Țuțuianu-Stănescu-Firea (susținută de 8 organizații) se baza pe aproximativ 50 de parlamentari, acum, în urma numeroaselor trădări, răfuieli și trocuri, tripleta mai coordonează, totuși, pe cel puțin 20-25 de voturi (deosebit de importante în actuala aritmetică parlamentară). În acest sens, spectrele apropiatei moțiuni de cenzură îl frământă intens pe Dragnea, care nu a identificat încă nici soluțiile pentru a-și trece remanierile prin Parlament – disensiunile cu rebelii și Tăriceanu îl țin în șah.

Stănescu nu defectează

De notat că, de-a lungul ultimei săptămâni, Liviu Dragnea depune eforturi însumate pentru a-l ”rupe” pe fostul său prieten Paul Stănescu (vechi partener de vânătoare) de gruparea contestatarilor, dar, potrivit surselor PSnews.ro, baronul de Olt se încăpățânează să nu defecteze – e conștient că s-au spus vorbe grele, că s-au lansat acuzații de o gravitate extremă și că șeful PSD nu vrea decât să-și învrăjbească adversarii pentru a-i îngropa pe rând.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *