Skip to content
Externe

Lovitură pentru Lukașenko. Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus

facebook
" "

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Belarus, au afirmat miercuri preşedintele Consiliului Charles Michel şi cancelarul german Angela Merkel, după un summit extraordinar al celor 27 de lideri ai UE, în timp ce Lukaşenko cere armatei să întărească paza frontierelor, potrivit AFP, citat de news.ro

Afirmând că Uniunea Europeană este alături de poporul din această ţară, Charles Michel a adăugat că UE va impune „în curând” sancţiuni pentru un număr „substanţial” de responsabili ai regimului lui Alexandr Lukaşenko.

" "
" "

Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să împiedice confruntările în Belarus şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de acţiuni de protest ale opoziţiei care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 9 august, potrivit AFP.

„Nu mai trebuie să fie nicio problemă la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Lukaşenko după o reuniune cu Consiliul de Securitate, potrivit unor informaţii retransmise de agenţia de presă de stat Belta.

„Majoritatea copleşitoare (a populaţiei) este obişnuită să trăiască în ţară calm şi noi trebuie să redăm liniştea”, a adăugat el, pe fondul manifestaţiilor zilnice a opoziţiei. El a dispus şi întărirea controlului la frontiere „cu scopul de a împiedica ca protestatarii, armele, muniţia sau banii din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”.

Lukaşenko a solicitat armatei „să fie atentă în special la mişcările de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi Lituaniei”, două ţări vecine cu Belarus. El a cerut „să nu ezite să folosească forţa şi echipamente împotriva acestor trupe”.

Lukaşenko a cerut guvernului să „se asigure de buna funcţionare a întreprinderilor” după ce opoziţia a lansat un apel la grevă în mai multe industrii vitale pentru economia belarusă.

Oficial declarat învingător cu peste 80% din voturi la capătul unor alegeri contestate, Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o presiune atât în ţară, cât şi în străinătate. El a respins de mai multe ori ideea renunţării la mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *